ISIS slacht bijna 2.000 mensen af in zes maanden tijd

Geen categoriedec 29 2014, 13:00
De genocide gaat door.
Het jaar 2014 ligt bijna achter ons, maar het heeft er alle schijn van dat het nog lang onrustig blijft in het Midden-Oosten. Amerika en het Westen hadden maanden geleden de kans om ISIS definitief om zeep te helpen - door massaal grondtroepen te sturen naar Irak en Syrië - maar hebben dat niet gedaan. Het gevolg? Bijna 2.000 Syriërs zijn de afgelopen zes maanden geëxecuteerd. Hun enige 'zonde': ze steunen het islamitische kalifaat niet.

The Islamic State militant group has killed 1,878 people in Syria during the past six months, the majority of them civilians, a British-based Syrian monitoring organization said on Sunday.

Islamic State also killed 120 of its own members, most of them foreign fighters trying to return home, in the last two months, according to the Syrian Observatory for Human Rights.

1,175 van de bijna 2.000 slachtoffers waren burgers. 930 van hen waren lid van een stam die wilde voorkomen dat ISIS hun olievelden zou kunnen bezetten. We hebben daar vrij weinig over gelezen, maar blijkbaar zijn de terroristen echt helemaal losgegaan tijdens die strijd: hele volksstammen zijn letterlijk uitgemoord.
Het was al langer bekend dat ISIS er lekker op los genocideert in met name Irak en Koerdisch Syrië, maar blijkbaar richten ze echt overal massamoorden aan. Daarbij worden zelfs vrouwen niet ontzien, getuige deze video van een Syrische jongedame die dood gestenigd wordt. Voor de extremisten - die in veel gevallen uit het buitenland komen, zoals Turkije, Saoedi-Arabië, maar ook uit Europa - is dat par for the course; het hoort bij de dagelijkse gang van zaken. Hier iemand om zeep helpen, daar iemand afschieten, en als het even kan de vrouwen van hun slachtoffers als seksslaven verkopen.
Lees verder op pagina 2.
In een niet zo ver verleden waren dit soort berichten aanleiding genoeg voor het Westen om in actie te komen. Helaas liggen die tijden achter ons, ongetwijfeld voor een groot deel doordat er een man in het Witte Huis zit die zich niet al te zeer wil bemoeien met het Midden-Oosten omdat hij bang is dat hij anders uitgescholden wordt voor 'imperialist.'
Toch zou het verkeerd zijn om alleen hem de schuld te geven van ISIS' bestaan. De Europese Unie had namelijk ook al lang kunnen ingrijpen. Dat dit niet gedaan is, is een grove schande waar alle Europese politici zich voor zouden moeten schamen. Natuurlijk bombarderen we samen met onze Amerikaanse bondgenoten af en toe een ISIS-konvooi, maar dat is lang niet voldoende om die organisatie op haar knieën te dwingen en een einde te maken aan deze genocide - die zich voor onze ogen voltrekt.
Natuurlijk stellen Europese legers weinig voor in vergelijking met, zeg, vijftig of honderd jaar geleden, maar er is geen enkele reden voor ons om niets te doen. We kunnen echt nog wel een troepenmacht van 10.000 of 15.000 man op de been brengen, zeker als we Amerika er ook van overtuigen om mee te doen. Zo'n aantal grondtroepen moeten in relatief korte tijd korte metten kunnen maken met ISIS; niet van de ene op de andere dag, maar wél gedurende een periode van een aantal maanden.
Nu is het niet zo dat we terroristen hoeven te helpen die zich, na aankomst in het oorlogsgebied, bedenken en snel weer terug willen naar het Westen. Er is een reden dat zij daar zitten: ze zijn zo geradicaliseerd dat ze ISIS' boodschap op zijn minst sympathiek vonden. Dat soort tuig hoeven we niet te 'bevrijden.' Zij hebben hun huidige situatie geheel en al aan zichzelf te danken. Als ze daar niet blij mee zijn, jammer dan, bel je moeder maar op en klaag maar dat het extreem-islamitische kalifaat toch niet zo hemels is als je had gedacht.
Maar de gewone lokale bevolking? Ja, die moeten we ten koste van alles helpen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten