NAVO Brunssum doelwit jihadisten

Geen categoriedec 16 2014, 8:06
"Verband met moskee vlak bij basis."
De Telegraaf bericht vanmorgen dat Australiërs niet de enigen zijn die rekening moeten houden met terroristische aanslagen. Moslimterroristen zouden namelijk het plan hebben om een aanslag te plegen op het NAVO-hoofdkantoor in het Limburgse Brunssum.

Burgemeester Luc Winants van Brunssum bevestigt de dreiging. „Die dreiging is er zeker nu. Ik ben daarover door de politie op de hoogte gesteld tijdens een briefing. Wij kijken hier heel serieus naar samen met de mensen van de b

De dreiging is volgens officieren afkomstig van een nabij gelegen moskee. Militairen en hun familieleden zeggen al enige tijd dat ze gevolgd worden, en dat moslims uit de regio staan te posten bij de basis dan wel in auto's heen en weer rijden. In gewone mensentaal betekent dit natuurlijk: ze zijn een aanslag aan het plannen. Eerst informatie inslaan over het doelwit, zwakke plekken proberen te vinden en de routine van het personeel te doorgronden, en daarna in actie komen.
Ook worden de gezinsleden (lees: kinderen van militairen) gevolgd als ze vervoerd worden naar de internationale school. Je zou denken: erger dan dit wordt het niet. Extremisten zijn duidelijk bezig met het voorbereiden van een aanslag, er moet worden ingegrepen.
Helaas:

Met meldingen over dergelijke ’surveillances’ zou niks zijn gedaan.

De burgemeester beweert dat er wel degelijk iets gebeurd is - zo zou de politie vaker langsrijden bij de basis. Jaja, echt waar. Dat hakt erin - maar de militairen denken daar heel anders over. Ze hebben geklaagd dat ze zich niet veilig voelen, maar de politiek doet (bijna) niets.
Heel verstandig. We weten immers allemaal dat moslimextremisten helemaal niet zo gevaarlijk zijn. Toch? Ahem.
Het goede nieuws? Hoewel de lokale autoriteiten niet bepaald indrukwekkend bezig zijn eisen sommige Tweede Kamerfracties wél actie. Case in point, de bijzonder oplettende en actieve heren van VNL (VoorNederland). Zij hebben onmiddellijk Kamervragen gesteld aan de ministers van Defensie en Veiligheid & Justitie:

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes (VNL) aan de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Defensie over een jihadistische dreiging voor de NAVO-basis in Brunssum.

1. Bent u bekend met het artikel 'NAVO Brunssum jihad-doelwit'*?

2. Vanaf wanneer en op welke manier is het NAVO-hoofdkwartier doelwit van moslimterroristen?

3. Zijn er, naast de NAVO-basis in Brunssum, nog andere militaire objecten in Nederland die concreet bedreigd worden extremistische moslims? Zo ja, om welke objecten gaat het dan?

4. Op welke wijze hangt de jihaddreiging voor de NAVO-basis samen met de nabijgelegen moskee, zoals officieren van de basis aangeven?

5. Bent u bereid de betreffende moskee te sluiten indien men zich er schuldig maakt aan intimidatie en bedreiging van defensie-personeel en hun familie?

6. Kunt u aangeven waarom Defensie niet op de dreiging wil ingaan terwijl de burgemeester van Brussum deze dreiging uitgebreid bevestigt in de krant?

7. Is Defensie als eindverantwoordelijke überhaupt, mede gezien de bezuinigingen, in staat om de veiligheid van de basis te garanderen?

8. Zo ja, hoe verhoudt dit antwoord zich tot de uitlatingen van NAVO-officieren van de basis, die zeggen dat er niets is gedaan met hun zorgen dat zij o.a. door moskeegangers gevolgd worden?

9. Welke maatregelen bent u voornemens te treffen om de veiligheid op de NAVO-basis en de directe omgeving te vergroten?

*Telegraaf, 16 december 2014

De dreiging is zo serieus dat militairen klagen dat ze zich niet langer veilig voelen. Let wel, je hebt het dus niet over een paar watjesachtige docenten of iets dergelijks, maar om mannen en vrouwen die een jarenlange training hebben ondergaan waarbij ze geïndoctrineerd worden om, als het nodig is, hun leven voor hun land te geven. Die mensen - die bomvol moed zitten - zeggen dat er een serieus probleem is en dat er moet worden ingegrepen... en wat doet de politiek?
Juist. Helemaal niets. Want stel je voor dat je misschien onderzoek moet doen door de moskee in kwestie even met een bezoekje te vereren. Die arme moslims zullen zich dan wellicht aangevallen voelen wat hart-stik-ke zielig is. Zoiets moet je niet willen. Nee, dan is het veel beter om NAVO-personeel het gevoel te geven dat ze hun leven niet veilig zijn en dat er binnenkort vrijwel zeker een aanslag op ze wordt gepleegd.
Dus.
Andere Tweede Kamerfracties dienen ook in actie te komen en tekst en uitleg te eisen van de verantwoordelijke ministers. Dit kan zo niet langer. Het NAVO-personeel moet beschermd worden en de lokale moslims/de moskee moet aan een serieus onderzoek onderworpen worden. Ga maar op zoek naar bewijs van radicalisme. Wordt er iets gevonden? Hop, prima, pak er maar een paar op en verhoor ze net zolang tot ze informatie prijsgeven over de plannen van hun vrienden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten