VVD stort als een pudding in elkaar

De VVD gaat de PvdA achterna.

Oh, jongens, wat ziet het er slecht uit voor de VVD. De partij van Mark Rutte zou vandaag de dag nog maar kunnen rekenen op 19 zetels. Een verlies van 22 zetels, meer dan de helft. Ja, het is ‘maar’ een peiling van Maurice de Hond, maar peilingen geven een duidelijke trend aan.

Die trend is nu: PvdA kan nog maar rekenen op 11 zetels – de partij is op sterven na dood – en de VVD dus op 19. Het afgelopen jaar leek het verlies voor de VVD nog mee te vallen vergeleken met de PvdA. Dat is inmiddels niet meer zo. De VVD-kiezer is zwaar teleurgesteld in het meest linkse kabinet sinds het kabinet-Den Uyl in de jaren 70.

Overigens zijn de verschuivingen vergeleken met vorige week gering. De VVD verliest één zetel, en D66 wint er één waardoor de progressief-liberalen op 24 zetels uitkomen. Volgens De Hond doet de VVD zelfs niet meer mee met de kopgroep, de partijen die vechten om de grootste partij van het land te worden:

Daardoor is er nu een kopgroep van PVV, CDA en D66, een middengroep van VVD en SP. PvdA en GroenLinks met maar 2 zetels verschil komen daar weer ruim achter. Vervolgens ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SGP dicht bij elkaar en daarna 50PLUS en PiratenPartij.

De volgende verkiezingen zouden dus zomaar een heel andere tweestrijd kunnen opleveren dan gebruikelijk. PVV versus D66. Geert Wilders versus Alexander Pechtold (die onder geen beding premier van Nederland mag worden). De VVD-lijsttrekker bij die verkiezingen, waarschijnlijk opnieuw Rutte, zit er dan een beetje bij zoals CDA-lijsttrekker Sybrand Buma in 2010, die toen niet tussen Diederik Samsom en Rutte kon komen.

Lees verder op pagina twee.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

13 reacties

 1. Willie.F

  Het zou door de Media wel weer in de richting strategisch stemmen gedrukt worden, D66 met nog iets .Uiteindelijk stap het kiezers volk toch weer in een opgezette val en wordt het geen cent beter.
  Dat 35% nog stemt op Timmermans als beste politici de man met vreselijke smerige leugens en die aan de basis stond van een verschrikkelijke burgeroorlog die duizenden het leven heeft gekost en uiteindelijk ook 300 landgenoten betekent dat de Media nog steeds een deel van kiezer op verkeerde been kan zetten.

 2. jofele jood

  VVD – 1 en D66 + 1 , alsof je van de regen in een stortbui komt, gelukkig blijft de PVV de koppositie behouden en gaat hoogst waarschijnlijk nog verder groeien.

 3. joga

  De waarheid trekt zoals altijd aan het langste eind en bij de PVV zitten nog veel meer onderhuidse zetels, die er in deze peilingen niet uitkomen, omdat een zeer groot deel van de PVV-stemmers niet deelneemt aan internet-peilingen en anderen wachten op het “dichte” gordijn van het stemhokje.

 4. tonzwart

  Onbegrijpelijk dat teleurgestelde kiezers weglopen bij de VVD en zich aanmelden bij D66. Wat zou er in die hersens omgaan? Welke redenatie zouden zij er op na houden? Van linksig naar méér links? Er is geen touw aan vast te knopen.

  1. Jasterke

   de Nederlandse Kiezer zwijgt beste….

 5. pietkremer

  D66 is een partij voor nette mensen, die de VVD te rechts en de PvdA te links vinden. Met een stem op D66 kun je thuis komen. Daar hoef je je tegenover vrienden en kennissen niet voor te schamen. Het is een partij van geen vlees en geen vis, maar dat maakt niet uit. Je etaleert jezelf met een stem op Pechtold als een fatsoenlijk mens. Fatsoen moet je doen, maar je doet er niks mee. D66-ers laten de werkelijke problemen links liggen door die te ontkennen. Dan ziet de wereld er meteen mooier uit dan die is. Samen verenigd in het fatsoen, heerlijk gevoel.

 6. rinus

  @tonzwart De kiezers zijn de weg kwijt omdat bijna alle partijen politiek op elkaar lijken behalve op belangrijke punten de PVV. En dus gaat het alleen nog om het poppetje. Graaiende managers, ambtenaren, pijprokende NRC-lezers en progressieve arrogante studentjes en bewoners van spierwitte wijken en huizen met oprijlanen kiezen in de meeste gevallen (nu) voor die doodskop van D66. Ook gewoon een D66er. Bij Christenfatsoenlijke 70-80-plussers (het grootste aantal mensen dat ALTIJD gaat stemmen) hoef je alleen een kwartje in te gooien en ze stemmen automatisch op het CDA. De partij leeft van lage opkomsten zoals de Europese verkiezingen. Wat mij verbijsterd is dat teleurgestelde VVD en PvdA kiezers naar een partij lopen die daar juist tussen zit. Het beleid wat zij verafschuwen ademt juist D66. En de partij heeft gezorgd dat dit kabinet bleef zitten en nog meer schade kan aanrichten. Ze zijn ook nog eens eurofiel tot op het bot. Dat we die 642 miljoen in de Brusselse trechter mogen storten moet van Pechtold ”beter uitgelegd worden”.

 7. Lieftinck

  We hebben het vaker gezien dat er een tweestrijd verwacht zou worden met de VVD en een andere partij dan de PvdA (de SP). Maar uiteindelijk wonnen de spins het, en werd het een tweestrijd tussen PvdA en VVD of CDA. De vraag is of de spins het weer gaan winnen.

 8. Andre_Butter

  Vraag is of we met deze verschuivingen wat opschieten en straks niet zitten opgescheept met een links(er) kabinet.

 9. peterdeRuyter

  80% stemt dus nog steeds voor de ons in het verderf stortende Eenheidspartij, en als ik tot die club behoorde, zou ik nu zeker weten, dat ik alles met die kiezers kan uitvreten, want van VVD naar D’66 of CDA overstappen is het bewijs van een totaal gebrek aan inzicht in de politieke werkelijkheid en machtsverhoudingen. Van PvdA naar D’66 overstappen is geen overstap,maar een laffe wandeling door een binnendeur. De zetelaantallen voor de CU getuigen tenslotte ook nog steeds van een gevaarlijke groep uitverkopers en non beseffers aan de onverbeterlijke gutmensch grefo zijde. Eens met W.F.Hermans: ‘door gevaarlijke gekken omringd’. In dolhuis Nederland regeren inderdaad de patiënten.

 10. NemTudom

  http://politiek.thepostonline.nl/2014/12/14/de-wijken-de-deuren-langs-verheft-u-uit-pluche/

  Zo wonen de PvdA-regenten: kapitaalkrachtig en welgelegen
  barthgroot
  De wijken in, de deuren langs, verheft u uit ’t pluche!

  inShare4

  Elma Verhey: 14-12-2014 13:24 uur
  TAGS: pvda, regenten, straten

  Hoe de PvdA de verkiezingen denkt te kunnen winnen door ‘de straat op te gaan’, waarom dat niet gaat lukken en hoe het wél zou kunnen: gooi alle graaiers de partij uit.

  De kiezer associeert de sociaal-democraten met graaiende bestuurders, sombert het zoveelste interne rapport getiteld: Politiek van Waarde (pdf). Waar zijn de solidaire kameraden gebleven die dag en nacht klaar staan om schouder aan schouder te vechten voor de zwakken en de verdrukten van deze wereld?

  Het PvdA-rapport reikt gelukkig handige tips aan hoe-weer-in-contact-te-komen-met-de-gewone-man:

  http://politiek.thepostonline.nl/2014/12/14/de-wijken-de-deuren-langs-verheft-u-uit-pluche/

  “Als in een flat veel wordt ingebroken omdat bewoners niet zien wie er aanbelt en mensen dus gemakkelijk binnenkomen en door de flat kunnen zwerven, kan de partij de bewoners steunen bij hun actie door te zorgen dat de corporatie investeert in een toegangssysteem met camera’s.”

  Je mag ook – “samen met de mensen” – proberen een failliete sociale werkplaats open te houden of, toe maar, een heel verpleeghuis. Jottem!
  Kiezers? Getver!

 11. NemTudom

  Beslist de moeite waart om te bekijken vooral zij die zo van hun club houden.

 12. Harrybr

  En toen… stel dat dit WEL de 2e K uitslagen waren…
  Welke regering moet het dan worden, want.. anders dan in de USA of UK geldt hier NIET: de winnaar krijgt alles.
  Het blijft hier: compromissen zoeken, heel erg veel water in dat kleine beetje wijn doen, en dan gek staan te kijken, dat het resultaat “niet te zuipen is”

  Met de PVV.. al hebben ze 50 zetels.. wil misschien de VVD nog het een keer wagen, doch CDA, enz.. vergeet het maar.
  SP: daar gaat de PVV en VVD NOOIT mee samen.
  De PdvA krijgt een dermate afstraffing, dat ze, net als toen het CDA – er niet over piekert regeringsverantwoording te dragen.
  Blijft over:
  VVD-CDA-D66-CU-SGP = 77 zetels. D66 is nu sterk genoeg om het zonder “linkse” hulp te wagen.
  Andere combinaties zijn er haast niet mogelijk.
  Zijn we wat opgeschoten ?

  Kom nou, tikkeltje naar Links, tikkeltje naar Rechts en er uit komen ho maar, want de kade staat weer zwart met stuurlui.
  Even met uw vouw en kinderen overveleggen: Bij de laatste 2e K verkiezing hadden we € 24,600 pp staats( = gemeenschappelijke) schuld, ofwel per gezin ( 4p) = € 98.400 NU, 2 jaartjes later is dat €27.750 Oftewel: € 12.600 per gezin meer. In 2 1/2 jaar !
  Kindertjes: daar mogen jullie straks voor opdraaien en de rente over betalen en aflossen.
  Ik denk, dat mijn vrouw vandaag nog een echtscheiding aanvraagt, en mijn kinderen hun achternaam veranderen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.