VVD stort als een pudding in elkaar

Geen categoriedec 14 2014, 10:03
De VVD gaat de PvdA achterna.
Oh, jongens, wat ziet het er slecht uit voor de VVD. De partij van Mark Rutte zou vandaag de dag nog maar kunnen rekenen op 19 zetels. Een verlies van 22 zetels, meer dan de helft. Ja, het is 'maar' een peiling van Maurice de Hond, maar peilingen geven een duidelijke trend aan.
Die trend is nu: PvdA kan nog maar rekenen op 11 zetels - de partij is op sterven na dood - en de VVD dus op 19. Het afgelopen jaar leek het verlies voor de VVD nog mee te vallen vergeleken met de PvdA. Dat is inmiddels niet meer zo. De VVD-kiezer is zwaar teleurgesteld in het meest linkse kabinet sinds het kabinet-Den Uyl in de jaren 70.
Overigens zijn de verschuivingen vergeleken met vorige week gering. De VVD verliest één zetel, en D66 wint er één waardoor de progressief-liberalen op 24 zetels uitkomen. Volgens De Hond doet de VVD zelfs niet meer mee met de kopgroep, de partijen die vechten om de grootste partij van het land te worden:

Daardoor is er nu een kopgroep van PVV, CDA en D66, een middengroep van VVD en SP. PvdA en GroenLinks met maar 2 zetels verschil komen daar weer ruim achter. Vervolgens ChristenUnie, Partij voor de Dieren en SGP dicht bij elkaar en daarna 50PLUS en PiratenPartij.

De volgende verkiezingen zouden dus zomaar een heel andere tweestrijd kunnen opleveren dan gebruikelijk. PVV versus D66. Geert Wilders versus Alexander Pechtold (die onder geen beding premier van Nederland mag worden). De VVD-lijsttrekker bij die verkiezingen, waarschijnlijk opnieuw Rutte, zit er dan een beetje bij zoals CDA-lijsttrekker Sybrand Buma in 2010, die toen niet tussen Diederik Samsom en Rutte kon komen.
Lees verder op pagina twee.
De PVV zou nu de grootste partij van het land worden met 28 zetels. Het CDA staat op 24 zetels, net als D66. Alle andere partijen staan verder onder de 19 zetels die de VVD zou halen. Zie hier het volledige overzicht van de peiling van De Hond:
mauricedehond_peiling
Overigens vroeg De Hond ook aan de kiezer wie de politicus van het jaar is. Volgens de journalistiek was dat namelijk voormalig minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Guess what? De gemiddelde kiezer is het er nog mee eens ook:

Hij wordt door ruim 35% van de kiezers gekozen, op grote afstand gevolgd door Wilders, Rutte en Pechtold. Timmermans wordt tussen 25% en 45% van de kiezers van alle partijen gekozen, behalve die van de PVV. Die laatste groep kiest, zoals ieder jaar, voor een groot deel Wilders.

Het is onbegrijpelijk hoe Timmermans zo populair is geworden door één enkele speech over MH17, terwijl die speech voor een deel uit leugens bestond. Nou, gefeliciteerd hoor, Timmermans. Nu niet teveel dure champagne gaan drinken in Brussel, hè?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten