Wüst wil EK schaatsen in Rusland misschien boycotten

Geen categoriedec 07 2014, 19:00
Wat nou 'misschien'? Gewoon niet naartoe gaan.
Ireen Wüst is de zoveelste schaatster die er serieuze bedenken bij heeft om af te reizen naar Rusland vanwege het EK schaatsen aldaar.

"Mijn gevoel heeft er wel een beetje moeite mee om daar te schaatsen. Aan de andere kant kan mijn sporthart er niks aan doen dat die wedstrijd daar wordt gehouden", zegt Wüst zondag bij de World Cup in Berlijn tegen de NOS.

Nou Ireen, ik kan je wel een handje helpen met het nemen van deze beslissing. Niet gaan. Poetin is een autocraat pur sang die alle democratische hervormingen in zijn land ongedaan heeft gemaakt, zijn eigen volk onderdrukt, oppositieleden laat 'verdwijnen' of gewoon jarenlang opsluit, andere landen binnenvalt en vervolgens bezet, de banden aanhaalt met de vreselijkste dictators, een tweede Koude Oorlog is begonnen, en - oh ja - feministen ook nog eens hardhandig in elkaar laat slaan. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het feit dat hij op zijn minst indirect verantwoordelijk is voor de aanslag op Malaysia Airlines vlucht MH17.
Zoals je zelf ook zegt Ireen zorgt een boycot er ongetwijfeld niet voor dat Poetin zich opeens gaat gedragen, maar je maakt er wel een statement mee.

"In principe ga ik in mijn eentje de politiek niet veranderen. Maar als niemand statements maakt, gebeurt er ook niks. Misschien moeten we het wel als heel Nederland doen."

Het is jammer, maar de vrijheid en mensenrechten zijn toch iets belangrijker dan een schaatstoernooi (laten we wel wezen, dat is waar het uiteindelijk over gaat). Het zou Wüst sieren als ze die boodschap ter harte nam en inderdaad zou aankondigen dat ze niet van plan is om haar titel te verdedigen. Tenminste, niet in het Rusland van Vladimir Poetin. Als de internationale schaatsbond dat jammer vindt moet men maar alsnog van locatie veranderen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten