Advies ministerie: blijf weg uit explosief en chaotisch Jemen

Het islamitische land glijdt razendsnel af naar een burgeroorlog. Al Qaeda kijkt verlekkerd toe.

Iedere Nederlander die in Jemen woont of werkt moet zo snel mogelijk het land verlaten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor het islamitische buurland van Saoedi-Arabië aangepast. Volgens het ministerie is het in het hele land onveilig: “Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen en ontvoeringen.”

Afgelopen donderdag nam de voltallige regering van Jemen ontslag en stopte president Abd-Rabbu Mansour Hadi (een soennitische bondgenoot van de Verenigde Staten) ermee nadat zijn tegenstanders zijn paleis hadden omsingeld. Het land verkeert op de rand van een burgeroorlog tussen sjiieten en soennieten. De Volkskrant schrijft vanochtend:

De politie houdt zich stil, het leger is van de straat, de checkpoints in Sanaa worden bemand door de nieuwe machthebbers. De Houthi-rebellen die Hadi de afgelopen maanden belaagden, horen bij de sjiitische ‘Zaydi’-minderheid. Zij willen meer rechten voor hun gemeenschap, ongeveer eenderde van de bevolking die vooral in het noorden woont. Afgelopen september namen zij de hoofdstad in.

Het gaat de komende dagen, weken, maanden om wie de macht grijpt in Jemen. De lokale variant van Al Qaeda is dolblij dat Hadi is opgestapt, omdat hij een bondgenoot was van de VS. Ook is de islamitische terreurorganisatie, die verantwoordelijk was voor de terreuraanslag op Charlie Hebdo, ergens heel blij dat de sjiitische Houthi’s nu de macht proberen over te nemen. Het is koren op de molen van de soennieten van Al Qaeda:

Het zuiden, waaruit Hadi afkomstig is, bestaat hoofdzakelijk uit soennieten. Hoewel zij Al Qaida afkeuren, zijn ze ook gekrenkt door het vernederende aftreden van Hadi. Ondanks de eenwording van Jemen in 1990 is er nog steeds een sterke afscheidingsbeweging. Vier zuidelijke provincies dreigden donderdag al met afscheiding.

Het radicalismeprobleem binnen de islamitische wereld is levensgroot, en bedreigt nu het voortbestaan van Jemen. Als het land definitief belandt in een burgeroorlog en het land wordt opgedeeld tussen sjiieten en de extremistische soennieten die Al Qaeda volop steunen, dan hebben we er een groot probleem bij in het Midden-Oosten. Het land is nog niet uit elkaar gevallen, dus er is nog een klein sprankje hoop, maar ik zou zeggen: verwacht er niet te veel van. Al Qaeda en co zullen er alles aan doen om hun invloed te vergroten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.