Anarchisten bekladden huis burgemeester Amsterdam

Eberhard van der Laan haalt zijn schouders op.

Zelfs de linkse PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan is niet veilig voor het vandalisme van de anarchisten in zijn stad. Tijdens Oud en Nieuw hebben anarchisten een A met een cirkel erom op zijn huis gespoten. En dat niet alleen. Er stond ook: “you’re an asshole”. De anarchisten vinden Van der Laan een klootzak, waarschijnlijk omdat hij niet doet wat zij willen (namelijk: kraken toestaan).

Het is niet de eerste keer dat de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht het doelwit is van vernielingen. In april werden de ramen beklad met rode verf. In mei werden ramen ingegooid.

Van der Laan deed er nogal lacherig over tijdens de nieuwsjaarsreceptie van de gemeente in de Stadsschouwburg. Hij zei: “Ik wist niet dat de onvrede van de ambtenaren over de scheurkalender als kerstpakket zo diep zit.” Ook noemde hij het vandalisme “een smetje”, meer niet.

Hartstikke grappig, zo’n opmerking over zijn ambtenaren, maar dit soort politiek gemotiveerd vandalisme moet zo snel mogelijk de nek worden omgedraaid. Het moet worden gezien als een dreigement, niet als een simpele uiting van onvrede. Het helpt niet als de burgemeester het wegwuift met een grapje. What’s next? Stronttaarten in het gezicht van de burgemeester, of een zak patat met mayo? Een kogelbrief in zijn brievenbus? Is dat óók om te lachen?

Om erger te voorkomen, kan de burgemeester beter niet grappig proberen te doen. Het is verstandiger om de politie af te sturen op de nog altijd bestaande krakersbolwerken in de hoofdstad. De gasten die daar – illegaal – zitten weten ongetwijfeld wie er achter het vandalisme van de ambtswoning zit, en als ze het niet weten, dan moeten ze het politiebezoek maar zien als een waarschuwing naar de hele anarchistische krakersscene.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

15 reacties

 1. J.C.

  Als minister heeft Van der Laan ook wel eens een grapje gemaakt: hij meende dat de PVV vanzelf wel zou imploderen. Blijkt het de PvdA te zijn (ha, ha, ha….)

 2. arie_jansz

  Een wijze man, niet voor niets zeer geliefd in Amsterdam.

  Je kunt je overal wel druk om maken.
  En..veel belangrijker krijgen die mafketels geen enkele aandacht, behalve van DDS dan.

  Zo…ze kunnen weer 364 dagen wachten tot hun volgende “stunt”

  1. D. G. Neree

   “Een wijze man, niet voor niets zeer geliefd in Amsterdam”
   Wil je niet zulke grappen maken? Nu moet ik de koffie van mijn beeldscherm vegen

 3. Matthijs

  Anarchisten krakerstuig?
  Guilt by association?
  Deze anarchist woont netjes in een rijtjeshuis, betaalt (wordt afgenomen, kniesoor die daar op let) gewoon belasting.
  Maar, een echte anarchist doet dit soort dingen niet. In ieder geval, niet op lokaal nivo. Want de gemeente kan je nog zelf kiezen zonder gelijk van land te hoeven wisselen. De gemeente is juist iets waar anarchisten voor zouden moeten zijn.

 4. Cresto

  Van der Laan is alleen maar populair bij de bestuurlijke elite en de grachtengordelpopulatie. De rest van de stad kent hem niet of moet weinig van hem hebben.
  De enige reden dat hij burgemeester van Adam is dankt hij aan zijn vriendjes bij de PvdA. En toegegeven, hij doet het beroerd, maar niet zo belabberd als zijn voorganger, de grote Theedrinker Cohen.

  1. quattrocento

   Gezien het gehalte van de “bestuurlijke elite” is het wenselijk, zowel “bestuurlijk” als “elite” te herdefiniëren.

 5. arie_jansz

  Mijnheer Neree, nog iets inhoudelijks te melden?

  1. W.H.J. Reiss

   Arie je hebt een moslimhouding en -uiting. En Neree kon zijn lachen om jouw zotte opmerking niet meer inhouden.
   Toen ik de ‘comment’ van Neree las vloog bij mij de koffie wel tegen het scherm aan.
   Moraal van het verhaal: Drink geen koffie als je bedenksels van Arie leest !
   En lach eens Arie i.p.v. boos…boos…boos…

 6. Beukman

  Cresto schrijft:
  “Van der Laan is alleen maar populair bij de bestuurlijke elite en de grachtengordelpopulatie. De rest van de stad kent hem niet of moet weinig van hem hebben.”

  Waarop is deze bewering gebaseerd?

  1. Jacobus

   Dat is inderdaad een wonderlijke constatering. Van der Laan is populair bij veel Amsterdammers, ook de ‘ gewone mensen’.

   1. Beukman

    Die indruk heb ik zelf ook. Ik vermoed zelfs dat zijn lakonieke houding na dat verfincident hem alleen maar populairder zal maken.

 7. Jasterke

  Hij is met de mensen begaan
  goedmens Eberhard van der Laan,
  Niet door ieder begrepen…
  Maar mooi wél door de lepen
  Die de kunst van het pappen verstaan…

 8. Jasterke

  .
  Hij is met de mensen begaan
  Goedmens Eberhard van der Laan,
  Niet door ieder begrepen
  Maar mooi wél door de lepen
  Die de kunst van het pappen verstaan…

 9. Jasterke

  Mijn excuses voor deze dubbel-plaatsing

 10. maarten

  typisch een reactie van een pvda (of eigenlijk iedere linkse ‘bestuurder’), het is toch andermans geld (lees belasting betaler) wat nodig is om de woning weer op te knappen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.