Anarchisten bekladden huis burgemeester Amsterdam

Geen categoriejan 02 2015, 13:00
Eberhard van der Laan haalt zijn schouders op.
Zelfs de linkse PvdA-burgemeester Eberhard van der Laan is niet veilig voor het vandalisme van de anarchisten in zijn stad. Tijdens Oud en Nieuw hebben anarchisten een A met een cirkel erom op zijn huis gespoten. En dat niet alleen. Er stond ook: "you're an asshole". De anarchisten vinden Van der Laan een klootzak, waarschijnlijk omdat hij niet doet wat zij willen (namelijk: kraken toestaan).

Het is niet de eerste keer dat de ambtswoning van de burgemeester aan de Herengracht het doelwit is van vernielingen. In april werden de ramen beklad met rode verf. In mei werden ramen ingegooid.

Van der Laan deed er nogal lacherig over tijdens de nieuwsjaarsreceptie van de gemeente in de Stadsschouwburg. Hij zei: "Ik wist niet dat de onvrede van de ambtenaren over de scheurkalender als kerstpakket zo diep zit." Ook noemde hij het vandalisme "een smetje", meer niet.
Hartstikke grappig, zo'n opmerking over zijn ambtenaren, maar dit soort politiek gemotiveerd vandalisme moet zo snel mogelijk de nek worden omgedraaid. Het moet worden gezien als een dreigement, niet als een simpele uiting van onvrede. Het helpt niet als de burgemeester het wegwuift met een grapje. What's next? Stronttaarten in het gezicht van de burgemeester, of een zak patat met mayo? Een kogelbrief in zijn brievenbus? Is dat óók om te lachen?
Om erger te voorkomen, kan de burgemeester beter niet grappig proberen te doen. Het is verstandiger om de politie af te sturen op de nog altijd bestaande krakersbolwerken in de hoofdstad. De gasten die daar - illegaal - zitten weten ongetwijfeld wie er achter het vandalisme van de ambtswoning zit, en als ze het niet weten, dan moeten ze het politiebezoek maar zien als een waarschuwing naar de hele anarchistische krakersscene.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten