BBC: "We moeten Charlie Hebdo-slachters geen 'terroristen' noemen"

Geen categoriejan 27 2015, 19:00
Natuurlijk niet, waarom zou je de waarheid immers benoemen?
We wisten natuurlijk al lange tijd dat het slecht gesteld is met de BBC - 's werelds bekendste politiekcorrecte nieuwszender - maar het is toch een beetje triest dat die club het nóg erger maakt:
The perpetrators of the Charlie Hebdo massacre in Paris should be not be described as “terrorists” by the BBC as the term is too “loaded”, a senior executive at the corporation has said.
Tarik Kafala, the head of BBC Arabic, the largest of the BBC’s non-English language news services, said the term “terrorist” was seen as “value-laden” and should not be used to describe the actions of the men who killed 12 people in the attack on the French satirical magazine.
Dit zou natuurlijk een hilarische grap kunnen zijn, maar helaas, Kafala meent het honderd procent. Hij gelooft namelijk dat "het heel moeilijk is om het woord terrorisme te definiëren" en dat het een bijzonder "beladen" term is.
De leiding van de BBC is het daar helemaal mee eens. In de editorial guidelines van de BBC wordt namelijk gesteld dat hoewel het woord "terroristen" niet geband is, journalisten de term bij voorkeur niet moeten gebruiken. Volgens dat document impliceert "terrorisme" namelijk een "moreel oordeel" over mensen en gebeurtenissen. Daarom moeten BBC-presentatoren zeggen dat "2 mannen 12 mensen hebben doodgeschoten" en niet "2 terroristen."
Hoe gek kan het worden?
Beste BBC, het is helemaal niet moeilijk om het woord terrorisme te definiëren. Hier, ik haal de officiële Nederlandse definitie er even bij, gewoon zodat je ziet dat het niet onmogelijk is:
Georganiseerde geweldpleging (individuele of collectieve aan slagen gijzeling, verwoesting) ter demoralisering van de bevolking om een politiek doel te bereiken
Wat de Kouachi broers deden valt duidelijk onder het begrip "terrorisme." Een kind kan dat nog begrijpen.
Daar komt bij dat het, gezien de aard van de aanslag op Charlie Hebdo, helemaal niet verkeerd is om een signaal af te geven dat je dit soort wangedrag afkeurt. Alles is niet relatief. Sommige dingen zijn goed, andere slecht. Juist journalisten moeten het lef hebben om die zaken van elkaar te onderscheiden en te benoemen. Als ze die moed niet hebben moeten ze maar op zoek naar een andere baan; er is altijd behoefte aan timmermannen, taxichauffeurs en treinconducteurs.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten