Charlie Hebdo-aanslag? Het is minder erg dan populisme!

Geen categoriejan 08 2015, 15:00
Daags na de verschrikkelijke en bloederige aanslag zijn er volksmassa's die bij nader inzien DDS, de PVV en GeenStijl een groter kwaad vinden dan de terroristen die twaalf doden op hun geweten hebben.
Naïviteit, kwaadaardigheid of gewoon een ziekelijke verslaving aan het bashen van rechts? De gestorvenen van de aanslag op Charlie Hebdo zijn nog niet begraven, of er is alweer een nieuwe linkse beweging opgestaan om alles wat zij zien als 'populisme' te framen als minstens zo erg, schuldig of verschrikkelijk als de aanslag op de redacteuren zelf.
Neem nu Joop.nl, dat zelfs dit weblog noemt als boosdoener en 'verdachtmaker van #jesuischarlie':

De Dagelijkse Standaard plaatst bepaalde gewraakte CharlieHebdo cartoons niet op de voorpagina en daarom moeten afbeeldingen van Nederlandse kranten op hun binnenpagina. Zo wordt de grote vastberadenheid van de Europese volkeren van meet af aan verdacht gemaakt. Zo wordt onze woede geframed als "angst". De gedachte dat ons massale vreedzame optreden een teken is van vrees, moet wel inspirerend zijn voor jihadistische eenlingen die ook eens een daad willen stellen. De enige reactie van de ongelovigen is immers het massaal vertoon van angst. Dat schrijven ze zelf op het internet.

Duidelijk is dat de Joop-redacteur in kwestie, Han van der Horst, DDS niet echt gelezen heeft. Want als hij dat wel had gedaan (hier, hier en hier), dan had hij kunnen weten dat het vooral woede was wat de boventoon voerde. En dus geen 'angst'. Verder hebben de cartoons gisteren wel degelijk op onze voorpagina gestaan. Die zullen daar ook nog enige dagen te bezichtigen blijven, overigens.
Maar niet alleen nieuwe media doen mee aan deze mars tegen het populisme, die kennelijk noodzakelijk is. Ook het Financieel Dagblad noemt het strijden tegen zij die 'meehuilen met de wolven in het bos' als bittere noodzaak. Nee, zelfs als eerbetoon aan de omgekomen Charlie-redacteuren:
Een bizarder stuk over deze twaalfvoudige moord ben ik nog niet tegengekomen. Op pagina twee kunt u lezen hoe zelfs Geert Wilders er met de haren wordt bijgesleept.
En de woede richt zich ook op Geert Wilders. Twitter loopt bijna vast vanwege alle linkse lieden die de aanslag op de één of andere manier in de schoenen proberen te schuiven van de PVV-leider. Bondig geformuleerd door voormalig DDS-redacteur Bart Schut:
Nu kan ik u een hele lijst geven met zaken die mis zijn met Wilders en de PVV, maar de Charlie Hebdo-aanslag staat er niet op. Dat de eerste (of de tweede) reflex na zo'n verschrikkelijke aanslag meteen het beschuldigen van mensen die hier oprecht niks mee te maken hebben is, is ronduit bizar te noemen.
Het is zo zonde. Gisteren konden we een verenigd Europa zien. Iedereen was collectief boos op de islam, en het hele continent was eensgezind voor het verdedigen van de vrijheid van meningsuiting. Eén dag na de aanslag op de redactieburelen van Charlie Hebdo, en het is weer voorbij. De groepen zijn weer teruggegleden in hun oude schuttersputjes waarvandaan ze hun oude vertrouwde vijanden aanvallen met hun oude vertrouwde leuzen.
Alsof er niets gebeurd is, gisteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten