Eindelijk: tegenprestatie voor bijstandstrekkers

Een uitkering is geen cadeautje. Je moet er iets voor terug doen.

Het kabinet doet bijna niets goed, maar de nieuwe regel per 1 januari dat iedereen met een bijstandsuitkering iets terug zou moeten doen voor al dat geld dat ze van de belastingbetaler krijgen is meer dan uitstekend. Het zorgt ervoor dat we geen decadente socialistische samenleving worden (of eigenlijk: blijven) waarin we massaal denken dat we recht hebben op een uitkering zonder ook maar iets te hoeven doen om een baan te vinden om weer op eigen benen te staan.

Voor de socialisten die meteen beginnen te steigeren bij het woord ‘bijstandstrekkers’: die term gebruik ik om de ‘uitkeringsgerechtigden’ te omschrijven die nog prima kunnen werken maar hun best niet doen een baan te vinden. Die doen liever hun hele leven of ze ziek, zwak en misselijk zijn om maar niet veertig uur per week te hoeven werken. Ik heb het dan niet over de mensen die echt niet meer kunnen werken en zonder uitkering zouden belanden op straat, en ook niet over de mensen die keihard hun best doen een baan te vinden.

Overigens stelt de tegenprestatie in de praktijk niet zo heel veel voor. Gemeenten kunnen bijvoorbeeld zelf bepalen of ze willen dat hun bijstandstrekkers iets terug doen, of dat ze het wel prima vinden zo:

Per gemeente verschilt de aanpak. Utrecht zal de tegenprestatie niet verplichten. Arnhem zegt dat het aan de betrokkene zelf is om een activiteit te bedenken. En Eindhoven vraagt helemaal geen tegenprestatie, maar verwacht dat mensen in de bijstand wel hard op zoek gaan naar een baan.

Als gemeenten wél een tegenprestatie verlangen, dan gaat het om vrijwilligerswerk in verzorgingstehuizen, voetbalclubs, scholen, buurthuizen, etc. Dat is geen zware tegenprestatie en het zorgt ook niet voor verdringing op de arbeidsmarkt, maar het laat de bijstandstrekkers wel weten dat ze niet eeuwig in de bijstand kunnen blijven, en dat ze meer tijd en moeite moeten steken in het vinden van een nieuwe baan, desnoods na omscholing. Als ik in de bijstand zou belanden en iedere dag niks anders doe dan thuiszitten, dan zou ik met alle plezier iets terug doen voor de samenleving die mijn uitkering betaalt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

27 reacties

 1. Antivenin

  Ben benieuwd wat al die werkeloze gelukszoekers uit Verweggistan gaan doen voor hun uitkering/volledig ingerichte huis/Miele wasmachine enz. enz.

  1. loritta

   Ik weet het antwoord al.

   NIETS

   En verder procederen met door ons betaalde asiel advocaten!

 2. Wachteres

  Precies @Antivenin … het zou me niet verbazen als de regel ‘iets terug doen voor je uitkering’ alleen geldt voor autochtonen, die er meestal niet om gevraagd heben dat ze op hun veertigste worden ontslagen en dan, omdat ze ‘te oud’ zijn, geen baan meer kunnen vinden.

  Behalve eindeloos, vruchteloos solliciteren, moeten zij dan ook nog vervelende klusjes doen.

  Ziet Frank het gebeuren dat al die allochtonen, die jarenlang van een uitkering genieten, aan het werk worden gezet?

  Geloof het maar niet! Dan worden ze boos en daar is onze regering erg bang voor.

  1. Wachteres

   ‘Heben’, tweede regel, moet natuurlijk ‘hebben’ zijn.

 3. dickyrotterdam

  Zolang de uitkeringen en toeslagen riant ? blijven komt niemand van de bank af ook niet voor een uurtje pw in de voetbalkantine meehelpen! zo leven er jammergenoeg miljoenen mensen in onze post-socialistische heilstaat alleen de mensen die het geld voor de uitkeringen moeten opbrengen wordt steeds kleiner.er zijn nog maar 4,5 miljoen mensen in Nederland die vanaf 2X keer modaal 80 tot 90 procent van de inkomstenbelasting opbrengen om dit redelijk perverse systeem in stand te houden

 4. Epimenides

  @ Frank

  Leg de meute eerst even uit wat het verschil is tussen een volksverzekering en een werknemersverzekering.

  Want het is weer een beetje kort door de bocht, vindt je zelf ook niet..?

  Nee, vast niet.

 5. aquarius

  Jij schrijft zeker deze stukjes Frank als zijnde jouw tegenprestatie voor je uitkering ?
  Je begrijpt totaal niet wat er in deze wereld speelt en waarom mensen afhankelijk zijn geworden van een uitkering ! Probeer dat eens te achterhalen en te verwoorden .

 6. Bes Tolen

  De autochtone bevolking van de westerse landen wordt op alle manieren voor het lapje gehouden. Neem nu weer die asielzoekers. Een schip uit Sierra Leone. Dat land telt een grote Rooms katholieke groep, Krio’s (”Creolen”), die onder de Britten door de missie werden opgeleid tot handelaren en bestuurders/politici (als de belangrijkste groep) voor de Britse Westafrikaanse gebieden. Het gaat hier om afstammelingen van ex-slaven uit vooral de Verenigde Staten maar ook uit de Cariben en zelfs Nova Scotia en Engeland (naar aannemelijk Liverpool). Tip: en de paus maar zijn verontwaardiging uitspreken over mensenhandel. Vraag: stel het belang in deze vast van de R.K. Kerk. Opdracht: stel uw belang vast in de verplichte immigratie als door boven ons gestelde organisaties in stand wordt gehouden en wordt bevorderd.

 7. Gielah

  Omdat het als het hoogste geluk voor nieuwkomers wordt voorgespiegeld om aan de samenleving deel te mogen nemen, c.q. iets terug te doen voor al wat men … niet of nauwelijks gediplomeerd zijnd…. zomaar ontvangt… moeten Verweggistaners bij vrijwilligerswerk zonder meer vóórgaan ( maar wél een beetje uitkijken met hen tussen weerloze mensen, zoals hoogbejaarden, te plaatsen… die hen vaak niet zullen kunnen verstaan en daar bang en onzeker van zullen worden).

  Aan de samenleving deelnemen hebben de meeste echte Nederlanders allang gedaan en geleerd en inderdaad zijn die mensen vaak zéér onterecht uit hun beroep gedonderd…. en in een uitkeringspositie terechtgekomen.
  Alleen als die mensen zélf staan te trappelen om vrijwilligerswerk te gaan doen ( ze willen natuurlijk in de éérste plaats weer een normale baan met een normaal salaris terughebben) zouden zij daarvoor in aanmerking moeten komen…. en hen bijvoorbeeld juist weer wél in de zorg en bij kwetsbare mensen inschakelen.

  Verder valt het mij op dat nogal wat postorderbedrijven koeterwalende dames aan de telefóón zetten… om bestellingen op te nemen…. zéér irritant en onhandig.
  Dat lijkt me alleen voor bedrijven, die graag failliet willen gaan, een goede oplossing.

  Alle baantjes, waarbij de taal niét echt belangrijk is, zijn voor een tegenprestatie verlenende Verweggistaanse uitkeringstrekkers een goed idee… pas na een foutloos Nederland spreken en schrijven moeten die doorstromen naar functies, waarbij communicatie belangrijk is.

  Het lijkt mij persoonlijk heerlijk om niet langer overdag, op markten en in winkelcentra of bij de puien van islamitische winkeltjes hele trossen jonge, gezonde vreemdelingen aan te treffen.
  Die mensen wil ik pas ná werktijd en in de weekenden zien!

 8. Maaike

  De meeste mensen die in de bijstand zitten willen daar graag zo snel mogelijk weer uit. Niet alleen om het geld (soms zit tussen werken en uitkering inderdaad maar weinig verschil),maar ook vanwege verveling, eenzaamheid, je nutteloos voelen, spanningen in de relatie etc. Vrijwilligerswerk kan helpen om weer contacten op te doen, het netwerk uit te breiden, weer wat te doen te hebben. Een klein gedeelte zal het allemaal prima vinden werkloos te zijn.

  Gielah, het zou fijn zijn dat u minder snel een oordeel heeft. Als mensen overdag vrij zijn betekent dat niet perse dat ze geen werk hebben. Ik bijvoorbeeld ben verpleegkundige, werk op onregelmatige tijden, maar ben dus door de week ook vrij. Dan ga ik ook wel eens winkelen of iets dergelijks.

  1. Epimenides

   En dan wordt dat vrijwilligerswerk weer door de UWV afgeschoten.

 9. Gielah

  Maaike… het zou fijn zijn als u zich niet zo naïef voordeed.
  De lieden op wie ik doel zijn…. ik háát het om vanzelfsprekendheden te moeten uitleggen aan mensen, die donders goed weten wat ik bedoel…. beslist géén verpleegkundigen, neem dat maar van mij aan.

  Als ik ú zag winkelen zouden er bij mij geen alarmschellen afgaan.
  Als ik echter knullen met gestickte jacks, petten én een bontcapuchon daarover heen… op de grond spuwend en vrouwen najouwend de godganse dag overal rond zie hangen… dan is dat een heel ander verhaal.

  Als u ooit weleens in een Nederlandse stad bent geweest, dan weet ú dat ook…. en dat die rondhangers dus géén verpleegsters, boekhouders of I.T. deskundigen zijn.

  Maar sjouwen kunnen ze, als jonge, sterke mannen, vast en zeker wél… bijvoorbeeld in de haven… en schoonmaken óók… om maar eens een paar dingen te noemen.

  In plaats van die rond-de-twintigers het zware werk te laten doen, moeten nu 65-plussers daar tot hun laatste snik mee doorgaan.

  En dat is achterlijk.

  1. Maaike

   Beste Gielah,

   Toen ik jong was droeg ik ook kleding en had ik een kapsel waar mijn ouders niet zo blij van werden, en hing ik ook in de stad rond met vriendinnen. Het kan uw smaak niet zijn, de petjes en de kraagjes (ook de mijne niet, net als tattoos, piercings etc.), en het rondhangen kan u ergeren, maar dat is een levensfase die ook weer over gaat.
   Maar waar het natuurlijk om gaat Gielah, is dat u geen oordeel over mij zult hebben, omdat ik blank ben. Was ik getint geweest, en liep ik op een doordeweekse dag in de winkelstraat, dan had u wellicht geoordeeld dat ik een profiteur was van de nederlandse staat.

   1. Gielah

    Ik heb niets tegen donkere mensen, Maaike… absoluut en helemaal NIETS.
    U bent een mooie… om een ander van ( voor) oordelen te betichten, zeg…. terwijl u zich daar zelf een meester in betoont!

    U haalt mijn betoog onderuit, terwijl u wéét dat ik gelijk heb… en u verdedigt wat niemand zou moeten willen verdedigen.

    Kies uw vrienden én uw tegenstanders eens wat verstandiger.
    Met andere woorden: bij welke club wilt u horen?
    Nu treffen we u voortdurend in wat minder positief gezelschap aan… het gezelschap dat steeds de verkéérden oordeelt en de goeden aanvalt…. uit domheid of uit dwarsheid… wéét ik veel… ik ben nóch hun psychiater, nóch hun pastor…. ik zie alleen maar wat ik zie….
    en daarbij schettert u dan verontwaardigd, dat wie de beroerlingen bekritiseert niet zou mogen oordelen…?
    Dat zou u wel willen!
    No way!

    Sorry hoor… maar hiermee krijgt u dus van geen enkel verstandig mens bijval… alleen maar van degenen die op dezelfde contraproductieve manier bezig zijn en blijven.

    Maar goed… uw vrije keuze… daar ga ik niet over.
    Maar dan nóóit iemand anders meer proberen te betuttelen en verbeteren, hè?
    Uw hebt uw krediet om dat te mogen doen …. door wat u steunt en wát u aanvalt… namelijk zelf verspeeld… en dan niet jammeren en klagen.

    Gewoon accepteren dat ieder hier naar eigen geweten schrijft en beargumenteerd… en dat het niet aan u is om daar over te jeremiëren.
    Tenslotte hóeft u niet alles te lezen… als u een wat té teer gestel zou hebben voor de waarheid.

    Beschérm uzelf dan.
    Ik misgun u die rust allerminst.

    1. Maaike

     Uw betoog van 2 januari 10:29 zit vol met vooroordelen. Daarom haal ik het inderdaad ook onderuit, zoals u zelf heeft gemerkt. Verder vraag ik mij af in welk verkeerd gezelschap ik mij bevind, of is dat verkeerde gezelschap dan mensen die, net als ik, niet uw mening delen en uw vooringenomen commentaren bekritiseren?

 10. NemTudom

  pak hun nieuw verworven speeltjes af als afbetaling. Hun mobiel is nog heiliger dan Allah. Zulke dingen jatten of kopen ze, maar zonder kan niet. Dat zijn straffen die werken. Hoe dat te verwerken? Vraag dat aan de inbel-informatie. Auto is ook vaak een bezit van hen. Waar hebben ze die voor nodig????

 11. Eminem2

  Ik herhaal mijn argument van een paar maanden geleden nog maar eens inzake “tegenprestaties” voor zaken waar allang premies en/of belastingen voor betaald zijn. Dit is gewoon *dubbel betalen*, in feite.

  Als dit als oké gezien wordt, waarom zou de overheid voor de volgende zaken dan ook geen extra “tegenprestatie” in de vorm van arbeidsinzet mogen vragen?:
  – met het OV reizen (wordt gesubsidieerd via door de meeste reizigers ook afgedragen belastingen);
  – naar de dokter gaan (is als premie Zorgverzekeringswet voor betaald);
  – van de weg gebruik maken met de auto (is al wegenbelasting voor betaald, maar wat boeit dat?);
  – van het lager, middelbaar of hoger onderwijs gebruik maken (wordt ook aan bijgedragen in de vorm van dan wel belastingheffing van de ouders bij het lager onderwijs, of collegegeld bij het middelbaar en hoger onderwijs).

  De gedachte achter de “tegenprestatie” bij de Bijstand lijkt vooral te zijn dat de overheid het niet kan verkroppen dat degenen die hier gebruik van (moeten?) maken, nog iets over houden om van te genieten, namelijk vrije tijd. En de VVD vindt dit daarenboven ook nog eens een mooie manier om de geesten rijp te maken voor het de facto verlagen van het minimumloon naar Bijstandsniveau. Moeten we dat willen?

 12. Lambertus Lamstraal

  Volgens Frank worden we zo geen socialistische samenleving. Nee, het wordt nog veel erger een communistische samenleving, ga maar na:

  – Als het werk dat deze mensen nu gedwongen moeten gaan verrichten niet nodig is, dan hebben we het hier dus over onvervalst communisme: de ene helft graaft een gat, de andere helft maakt dit weer dicht.

  – Als het wel nodig is, en dus echt werk is, dan worden hiermee dus legitieme banen verdrukt en de Staat dus meer productie uit de vrije markt naar zichzelf toetrekt, m.a.w. op weg naar een 100% staatsgeleide economie.

 13. Daniel

  De joden hebben in Egypte ervaren wat het is om asielzoeker te zijn. Zij kennen het gevoel van ontworteld zijn. Dat roept God in herinnering als Hij zegt: ”De vreemdeling die bij u woont, zult u liefhebben als uzelf, want jullie zijn vreemdelingen geweest in Egypte” (Lev. 19:34). In heel de Bijbel is de oproep om de vreemdeling lief te hebben hoorbaar. Jezus zegt zelfs dat als we voor een vreemdeling zorgen we voor Hem zorgen (Matt. 25:35-36).
  Maar ik heb schijt aan wat in de bijbel staat, dat is een boek voor watjes en linkse uitvreters.
  Echt rechts is atheïstisch of …..nu twijfel ik toch weer een beetje.

  1. Bes Tolen

   Manipulatie vormt m.i. in de gehele bijbel de boventoon. .

 14. Frank

  Anders dan bijvoorbeeld voor de WW betaalt niemand premie voor bijstandsuitkeringen.

  1. W.H.J. Reiss

   Als niemand premie betaald, dan krijgen ‘de moslims’ (80% van de bijstandsgerechtigden) het geld dus van Allah ! Die moslims zijn zo dom nog niet. Gratis Geld, Gratis Wasmaschien, Gratis Wonen (huurtoeslag). En na de dood 72 maagden.

  2. Eminem2

   Nee, maar via de algemene belastingen wordt hier wel degelijk aan bijgedragen.Net zoals voor de kinderbijslag en het OV…

 15. dickyrotterdam

  FRANK de bijstandsuitkeringen worden betaald uit de Algemene Middelen vanwaar mijn verhaal van de 80!90 procent! graag wel de feiten kennen!

 16. NemTudom

  In de bijbel staat!!!! Het lullige van de bijbel en ander verheven boeken,. De schrijvers zaten zelf op zwart zaad. Dus schreven ze maar al te graag versjes om zoveel mogelijk zelf binnen te halen. Zie hen die over deze boeken waken zodat het gelooft blijft worden. Ze wassen zich met goud figuurlijk. De horigen hongeren.

 17. arie_jansz

  Het zou zo fijn zijn om eens een normale discussie te voeren over het onderwerp wat de auteur schrijft.

  In plaats daarvan is alles de schuld van buitenlanders die in dit land wonen en daarmee einde discussie!(?)

  En dan gek vinden dat ik een parallel zie met het verleden?

 18. Johan

  Goed stuk, ik ben het er eens

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.