Iedereen wil budget inlichtingendiensten verhogen, maar niemand zegt met hoeveel

Geen categoriejan 11 2015, 19:00
Ook in Nederland moeten we ons zorgen maken.
Volgens Michael Flynn, tot afgelopen augustus de hoogste baas van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, is het gevaar van radicale moslims nog lang niet geweken in Europa. Sterker nog, hij zegt tegen het Duitse Bild dat de Kouachi-broeders - de mannen achter de aanslag op Charlie Hebdo - contact hadden met Nederlandse extremisten.
Tim schreef hier eerder vandaag ook al een artikel over, maar ik vind het belangrijk om wat meer aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Flynn denkt dat er nog andere aanslagen in Europese hoofdsteden dreigen. ,,We moeten ons niet meer laten verrassen. We zullen meer van deze aanslagen zien.”

Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk of de broers bevelen uitvoerden van Al Qaeda in Yemen (AQAP) of dat ze zelf het initiatief namen tot deze aanslag, maar Al Qaeda heeft al wel de verantwoordelijkheid opgeëist. Datzelfde geldt deels voor ISIS: de derde terrorist, Coulibaly, was een aanhanger van de organisatie van Abu Bakr al-Baghdadi. Het valt niet uit te sluiten - en het lijkt me zelfs aannemelijk - dat ze financieel, materieel en 'spiritueel' gesteund zijn door tenminste één van die terreurclubs.
Dat is natuurlijk sowieso al zorgwekkend, maar het wordt nog erger als je Flynns woorden serieus neemt (wat me wel verstandig lijkt). Waarschijnlijk hadden de Kouachi-broers contact met mede-extremisten in andere landen, waaronder Nederland. En ja, zegt Flynn er komen vrijwel zeker meer aanslagen aan.
Deze voorspelling wordt gestaafd door verschillende Europese inlichtingendiensten.
Lees verder op pagina 2: als de politiek niet snel ingrijpt moeten we hen verantwoordelijk houden als er een aanslag wordt gepleegd.

Opmerkelijk is dat meerdere chefs van Europese geheime diensten de laatste weken hebben gewaarschuwd dat hun diensten niet álle gevaren kunnen tegenhouden. De diensten lijken daarmee vooruit te lopen op toekomstige aanslagen.

Volgens de MI5-chef Andrew Parker zijn recentelijk drie terreurplots tegen het Verenigd Koninkrijk verijdeld door contraspionage. „We worden geconfronteerd met een zeer ernstige mate van bedreiging die complex is te bestrijden.”

In Nederland rollen alle politieke partijen over elkaar om te verkondigen dat de MIVD en de AIVD een hoger budget moeten krijgen. Het merkwaardige? Als De Telegraaf hen vraagt wat voor bedrag ze in gedachten hebben geven ze niet thuis.
Zoals Tim al stelt wil CDA-leider Sybrand Buma dat de 'bezuinigingen' op de inlichtingendiensten ongedaan worden gemaakt, maar ook hij moet verrtellen hoeveel hij precies wil investeren en wat hij wil dat de MIVD en de AIVD daarmee doen. Het ergste is dat Buma nog het meest gedetailleerd bezig is van alle politie leiders. De rest roept dat er "geïnvesteerd" moet worden, maar laat het daarbij. Heel veel, waarom, geen idee.
Duidelijker dan dat wordt het niet: de politiek begrijpt dat er iets aankomt maar heeft het lef niet om in te grijpen. Ja, er wordt af en toe geroepen in Den Haag dat het zo niet kan en dat we waakzaam moeten zijn, maar geld reserveren voor de oorlog tegen de Radicale Islam, ho maar.
Als er niet snel wordt ingegrepen weten we dus wie we verantwoordelijk moeten houden als er een aanslag plaatsvindt in Europa, en dan met name in Nederland: de politiek. Nee, inlichtingendiensten kunnen onmogelijk alles tegen houden, maar ze kunnen de risico's wel fors verminderen. Het enige wat ze daarvoor nodig is meer geld. U begrijpt dat, ik begrijp dat, én onze volksvertegenwoordigers, ministers en staatssecretarissen begrijpen dat ook. Als ze niets doen kan ik dat alleen maar toeschrijven aan pure luiheid.
Update:
Pardon, excuus, etc.: het CDA zou eerder aangegeven hebben dat er een budgetverhoging moet komen van 50 miljoen euro. Die partij heeft dus wel een specifiek getal genoemd, waarvoor hulde (hoewel het bedrag wat mij betreft veel hoger mag zijn; vraag de inlichtingendiensten hoeveel ze nodig denken te hebben en geef ze dat. Ja, ook als honderd miljoen of meer vragen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten