Iedereen wil budget inlichtingendiensten verhogen, maar niemand zegt met hoeveel

Ook in Nederland moeten we ons zorgen maken.

Volgens Michael Flynn, tot afgelopen augustus de hoogste baas van de Amerikaanse militaire inlichtingendienst, is het gevaar van radicale moslims nog lang niet geweken in Europa. Sterker nog, hij zegt tegen het Duitse Bild dat de Kouachi-broeders – de mannen achter de aanslag op Charlie Hebdocontact hadden met Nederlandse extremisten.

Tim schreef hier eerder vandaag ook al een artikel over, maar ik vind het belangrijk om wat meer aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Flynn denkt dat er nog andere aanslagen in Europese hoofdsteden dreigen. ,,We moeten ons niet meer laten verrassen. We zullen meer van deze aanslagen zien.”

Het is vooralsnog niet helemaal duidelijk of de broers bevelen uitvoerden van Al Qaeda in Yemen (AQAP) of dat ze zelf het initiatief namen tot deze aanslag, maar Al Qaeda heeft al wel de verantwoordelijkheid opgeëist. Datzelfde geldt deels voor ISIS: de derde terrorist, Coulibaly, was een aanhanger van de organisatie van Abu Bakr al-Baghdadi. Het valt niet uit te sluiten – en het lijkt me zelfs aannemelijk – dat ze financieel, materieel en ‘spiritueel’ gesteund zijn door tenminste één van die terreurclubs.

Dat is natuurlijk sowieso al zorgwekkend, maar het wordt nog erger als je Flynns woorden serieus neemt (wat me wel verstandig lijkt). Waarschijnlijk hadden de Kouachi-broers contact met mede-extremisten in andere landen, waaronder Nederland. En ja, zegt Flynn er komen vrijwel zeker meer aanslagen aan.

Deze voorspelling wordt gestaafd door verschillende Europese inlichtingendiensten.

Lees verder op pagina 2: als de politiek niet snel ingrijpt moeten we hen verantwoordelijk houden als er een aanslag wordt gepleegd.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

11 reacties

 1. Jacobus

  Ik onderschrijf volledig de constatering dat we als Nederland ernstig gevaar lopen. We bombarderen mee in Syrië en Irak en we hebben met Wilders c.s. een moslimvijandig klimaat geschapen waarin extremisme goed tiert.

  Ik betwijfel echter of de natuurlijke reflex, het versterken van inlichtingendiensten, niet zelden met repressie en aantasting van grondrechten tot gevolg meer kan zijn dan symptoombestrijding. Dit nog los van de vraag of langs die weg een substantiële vermindering van de risico’s kan worden bereikt; kwaadwillenden zullen de mazen van het veiligheidsnet vroeger of later weten te vinden.

  De enige manier om veiligheid te bereiken is ons fundamenteel herbezinnen op de bedenkelijke rol die we in het Midden Oosten spelen. We stortten ons gretig in een oorlog omdat we als klein land zo graag willen meedraaien in het hoogste geweldsspectrum. Daarmee zaaien we wind en oogsten we storm. We laten ons meezuigen in een politiek die alleen maar moslimextremisme kweekt en die op geen enkele wijze bijdraagt tot meer evenwichtige geopolitieke verhoudingen.

  Meer geld voor veiligheidsdiensten is logisch maar door alleen dat te doen zullen we de veiligheidsrisico’s slechts marginaal beperken. Veilig wordt het er niet mee en de kosten voor de rechtsstaat zijn disproportioneel hoog.

  1. LantR.fant

   De overlast van moslims was er al lang, voordat Wilders actief was. Nederland heeft altijd als een knipmes gebogen voor deze minderheden.
   Wilders optreden -en zijn populariteit- is een reactie op de groeiende overlast door moslims. Met name Marokkaanse jongeren die leven op kosten van onze samenleving en als tegenprestatie onze samenleving terroriseren.

   Nu moet het allochtone deel van onze samenleving maar eens -gedwongen- een keuze maken. Niet bijdragen aan de Nederlandse samenleving, dan terug naar het land van herkomst. Of je gaat integreren.
   Zo los je die problemen op.

   Bovendien zitten we niet te wachten op honderdduizenden potverteerders, die alleen maar rotzooi schoppen. We kunnen ons geld wel beter gebruiken.

 2. Zander

  Ook de veiligheidsdiensten, lees politie DSI hebben niet genoeg middelen. Als we de beelden van afgelopen dagen de beelden uit Frankrijk bekijken heb ik de grootste moeite te geloven dat wij zo’n groot incident aan kunnen.

  De Franse politie liep vanaf moment 1 met geweren. De Nederlandse politie heeft alleen de MP5 voor specialistische teams. De gewone straat agent heeft vier schietbeurten/training momenten per jaar. Als men dit af zet tegen de verplichtingen die een verlofhouder heeft betwijfel ik of de politie zo’n incident aan kan.

 3. lic

  Hoeveel kost het om ver weg ergens met F16s mensen dood te bombarderen? Kunnen we van dat geld niet beter onze veiligheid hier opschroeven?

  Jammer dat ook hier weer de oplossing gezocht wordt in meer overheid, terwijl het juist beter zou zijn als ‘onze’ overheid eens wat minder zou doen.

  1. Zander

   Breng het gevecht naar hen. Juist op gebied van veiligheid moet de overheid meer doen. Linkse hobby’s als OSW en cultuur moeten overboord.

   1. Jacobus

    Ja, laten we het terrorisme bestrijden door te stoppen met kunst en cultuur. Allemaal linkse hobby’s die tokkies kunnen missen als kiespijn.

    Ik blijf me verbazen over wat ik hier allemaal lees.

   2. V.K.

    -@ Zander,

    -Dat zijn 2 PVV punten welke je perfect hebt gecombineerd.

    -Ben je voor ”bombarderen” +bezuinigen op kunst en cultuur, dan kan je beter VNL stemmen.

   3. lic

    Breng het gevecht naar hen?

    Had er wel een gevecht geweest als we ons wat minder met de wereld zouden bemoeien?

    Hoeveel zijn we opgeschoten met het brengen van democratie, en het hierheen halen van mensen zonder ze een beetje zinvol bezig te kunnen houden?

    1. Zander

     Beetje naïeve reactie lic. Steek vooral je kop in het zand.

     Is de politiek niets voor jou?

     En VNL lijkt mij een toppartij.

 4. V.K.

  -Ja Michael,
  dat bedrag van €50.000.000,- mag van jouw wel hoger, waarom? is dat gevoelsmatig, of heb je dat ook uitgewerkt?

 5. Mike V.

  “Iedereen wil budget inlichtingendiensten verhogen, maar niemand zegt met hoeveel.” Gelul voor de buhne. Niemand wil meer geld voor deze belangrijke diensten. Hetzelfde verhaal geldt voor defensie. Ze hebben zogenaamd een hart voor de mensen die daar werken en doen derhalve vage toezeggingen in de media, zodat het volk weer veilig kan gaan slapen. Maar diep van binnen moet Nederland kapot, met leugens en bedrog. En zeg nu zelf, het volk slikt het al decennia lang. De onnozelen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.