ISIS-bondgenoot Boko Haram verovert internationale basis

Ook Boko Haram verovert een steeds groter gebied.

Het afgelopen jaar – en ook nu nog – zijn de ogen steeds gericht geweest op het Midden-Oosten, en dan met name op ISIS. Voor een deel is dat terecht – de terroristische organisatie onder leiding van Abu Bakr al-Baghdadi is immers druk bezig met het plegen van een genocide – maar we moeten niet vergeten dat het ook het één en ander gebeurt in Afrika.

Of, om specifieker te zijn, in Nigeria.

Dat land, dat voor ongeveer 50% uit moslims bestaat en 50% uit christenen, gaat namelijk al lange tijd gebukt onder de terreur van Boko Haram, een extreemislamitische terreurorganisatie die Al-Baghdadi gezag heeft erkend. Zo werd gisteren bekend dat zij onlangs 40 jongens hebben gegijzeld. Het was niet duidelijk wat er precies met hen gebeurd is, maar het zal niets goeds zijn.

Ook maakt Boko Haram er een hobby van om – in de woorden van onze eigen Frank Verhoef – “meisjes te ontvoeren en te verkrachten, christenen massaal af te slachten, en zelfmoordaanslagen te plegen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.”

Kortom, Boko Haram is ISIS.

Vandaag heeft die terreurorganisatie een belangrijke internationale basis veroverd. Het gaat om de Nigeriaanse stad Baga. Deze stad was tot vandaag het laatste echte bolwerk van de centrale overheid in het noordoosten van het land. Ook waren daar veel leden van de internationale troepenmacht die Boko Haram moet bestrijden. Nu dus niet meer: de militairen uit Tsjaad, Niger en Nigeria zelf zijn gevlucht. Het Parool legt uit:

Volgens inwoners van de stad, die zijn gevlucht naar het naastgelegen Tsjaad, zijn veel mensen om het leven gekomen en is de stad in brand gestoken. Baga was de laatste stad in het noordoosten die in handen van regeringstroepen was. Daar was de internationale troepenmacht gevestigd die de strijd tegen Boko Haram leidt, bestaand uit militairen uit Nigeria, Tsjaad en Niger.

Dit is niet alleen een flinke klap in het gezicht van de Nigeriaanse overheid maar ook van het westen.

Lees verder op pagina 2 (met video over het beleid van ISIS in de veroverde gebieden).


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

3 reacties

 1. tonzwart

  Waarom lezen we nergens, dat het Nigeriaanse leger fors wordt ingezet om de terroristen te bestrijden. Als ze al in actie komen, dan wordt daar weinig ruchtbaarheid aan gegeven. Of zijn die misschien te druk met oplichten, coups voorbreiden en andere duistere zaken.
  De Nigerianen zullen het toch echt zelf op moeten knappen, misschien met behulp van de OAS.
  Het Westen niet in elk geval.

 2. hendrikush

  “We” moeten dat aanpakken?
  “Ze” zullen dat moeten doen!
  Laat de zegeningen van de islam maar een poosje doorwoekeren en kijk welke reakties dat daar oproept. Zolang de mullahs niet aan de minaretten bungelen is het onbegonnen werk.

 3. huuskesjong

  Moet dat nou, van der Galien? Weer zo’n goedkoop sensatiestukje, met de kenmerken:
  # het is in de mode om over Jihadterroristen te schrijven, want ‘de andere media doen het zowat allemaal’
  # er moet toch zeker wel een behoorlijk percentage angstaanjaging in, want dan wordt het meer gelezen
  # En als dit: “Ook maakt Boko Haram er een hobby van om – in de woorden van onze eigen Frank Verhoef – “meisjes te ontvoeren en te verkrachten, christenen massaal af te slachten, en zelfmoordaanslagen te plegen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken” geen domme sensatiezin is heet ik Hendrik

  Dit stuk had in de ‘Bildzeitung’ niet misstaan.

  Goodgoan: Gait H.M. Leferink

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.