Privacyhaters Brussel willen maaltijdvoorkeur vliegtuigpassagiers vijf jaar opslaan

De Europese Commissie heeft weer iets waanzinnigs bedacht.

In de strijd tegen het islamitisch terrorisme is wat mij betreft veel toegestaan. Ik lever met alle plezier een beetje privacy in als dat betekent dat er strengere veiligheidsmaatregelen kunnen worden genomen waarmee terreuraanslagen kunnen worden voorkomen.

Ik heb het dan bijvoorbeeld over de controle vlak voordat ik het vliegtuig instap. Ik moet door een bodyscan, en als ik pech heb, word ik uit de rij gepikt voor een extra fouillering. Daar heb ik geen enkel probleem mee.

Waar ik wel een probleem mee heb, vooral omdat ik er absoluut niet het nut van inzie, is het nieuwste voorstel van de Europese Commissie. Die wil veel specifieke gegevens van alle passagiers die in en uit Europa reizen vijf jaar centraal opslaan, zodat de politie erbij kan als dat nodig is.

Dan gaat het niet alleen om namen, bankgegevens en adressen – daar heb ik nog begrip voor – maar ook zoiets als de maaltijdvoorkeur van iedereen die het vliegtuig pakt. De reden, volgens de Commissie: de politie en geheime diensten kunnen dan zien wie er halal wil eten.

Europese ministers van Binnenlandse Zaken zouden het grotendeels eens zijn over de plannen en deze snel willen doorvoeren. Ze kwamen kort na de aanslagen in Parijs tot overeenstemming over de nieuwe plannen. De Europese Raad heeft er bij het parlement op aangedrongen de plannen goed te keuren.

Het lijkt me zwaar overbodig om zoiets als de maaltijdvoorkeuren van passagiers op te slaan. Er is serieus geen terrorist op de wereld te vinden die zich op zoiets kleins laat pakken. Die eten dan gewoon helemaal niet als ze moeten vliegen, of ze eten alleen de dingen waarvan ze zeker weten dat die halal zijn.

Dat bepaalde data van passagiers kan helpen om trends te ontdekken – waar ze bijvoorbeeld naartoe zijn gereisd en of ze wonen op een bij geheime diensten bekend terroristenadres – geloof ik wel. Daar lijkt me niks mis mee. Maar, nogmaals, het opslaan van futiele zaken als de maaltijdvoorkeuren van passagiers is nergens goed voor.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

12 reacties

 1. Brave Hendrik

  Ik vind het prima, ik bestel als ik het niet vergeet altijd vegetaries.
  Pas als de PVV aan de macht komt en je verplicht om 1x per week varkensvlees te gaan eten om een “goede Nederlander” te zijn, dan ben ik tegen.

 2. V.K.

  -Wanneer je niet eet in het vliegtuig, dan word je al snel verdacht van bolletjesslikken.

 3. arie_jansz

  Juist op die details val je door de mand…

  Geen terrorist die met geladen pistool wordt aangehouden hoor,,,

  Het klinkt natuurlijk ver gezocht, voedsel…maar wel een zeer principieel puntje.

  Net als de vrouwenbataljons van de Koerden, hoorde dat IS doodsbang zijn om in de strijd door een vrouw doodgeschoten te worden…daar gan je maagden.

 4. Baksteen

  Een trend kan ik uit de genomen maatregelen wel ontdekken, ze worden in Brussel langzaam maar heel zeker volledig krankzinnig, zit daar iets in het water?

 5. pejoar

  waarom moslims geen vliegverbod op leggen,is makkelijker

  1. arie_jansz

   Waarom jou niet opsluiten, gewoon omdat het kan?

   Alweer een dom idee.

 6. Maaike

  Frank, ik ben het deze keer helemaal met je eens.

 7. Hollander

  “de politie en geheime diensten kunnen dan zien wie er halal wil eten.”

  .. Maar!! Het heeft niets met de islam te maken!

 8. toetssteen

  Bij sommige maatschappijen kunt u kiezen tussen vegetarisch of vis. Wat gaan de steekneuzen dan registreren? Kip is soms ook een optie, maar dat schiet ook niet op.
  De hoeveelheid Walker die verdampt? Het enige dat ik drink tijden vluchten is water, water, water. Thee en koffie zijn ehhh nou ja, niet helemaal mijn smaak.

  Dit is dus complete kolder!

 9. Philippine

  Zijn er ook Griekse maaltijden?

 10. Seneca

  Onbegrijpelijk dat Frank kan leven met het bewaren van namen, bankgegevens en adressen maar hij heeft wel bezwaren tegen het bewaren van maaltijd voorkeur. Al dit soort maatregelen dienen slechts een zaak: controle, controle en nog eens controle. Al dat gelul ‘voor je veiligheid’ is slechts een doekje voor het bloeden. Wat mij betreft mag men tot in alle eeuwigheid mijn maaltijd voorkeuren bewaren; vandaag, halal, morgen veganistisch, overmorgen kosher en de dag daarna een lekker stuk varkensvlees.

 11. Ni28

  Is Timmermans in slaap gesukkeld soms?

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.