Schandalig: rechter weigert Nederlandse jihadist uit te leveren aan Amerika

Geen categoriejan 20 2015, 14:00
Sabir K. zou in Pakistan gemarteld zijn. Volgens de rechter kan het niet worden uitgesloten dat de CIA daarbij betrokken was.
Triest, triester, Nederlandse rechters. Anders kan ik het niet zeggen nadat ik dit nieuws gelezen heb:

De Nederlands-Pakistaanse terreurverdachte Sabir K. mag niet aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd. Dat heeft de rechter in Den Haag dinsdag in een kort geding bepaald, laat de advocaat van K., André Seebregts weten.

Seebregts had het geding aangespannen K.'s uitlevering te voorkomen. Volgens hem is de rol die de Amerikaanse geheime dienst CIA heeft gespeeld bij de aanhouding en marteling van Sabir K. in Pakistan, nog altijd niet opgehelderd. De rechter is dat met hem eens.

Het zal mij een zorg zijn hoe Sabir K. behandeld is in Pakistan. Natuurlijk ben ik een tegenstander van martelen door de Nederlandse staat, maar wat in Pakistan gebeurt, stays in Pakistan. Al hadden ze hem dagelijks 50 zweepslagen gegeven, dan nog had Sabir K. uitgeleverd moeten worden aan Amerika om terecht te staan voor zijn misdaden.
K. is namelijk alles behalve een onschuldige jongeman die op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Hij sympathiseerde jaren geleden al met Al Qaeda en vertrok uiteindelijk naar Pakistan, het land van zijn vader. Volgens de Amerikanen voegde hij zich daar bij mede-extremisten en nam hij deel aan een terreuractie tegen Amerikaanse soldaten in Afghanistan; 39 militairen kwamen daarbij om het leven.
Na de zelfmoordaanslag in Afghanistan ging K. terug naar Peshawar, waar hij al snel werd opgepakt door de Pakistaanse inlichtingendienst ISI. Volgens hem en zijn advocaat werd hij vervolgens maandenlang gemarteld. Uiteindelijk werd hij naar Nederland gestuurd waar hij meteen werd opgepakt. Korte tijd later volgde er een uitleveringsverzoek van Amerika.
De Nederlandse autoriteiten wilden daar hun medewerking aan verlenen, maar helaas gooide de rechterlijke macht in 2011 roet in het eten. De arme, arme Sabir zou namelijk zwaar getraumatiseerd zijn door wat hij heeft meegemaakt in oorlogsgebieden en in een Amerikaanse gevangenis zou hij "de juiste therapie moeten missen."
In de tussentijd heeft Amerika tekst en uitleg gegeven over haar rol bij de verhoren van Sabir in Pakistan, maar de rechter vindt dat niet afdoende, waardoor hij besloten heeft dat de extremist nog steeds niet mag worden uitgeleverd.
Het is on-ge-looflijk. In een normale wereld zou zo'n jihadist zonder problemen worden uitgeleverd, waarna hij de rest van zijn leven waarschijnlijk in een cel zou mogen doorbrengen, maar helaas is de wereld tegenwoordig alles behalve normaal. Sabir mag namelijk gewoon van zijn vrijheid genieten, wat inhoudt - geloof het of niet - dat hij een uitkering krijgt van de overheid, de hele dag Call of Duty speelt, en - oh ja - bij zijn vader (en nieuwe echtgenote) woont.
Dit kan echt alleen in Nederland. Geen enkel ander land gaat op zo'n onverantwoordelijke wijze om met moslimextemisten. Nee, zelfs Frankrijk en Zweden niet (om maar een paar voorbeelden te noemen). Overal worden dit soort types - terecht - aangepakt, maar bij ons zijn ze in de eerste plaats zielig omdat ze trauma's hebben opgelopen toen ze tientallen Amerikaanse soldaten opbliezen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten