Door Poetin gesteunde Oekraïense ‘rebellen’ gaan door met troepenopbouw

Ook wordt er nog altijd over en weer geschoten.

Gisteren kondigden Europa, Oekraïne en Rusland groots aan dat er een akkoord was gesloten over oost-Oekraïne. Volgens de westerse bondgenoten was Oekraïne veilig gesteld. Ja, ja, Poetin zou zich voortaan normaal gedragen en de door hem gesteunde ‘rebellen’ (lees: in veel gevallen gewoon Russische soldaten) opdracht geven om hun oorlogspraktijken te laten voor wat ze zijn.

Helaas blijkt de werkelijkheid net een beetje weerbarstiger:

Een dag na het akkoord van Minsk wordt in het oosten van Oekraïne nog altijd hevig gevochten. Volgens het Oekraïense leger gaan de rebellen door met het opbouwen van hun leger.

Er worden beschietingen gemeld in Loehansk en Donetsk, de twee grootste steden in handen van de rebellen. Ook in het stadje Debaltseve, een belangrijk spoorknooppunt, gaan de gevechten door.

Eerder kwam men ook al een staakt-het-vuren overeen, wat meteen terzijde werd geschoven door de ‘rebellen.’ Zij maakten toen duidelijk dat ze pas zouden ophouden als ze al hun doelen hadden verwezenlijkt. In de praktijk betekent dit: afscheiding van Oekraïne gevolgd door een machtsovername van Rusland in de bevochten gebieden.

De Oekraïense president Porosjenko is dan ook niet onder de indruk van de bereidwilligheid van de ‘rebellen’ en Poetin om mee te werken aan de uitvoering van het akkoord:

“Ik wil niet dat iemand enige illusies heeft en ik ben niet naïef: we hebben nog een lange weg te gaan voordat er vrede is. Niemand gelooft sterk dat de afspraken over vrede die in Minsk zijn ondertekend, strikt geïmplementeerd zullen worden.”

De ‘rebellen’ hebben twee weken om de gevechten echt te staken en hun “zware wapens” terug te trekken. De kans dat ze dat doen is waarschijnlijk minimaal. Ik geloof er niets van dat Poetin de huidige situatie accepteert. Hij wil in ieder geval een deel van Oekraïne inlijven bij Rusland. De rebellen zijn feitelijk zijn stormtroepen… en, zoals Frank eerder vandaag al berichtte, hebben zij de schurft aan het akkoord.

Het enige wat dat kan voorkomen is een duidelijke stellingname van het Westen. Europa en Amerika moeten Oekraïne garanties geven dat, indien Rusland en de rebellen het akkoord niet nakomen, er over twee weken direct zwaar materiaal wordt geleverd én dat Westerse troepen ingezet zullen worden om de territoriale integriteit van Oekraïne te beschermen. Een man als Poetin kent namelijk maar één taal: die van de macht. Met diplomatie alleen bereik je niets bij hem.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

52 reacties

 1. Ni28

  Goede en passende foto. Van een man waarvan zelfs de dieren van houden. Vredelievende man die Putin, deze drie beestjes heeft hij uitgekozen voor op zijn boord vanavond om Minsk te vieren.

 2. Willie.F

  Volgens het Oekraïense leger gaan de rebellen door met het opbouwen van hun leger…………………………..
  Prullenbak in.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Ik zou willen dat de oorlogs-retoriek eens zou stoppen. De EUSSR is mijn vijand niet de Russen.

  Dus moeten we in oplossingen denken
  a) Krim definitief naar Russia
  b) referendum O-Oekraine
  1) bij Rusland willen horen
  2) bij Oekraine willen horen
  3) gesteld zijn op meer onafhankelijkheid (zie o.m. parlementen in Scotia, Wales en N-Eire)

  Nog niet zo lang geleden bombardeerden de Navo Belgrado om Kosovo islamitisch en de troepen van Khadaffi om Libië Al-Qaida-islamistisch te maken.
  Waarom hebben de O-Oekrainers volgens de criminelen van de EUSSR en Navo dan geen recht op zelfbeschikking ?

 4. Two Ravens Black Kettle

  Ach ik zie nu de foto pas van de Syrische christen-redder Poetin.

  Een schuchtere dierenvrind dartelend met baby elandjes.
  Ontroerend.

 5. CJD

  Je hebt niet echt veel vertrouwen in de mensheid of wel. Afwachten…

 6. D. G. Neree

  Het bestand gaat ook pas zondag in, zoals overeengekomen. Het heeft weinig zin om nu al te gaan brullen dat er nog geschoten wordt,

  Maar ik zal een voorspekling doen:
  Na zondag zal het bestand door de Kiev-Junta of 1 van hun SS-troepen verbroken worden, waarna Putin de schuld zal krijgen en de men op DDS weer vol op het orgel zal kunnen gaan om de door Amerika gewenste oorlog tegen Rusland te gaan promoten.

  1. Elvi

   Precies wat ik denk.

 7. aquarius

  Uiteraard moet je nu zorgen dat je een goede positie inneemt voor een eventuele wapenstilstand .
  En Michael maak je niet ongerust: dat doet Kiev ook !
  Alleen probeer jij nu alles (zoals meestal) eenzijdig te belichten .
  Zoiets heet subjectief en past niet bij echte journalisten .

 8. V.K.

  -nou, blijkbaar is het carnavals-offensief een succes, zie dat Putin al in Reiss z’n achtertuin staat. 🙂

 9. Dennis_WSPK

  Zijn er nu echt nog naïeve mensen die geloven dat het akkoord van gisteren ook maar iets voorstelt ?
  De rebellen vinden altijd wel weer een reden om te gaan schieten en ook Oekraïne berust heus niet in de situatie, die gaan gewoon verder met schieten.

  Toch altijd grappig dat men echt gelooft dat twee Europese slapjanussen als Merkel en Hollande wel eventjes zullen zorgen dat er vrede komt. Bijzonder lachwekkend, mede gezien het feit dat de EU zelf heeft meegeholpen aan de huidige ellende aldaar, door een naziregime aan de macht te helpen in Oekraïne.

  1. Gielah

   Juist!

   Maar er zijn er héél wat die menen,
   dat wij allemaal gehoorzaam een rot hekel aan Poetin behoren te hebben of te krijgen… en die hem als een baarlijke duivel omschrijven en de EU als een stel democraten.

   Nu.. Poetin lijkt me eerlijk gezegd nauwelijks een ideale democraat.. maar de EU-boys heeft zelfs niet in de búúrt van de democratie gestaan… die zwaaien alleen af en toe met het wóórd democratie… want dat misleidt zo lekker weg!

   Potten die ketels verwijten dat de andere zwart zien.

   Vooralsnog laat ik me niet in een oorlogsstemming manipuleren.

   1. CJD

    Poetin is democratisch gekozen door het Russische volk. Als dat niet democratisch is weet ik het ook niet. De meerderheid van russen zijn verder ook dol op hem, dat kun je niet van onze leiders zeggen

 10. Ahles

  Ze zullen wel moeten, anders worden ze door de Nazi’s uit Kiev uitgemoord. Ze hebben geen keus. Merkel en Hollande zal dan niet willen tegenhouden, want het zijn hun nieuwe “democratische en Westerse Vrienden!

  Wat mag je overigens verwachten van vredesgesprekken als één partij (de seperatisten) niet uitgenodigd wordt.

  1. Jacobus

   De gewoonte van de Putinfans om de wettige regering in Kiev nazi’s te noemen is leugenachtige demagogie of onnozel. Meer mogelijkheden ken ik niet.

   1. Marcel Buurman

    Inderdaad jacobus. Hier op DDS zit een fanatiek clubje fans van Poetin. Een tijdje terug heb ik hen de nieuwe NSB-ers genoemd, wat me op woedende reacties kwam te staan. Toch is het een juiste omschrijving. Het Poetin-regime heeft de persvrijheid in Rusland om zeep geholpen, voert een krankzinnige propaganda oorlog om de haat tegen Oekraine op te voeren (zie bv. artikel in Trouw van 28 januari; serieus gebracht item over een gekruisigde peuter, en meer walgelijke leugens http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3839149/2015/01/28/De-schadelijke-informatiemachine-van-Poetin.dhtml), onderdrukt oppositie, laat critici opsluiten of erger, verheerlijkt de Grote Leider, en intimideert buurlanden met militaire agressie. Nogal wat nazi-achtige kenmerken. Als je zo’n regime steunt, mag je met recht een nieuwe NSB-er worden genoemd, en een verrader van de vrije wereld.

    1. Willie.F

     Het Poetin-regime heeft de persvrijheid in Rusland om zeep geholpen, voert een krankzinnige propaganda oorlog om de haat tegen Oekraine op te voeren………….

     Proest

    2. Teun

     De constatering dat Poetin geen haar beter is dan onze leiders maakt degenen die dat constateren in de ogen van gedresseerde hondjes reeds tot NSB-ers.

   2. Willie.F

    Fascisten zijn het wel.

   3. D. G. Neree

    ook deze mogelijkheid snijdt geen hout, want die regering is niet wettig en steunt voor een groot deel op nazi-troepen. Je kunt wel roepen dat dat niet zo is, maar dan ben je gewoon blind en aangezien je niet blind bent, want je kunt lezen en schrijven, ben je gewoon een trol, die iedere discussie vervuilt met je intellectuele stront.

   4. Anna

    Jacobus. De neo nazi’s van Rechte Sektor en Svoboda, de paramilitaire bruinhemden hebben hoge functies gekregen onder ministers om minder op te vallen. Top leger, top Nationale Veiligheid,top Justitie. Volksgezondheid en Cultuur, energie, mijnbouw,landbouw en voeding
    ( graanschuur,Defensie enz. Dan zijn er ook nog de zogenaamde ” onafhankelijken” de hoge ambtenaren die allemaal een verleden hebben.
    Waar dacht u waar al deze nazi’s zich nu dan bevinden?

 11. Philippine

  Maar daar weten de VS wel raad op hoor:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/02/13/nato-schutz-usa-verlegen-bomber-nach-deutschland/

  Onze beschermers?
  Onze redders?
  Heel Europa vol met Amerikaanse militairen.
  En Germany is niet in de positie om nee te zeggen.

  1. Marcel Buurman

   Ik ben heel blij dat er sinds WO2 Amerikaanse bases waren in Europa. Die hebben onze vrijheid gegarandeerd. Anders had de Sovjet-Unie haar Warschau-pact ongetwijfeld tot de Noordzee uitgebreid. Misschien had het communisme dan wel overleefd, en zaten we allen onder de rode knoet. Of als het was ingestort, waren we nu misschien een soort Oekraine geweest.
   Thank, yanks!

   1. D. G. Neree

    Zo is het echter niet gegaan en met ‘als’ valt niets te voorspellen

   2. Limburgse Kuifje

    Ik ben van mening dat we nu ook al onder de rode knoet zitten. Wie bepaald hier in dit knettergekke land (Nederland) wat er moet gebeuren? Juist ja, Pvda en VVD. En niet te vergeten die wegkijkers van D66. Allemaal hartstikke links. En bovenal kwalijk voor een veilige samenleving.

    Nu weet ik niet hoe het zou zijn geweest ALS (daar heb je jouw woordje weer Marcel Buurman) Poetin ook hier de baas zou zijn geweest. Zou het slechter of beter zijn? Wat denk jij Marcel?

   3. CJD

    Hoe wereldvreemd ben je eigenlijk als je Amerikanen rekent tot ‘ het vrije volk’–een land dat de wreedste dictators gesteund heeft en onderhand hun leger in weet-ik-veel. Vraag onze vriend Snowden maar die ons alemaal een dienst bewees hoe ‘vrij’ Amerika momenteel is. Tenslotte heeft deze held zijn leven te danken aan de boze dictator Poetin

   4. Anna

    Marcel Buurman Als, als ,misschien, misschien. NAVO en VS hebben Oekraïne gesticht. Hebben ze ” misschien” die meer dan veertig miljard uit gegeven om vrede te stichten in Europa?. VS doet helemaal niets als ze er zelf niet veel en veel beter van worden.Dat mag honderdduizenden/ miljoenen doden kosten.

   5. Bes Tolen

    MB. De communisten zijn niet meer de baas in Rusland. De communisten bestonden vanaf het begin uit een stelletje woeste barbaren. Ze zijn alleen door uitgebreide moordpartijen aan het bewind gekomen en gebleven. De lieden, die geen verschil zien tussen de vroegere communisten, die de Sovjet Unie bezaten en het huidige Rusland moeten eerst maar eens nalopen wie de massamoordenaars in de Sovjet Unie waren en tot welke bevolkingsgroepen ze behoorden. En waar hun afstammelingen tegenwoordig wonen.

 12. Philippine

  Marcel Buurman, binnenkort zullen wij allen in Europa de zegeningen van de grijze knoet uit Amerika mogen beleven.

  Hieronder iets over Oekraïne.
  Via weblog E.J.Bron.

  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/02/11/oekraine-pion-op-een-groter-schaakbord

  1. Marcel Buurman

   Moet dit een intelligent antwoord op mijn post zijn?
   wat wil je zeggen? dat de amerikanen staatsgrepen gaan plegen in Europa?
   Typisch het gedachten”goed” van internetcomplot”denkers”.

   1. D. G. Neree

    De amerikanen hoeven geen staatsgrepen in Europa te plegen, aangezien (de landen van) de EU al een vazalstaat is (zijn) van de USA.

   2. CJD

    Amerika heeft zich al JAREN schuldig gemaakt aan tenminste het steunen van de grootste staatsgrepen en wreedste dictators: In Chile bijvoorbeeld waar een door het volk gekozen democratische leider vermoord en verplaatst werd door de fascistische, bruutste dictator die je je voor kunst stellen. Pinochet. Lees je geschiedenis een jongen!

   3. CJD

    Oh maar als Amerika dergelijke streken uithaalt dan mag dat wel natuurlijk wel! De hypocritie druipt ervan af

   4. Anna

    Marcel Buurman. VS hoeft geen “staatsgrepen” te plegen in Europa. Alle Europese staten zijn al lang en breed de 51 staat van de Amerikanen. Laat ons hopen dat Angela Merkel maatregelen neemt om die oorlogzuchtige, dreigende, leugenachtige Amerikanen te stoppen. Ze hebben in de wereld al meer dan genoeg aangericht.

 13. W.H.J. Reiss

  Het enige echte verhaal uit België !!!
  Wat wordt hier toch veel onzin geschreven als het om Putin, Rusland of Griekenland gaat !!!
  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/02/11/oekraine-pion-op-een-groter-schaakbord

 14. Teun

  De linkse mensen op deze site zitten helemaal vastgeroest in hun oubollige gedateerde socialistische waanzin.
  Nooit zullen ze het grotere geheel kunnen of durven overzien.
  Amerika speelde al voor WOII onder een hoedje met de Duitsers. Het gaat altijd om geld en als dat gaat vervelen, gewoon om macht.
  Het zou me niet verbazen als aan beide zijden van conflicten altijd dezelfde satanische geesten, w.o. superbankiers, in wespennesten zitten te porren. Maar socialisten zullen dat nooit begrijpen. Het zijn en blijven eeuwige drammers, geobsedeerd door die kapitalisten, terwijl ze stekeblind zijn voor het feit dat zuiver kapitalisme niet bestaat. Er bestaan alleen maar zelfverrijkers en die vind je net zo goed onder links, juist onder links.
  Aan beide zijden van conflicten zitten vrijmetselaars, waar je ook kijkt. Vrijmetselaars zijn satanisten. We worden of door de hond of door de kat gebeten, maar het gaat altijd dezelfde richting uit, totale slavernij en uitroeiing van miljarden mensen.
  Een socialist zit daar niet mee. Het is een slaafse ziel. Als ie z´n natje en z´n droogje maar heeft, de armzalige materialist.

 15. toetssteen

  http://0or1.nl/video/DerBetrugAnRussland.mp4

  Luistert u even naar wie de grote belanghebbenden zijn. En dat is niet Rusland.

  @Teun
  Eens.

  1. AJGRaalte

   Thnx, Toets. Very interesting presentation.

 16. Willie.F

  De leider van de Rechtse Sector,een
  extreemrechtse Oekraïense groep,zegt
  dat hij niet van plan is zich te houden
  aan het bestand dat zondag moet ingaan
  in Oost-Oekraïne.De milities van
  Rechtse Sector vechten daar aan de
  zijde van het regeringsleger tegen de
  pro-Russische separatisten.

  1. toetssteen

   @Willie.F

   Right Sector betekent niet rechts, maar juist. Soort van ‘lichtend pad’.
   Extreem rechts is een vergaarbak van onzin.

   Indien men letterlijk helemaal naar rechts op zou schuiven, komt men uit bij de libertariërs, zeg maar de aanhangers van Ron Paul (in de US).
   Dat wetend lijkt het mij erg duidelijk dat het volslagen nonsens is om dat op 1 lijn te stellen met de Bandera aanhangers (nazisten).

  2. D. G. Neree

   Hopelijk lezen de schrijvers van DDS ook, anders dan wat ze op de koffietafel lezen. Maar ik heb zo mijn twijfels.

  3. Niek Verheyen

   Neutraler is het te spreken van ‘etnisch-russische Oekraïense federalisten’.

 17. Ahles

  En de door de EU gesteunde coupe regering in Kiew zijn hun wapens al aan het inpakken. Graag dit ook dan maar even melden: http://rt.com/news/232183-ukraine-yarosh-war-minsk/

 18. D. G. Neree

  Ukraine ultranationalist (Nazi) leader rejects Minsk peace deal, vows ‘to continue war’
  http://rt.com/news/232183-ukraine-yarosh-war-minsk/

 19. kees rudolf

  Och heden, krijgen we weer allemaal linkjes naar geweldig betrouwbare bronnen…Indrukwekkend.

 20. Seneca

  Beste Kees Rudolfs,
  Ik geef de voorkeur aan de linkjes naar de bronnen buiten invloed van de vervloekte overheid en het ‘journaille’ van de MSM. Voor de goede orde: ook Jalta en DDS vallen onder de MSM dus ook zij zijn niet te vertrouwen….

 21. kees rudolf

  @seneca, met u heb ik een voorkeur voor betrouwbare bronnen gemeen. In de beoordeling welke bronnen te vertrouwen zijn is er mogelijk tussen ons enig verschil.

 22. D. G. Neree

  lezers van berichten op internet dienen zelf na te gaan hoe betrouwbaar die zijn. Xandernieuws geeft zijn bronnen onderaan de artikelen. Meteen gaan schreeuwen dat sites onbetrouwbaar zijn omdat wat ze berichten je niet aanstaat is dom gehuil met de wolven.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.