Pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne: bestand? Welk bestand?

Het bestand van Minsk levert waarschijnlijk helemaal niets op.

Er zitten veel nadelen aan het bestand dat gisteren is gesloten in Minsk in Wit-Rusland. Er is afgesproken dat er een wapenstilstand komt in Oost-Oekraïne vanaf aanstaande zondag, maar Vladimir Poetin is overduidelijk de grote winnaar van het overleg. Er is namelijk óók afgesproken dat er amnestie komt voor de pro-Russische separatisten die de MH17 hebben neergeschoten. Misdadig gewoon. En die wapenstilstand stelt niks voor, want de separatisten, die worden gesteund door de Russen, vinden het akkoord maar niks:

“De pro-Russische separatisten hebben maar weinig op met het akkoord over het staakt-het-vuren”, zegt Nieuwsuurverslaggever Rudy Bouma. Hij is in Donetsk, in het oosten van Oekraïne waar de separatisten de scepter zwaaien.

Hij verwacht niet dat de strijders zich veel zullen aantrekken van het akkoord dat gisteren in Minsk werd bereikt. “De separatisten die ik hier heb gesproken, zijn allemaal strijdbaar. ‘Het bloed van onze broeders heeft hier gevloeid, wij zullen ons met hand en tand verdedigen’, zeggen ze. ‘De enige manier om met de Oekraïners te praten, is door ze eruit te gooien’, zei een strijder die ik gisteren sprak in het ziekenhuis.”

De separatisten zullen alles doen om de komende dagen nog zoveel mogelijk grondgebied te veroveren, zodat Oekraïne nog verder wordt aangetast in haar soevereiniteit. De kans bestaat bovendien dat het bestand doodleuk wordt geschonden de komende weken. Let maar op. De Russen zullen volgende week zeggen dat Oekraïne is begonnen met schieten, terwijl het de separatisten zijn die maar blijven doorvechten. En als ze het niet volgende week doen, dan wel de week erna.

Het is geen wonder dat de Amerikanen de Oekraïense militairen gaan trainen vanaf maart. Het heeft er namelijk alle schijn van dat Rusland nog lang niet klaar is met het aanvallen en bezetten van Oekraïne. Dat moet gestopt worden, en Poetin stopt pas als hij wordt gedwongen te stoppen. Dat gebeurt niet met een simpel bestand, maar met keihard machtsvertoon, inclusief wapens en alles. Ik zou ook liever niet willen dat het nodig was, maar de acties van de Russische agressor maken heel duidelijk dat we niet kunnen blijven toekijken.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

22 reacties

 1. Matthijs

  *zucht*
  De separatisten trekken zich niets van Poetin aan.
  Poetin zegt niet namens de separatisten te praten.
  En toch houdt de gehele westerse wereld vast aan het beeld dat Poetin aan de touwtjes trekt.
  Ik kan er met mijn kop niet meer bij.
  Ben ik nou zo slim, of de rest zo dom.

 2. aquarius

  Ja Frank heeft die vooruitziende blik die elk goede journalist natuurlijk heeft . Hij voorziet precies het scenario wat zich gaat afspelen en vooral dat die slechteriken (Putin, pro russische rebellen) gewoon zullen doorvechten . De lievertjes van Kiev daarentegen doen niets en zijn nu alleen nog de straten aan het vegen en harken de plantsoenen nog even aan voor de wapenstilstand .

 3. CJD

  “Er is namelijk óók afgesproken dat er amnestie komt voor de pro-Russische separatisten die de MH17 hebben neergeschoten”

  Dit ruikt zoals gewoonlijk weer naar wishful thinking

  1. D. G. Neree

   De schrijvers hier zijn mbt Oekraïne eenzijdig, vooringenomen en onbetrouwbaar.
   Wie hebben er oorlogsmisdaden gepleegd? Wie vermoorden de eigen burgers met granaten en raketten? Wie verbrandden in Odessa de mensen en… wie vermoordden de burgers in MH17?

   M.a.w.: wie hebben amnestie nodig?

 4. W.H.J. Reiss

  Volgens de redactie zijn Seperatisten dus mensen die hun smoel moeten houden en moeten luisteren naar Kiev ! Dat gebied verdiend onafhankelijkheid. Waarom ? Wir sind das Volk ! Zelf bestemming.
  Jammer, dat over Rusland en Poetin louter onzin wordt geschreven !

 5. D. G. Neree

  How is there a peace deal when Washington has plans underway to send arms and
  training to the US puppet government in Kiev?

  http://www.paulcraigroberts.org/2015/02/12/minsk-peace-deal-farce-sellout-paul-craig-roberts/

 6. Two Ravens Black Kettle

  Goeie vent die Poetin. Had het aan Europa en Amerika gelegen dan was er geen enkele niet-soenniet nog in leven in Syrië.
  Well done mate !!

  1. JanvanEechoud

   Hi TRBK,

   Wat ben je vaak ‘weg’?

 7. Wilhelmson

  Duidelijk dat je de Russische mens niet begrijpt. Die zijn nog heel 19e eeuws met eer, trots bezield … Het erkennen wat je zelf niet meer hebt ligt altijd moeilijk.
  Verder is dit artikel een onding die barst van veronderstellingen.

 8. W.H.J. Reiss

  Beste evenwichtige artikel over Oekraine wat ik gelezen heb tot nu toe. En dat uit BELGIë !
  http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/02/11/oekraine-pion-op-een-groter-schaakbord

  1. Wilhelmson

   alleen vergeet de extreem linkse Belgische wereldmorgen wel te vermelden dat de allerlei extreem-rechtse bewegingen en mantelorganisaties waar zij de duivel in zien , vooraf oost europese communisten waren. Dat komt hen natuurlijk in hun antikapitalistische en anti-VS propaganda goed uit. Maar voor de rest , naast het fout kaderen links /rechts en extreem wel interessant.

 9. D. G. Neree

  Aangezien de NL pers en ook DDS liever spin-offs en meningen publiceren, hier nog even de punten van het akkoord, zodat mensen zich een mening kunnen vormen over de feiten en niet aan de hand van meninkjes van slecht ingelichte schrijvertjes,
  http://rt.com/news/231667-minsk-ceasefire-deal-breakup/

 10. toetssteen

 11. D. G. Neree

  En, Poroshenko, hoe voelt het nu om een marionet te zijn in de handen van de echte wereldkeiders?

 12. D. G. Neree

  -leiders moet dat natuurlijk zijn

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.