Een moreel recht op wapenbezit in Nederland

yernazramautarsing
Foto:

Waarom verdedigt geen enkele Nederlandse opiniemaker of politicus het recht op legaal wapenbezit voor de Nederlandse burger?

Politici zijn bang om kiezers kwijt te raken en opiniemakers hebben geen verstand van het onderwerp omdat het niet politiek relevant is. Politici hebben op een enkeling na geen visie en durven daarom niet een trend te zetten maar kiezen er liever voor trends te volgen. Opiniemakers uit zowel de linker als de rechterhoek baseren hun bezwaren tegen legaal wapenbezit op een verwrongen beeld van de Verenigde Staten waar het recht op wapenbezit een grondrecht is. Nederlandse media zijn al helemaal volgzaam in het karikaturiseren van Amerika en haar wapenwetgeving. De oproep van Theo Hiddema in 2013 ”koop een pistool” kreeg mede daarom geen steun.

Nooit wordt de moeite genomen om het argument voor legaal wapenbezit te ontleden en te ontkrachten. Want de waarheid is dat iedereen die voor het recht op zelfverdediging is als gevolg daarvan geen grond meer heeft om tegen legaal wapenbezit te zijn.

Hoe vaak moet Nederland worden geconfronteerd met het kwaad dat illegale wapens in de verkeerde handen kunnen verspreiden? Er is immers terecht wel aandacht voor de schade die legale wapens in de handen van politieagenten en militairen kunnen aanrichten. De Nederlandse media berichten graag maar helaas onvolledig over de dood van Michael Brown en Trayvon Martin. Diezelfde media verzwijgen bij schietpartijen dat deze plaatsvonden in een officiële ”gun free zone” en dat deze zones in het voordeel van de crimineel zijn.

De radiostilte waar het legaal wapenbezit betreft is bizar als we zien wat er dit jaar gebeurde in Deurne, Parijs en de burelen van de NOS. Vervang moord met illegale wapens met ”gewelddadige verkrachting” of ”racistische lynching” zonder een nationale discussie over seksueel geweld of racisme als gevolg.

Het resultaat van onvolledige berichtgeving, anti-Amerikanisme, en een weigering de crimineel te zien als dader is een reeks aan valse aannames inzake wapenbezit.

1 Een product/object verbieden zal de afname/gebruik van dat product verminderen.
Het complete falen van de overheid om marktprocessen te sturen wordt gesymboliseerd door haar pogingen producten te verbieden met dramatische gevolgen als resultaat. Van de drooglegging in de jaren 30 in de VS tot de faliekant mislukte oorlog tegen drugs die per jaar miljarden kost en drugsgebruik niet heeft weten tegen te gaan. In eigen land zien we dat op kleinere schaal terug bij accijnzen die de consumptie van ”genotsproducten” moet ontmoedigen. Mensen zullen blijven drinken, roken, blowen en snuiven als ze dat willen, los van ieders morele oordeel is dit een werkelijkheid die niet met beleid kan worden veranderd.

2 Meer legale wapens zullen per definitie meer doden als resultaat hebben.
Stellen dat objecten zullen leiden tot handelingen is een keiharde ontkenning van de menselijke vrije wil. De praktijk van het ”lijken tellen” om een morele discussie te beslechten gaat volledig voorbij aan de individuele aard van de mens. Zijn de lijken van criminelen of van slachtoffers? Waren er met een wapen in de hand van het slachtoffer minder onschuldige slachtoffers gevallen? Was het beter geweest als de overvallers in Deurne hun roof hadden overleefd? Minder dode mensen in het algemeen is geen moreel argument voor of tegen legaal wapenbezit.

Lees verder op pagina 2.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!