Extremistische soennieten blazen sjiitische moskee op in Pakistan

Geen categoriefeb 13 2015, 15:00
En opeens hoor je niets van Neerlands bekende zogenaamde gematigde soennieten.
De breuk tussen soennieten en sjiieten gaat honderden jaren terug; sterker nog, tot de tijd meteen na de dood van de islamitische profeet Mohammed. Soennieten besloten dat hij niemand had aangewezen als opvolger en dat een verzameling 'wijze mannen' er dus eentje mocht (nee, moest) benoemen. Deze mensen werden later 'soennieten' genoemd.
Een andere stroming binnen de vroege islam was het daar niet mee eens. Volgens hen had hij zijn neef Ali (die getrouwd was met zijn dochter) tot zijn opvolger benoemd. Uiteindelijk werd Ali alsnog de vierde kalief, maar hij werd vermoord door soennieten. Daarna herhaalde het eerdere schouwspel zich: sjiieten ('partij van Ali') vonden dat zijn zoon en kleinzoon hem moesten opvolgen, soennieten keken naar heel andere mensen (te weten: machtige politici). En voor u iets zegt, ja, de moordpartijen op de familie van Ali (en dus van Mohammed) gingen stug door.
Van het één kwam het ander en zie, de islam bestond voortaan uit twee stromingen, waarvan het soennisme de grootste was (wat voornamelijk kwam doordat het soennisme de visie was van machtige stammenleiders die graag zelf aan de macht wilden komen). Op het moment is de verdeling ongeveer 80% - 20%.
Als zodanig zal het u niet verbazen dat de meeste Nederlandse moslims soennitisch zijn.
Op zich geen enkel probleem, natuurlijk. Soennieten, sjiieten, wat maakt het uit? Nou, in dit opzicht maakt het wel degelijk een verschil:
Door een zelfmoordaanslag op een Pakistaanse moskee zijn zeker negentien mensen gedood en veertig gewond geraakt. Dat meldt AP vrijdag. Na het gebed zouden drie mannen naar binnen zijn gestormd in het gebedshuis in de stad Peshawar. Een zelfmoordterrorist zou zich hebben opgeblazen, aldus de Pakistaanse autoriteiten.
Bovendien zou er zijn geschoten en zouden er granaten in de sjiitische moskee zijn gegooid, waar zo'n achthondend mensen aanwezig waren. Dat doet vermoeden dat de aanslag is gepleegd door radicale soennietische groepen, die het vaker hebben gemunt op sjiitische doelen. Onduidelijk is of zij in een vuurgevecht met de politie zijn omgekomen, of dat zij nog mensen gijzelen in de moskee.
Soennitische extremisten zien sjiieten als ketters die de doodstraf verdienen, vandaar dat ze dit soort aanvallen uitvoeren.
Nu is het niet zo zeer opvallend dat ze dit doen, maar wel dat - zoals GeenStijl terecht ook duidelijk maakt - Nederlandse (soennitische) moslims er niets van zeggen. Ze roepen om wraak als soennitische moslims gedood worden, maar vanwaar die doodse stilte als sjiieten het slachtoffer zijn? Waar zijn Marcouch, Wijbenga, Tofik en al die andere progressieven nu? Waarom zeggen ze niets als onschuldige sjiitische moslims worden opgeblazen op het moment dat ze het vrijdaggebed willen verrichten?
Zoals wel vaker blijkt maar weer eens dat dit soort types selectief verontwaardigd zijn over geweld. En maar huilen over islamofobie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten