Extremistische soennieten blazen sjiitische moskee op in Pakistan

En opeens hoor je niets van Neerlands bekende zogenaamde gematigde soennieten.

De breuk tussen soennieten en sjiieten gaat honderden jaren terug; sterker nog, tot de tijd meteen na de dood van de islamitische profeet Mohammed. Soennieten besloten dat hij niemand had aangewezen als opvolger en dat een verzameling ‘wijze mannen’ er dus eentje mocht (nee, moest) benoemen. Deze mensen werden later ‘soennieten’ genoemd.

Een andere stroming binnen de vroege islam was het daar niet mee eens. Volgens hen had hij zijn neef Ali (die getrouwd was met zijn dochter) tot zijn opvolger benoemd. Uiteindelijk werd Ali alsnog de vierde kalief, maar hij werd vermoord door soennieten. Daarna herhaalde het eerdere schouwspel zich: sjiieten (‘partij van Ali’) vonden dat zijn zoon en kleinzoon hem moesten opvolgen, soennieten keken naar heel andere mensen (te weten: machtige politici). En voor u iets zegt, ja, de moordpartijen op de familie van Ali (en dus van Mohammed) gingen stug door.

Van het één kwam het ander en zie, de islam bestond voortaan uit twee stromingen, waarvan het soennisme de grootste was (wat voornamelijk kwam doordat het soennisme de visie was van machtige stammenleiders die graag zelf aan de macht wilden komen). Op het moment is de verdeling ongeveer 80% – 20%.

Als zodanig zal het u niet verbazen dat de meeste Nederlandse moslims soennitisch zijn.

Op zich geen enkel probleem, natuurlijk. Soennieten, sjiieten, wat maakt het uit? Nou, in dit opzicht maakt het wel degelijk een verschil:

Door een zelfmoordaanslag op een Pakistaanse moskee zijn zeker negentien mensen gedood en veertig gewond geraakt. Dat meldt AP vrijdag. Na het gebed zouden drie mannen naar binnen zijn gestormd in het gebedshuis in de stad Peshawar. Een zelfmoordterrorist zou zich hebben opgeblazen, aldus de Pakistaanse autoriteiten.

Bovendien zou er zijn geschoten en zouden er granaten in de sjiitische moskee zijn gegooid, waar zo’n achthondend mensen aanwezig waren. Dat doet vermoeden dat de aanslag is gepleegd door radicale soennietische groepen, die het vaker hebben gemunt op sjiitische doelen. Onduidelijk is of zij in een vuurgevecht met de politie zijn omgekomen, of dat zij nog mensen gijzelen in de moskee.

Soennitische extremisten zien sjiieten als ketters die de doodstraf verdienen, vandaar dat ze dit soort aanvallen uitvoeren.

Nu is het niet zo zeer opvallend dat ze dit doen, maar wel dat – zoals GeenStijl terecht ook duidelijk maakt – Nederlandse (soennitische) moslims er niets van zeggen. Ze roepen om wraak als soennitische moslims gedood worden, maar vanwaar die doodse stilte als sjiieten het slachtoffer zijn? Waar zijn Marcouch, Wijbenga, Tofik en al die andere progressieven nu? Waarom zeggen ze niets als onschuldige sjiitische moslims worden opgeblazen op het moment dat ze het vrijdaggebed willen verrichten?

Zoals wel vaker blijkt maar weer eens dat dit soort types selectief verontwaardigd zijn over geweld. En maar huilen over islamofobie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

33 reacties

 1. arie_jansz

  huh…er is toch maar 1 islam???

  ik snap er niets meer van.

  1. zomaar

   Arie , niet zo achterlijk doen , jongen onderling blazen elkaar graag naar hun grote voorbeeld.

   in de hoop dat de aanslagpleger , 72 maagden als beloning krijgt , en tja ik als leek , zie meer geweld uit de soennitische hoek van deze islam gelovigen komen dan uit die van sjiieten.

   kan mij vergissen , toch het is een islam , met diverse stromingen die elkaar het licht in de ogen niet gunnen .

   met de wijze woorden van Wilders gesproken !!, scheur alle haatpages uit de koran , en geeft deel twee uit die humaner is .

 2. Wilhelmson

  10 jaar geleden kende niemand iets van islam. Palestijnen en op reis naar Turkije of Marokko in een Clubmed , thuis komen met een leder jakker, kromme sloffen en een waterpijp en voor de rest veel zand en olie.
  Waar gaat de wereld toch naar toe ? Tjonge….

 3. zomaar

  tja het is weer vrijdag

 4. Wilhelmson

  Waarom zijn die extreem ? Extreem wat ? Lang , kort , dun dik …. ? Wat is het criteria voor extreem ? Ver van het gemiddelde ? Zijn er dan ook niet extreme gemiddelde soennieten ? Wat zit het verschil ?

  1. zomaar

   Zijn er dan ook niet extreme gemiddelde soennieten

   die zijn er dus niet !!, deze tak binnen de islam , streeft de koran na .

   en dan te bedenken dat 90% van de hier levende moslims soennieten zijn .

   kan lollig worden .

 5. MS

  Net al Wilhemson bekroop me de gedachte bij dit artikel waar is de tijd dat we ons niet bezig hielden met Soenniten en Sjiieten. De Islam was ver weg, in de landen die die religie wilden en wij hadden er niets mee te maken. Als de Islam een normale godsdienst zou zijn, dan hadden we er nog steeds niets mee te maken. Maar het blijkt inmiddels overduidelijk dat het geen normale godsdienst is. Ik heb hier niet om gevraagd, niemand in Nederland heeft hier om gevraagd, om iedere dag geconfronteerd te worden met het geweld, de achterlijkheid, en het barbarisme van de Islam. Ik kots er op en mijn respect is 0,0.
  Hopelijk is er hier en daar nog sprake van een ‘gewone religie’ voor gewone moslimmensen, en daar heb ik dan respect voor. Maar meer dan dat ook niet. Het liefst zag ik alle moslims vertrekken uit onze Westerse wereld, gewoon terug naar hun eigen land, 2e en 3e generatie incluis, want daar voelen ze zich toch zoveel beter dan hier. Dan hebben wij geen strijd meer en geen aanvallen meer te verwachten. Dit is een utopie, ik weet het, maar heb wel de behoefte die een keer te uiten.
  Waarom moeten wij geïmporteerde problemen accepteren? Ik zie het niet!!

  1. JanvanEechoud

   Je reactie, MS, is voor mij een teken dat ook, blijkbaar, zeer gematigde mensen, het helemaal zat zijn.
   Mvg.

  2. Avander

   MS, Verdiept U zich eens in de achtergronden van de oprichting van de EU, de denationalisering van Amerikanen en Europeanen, de Frankfurter Schule, dan weet U gelijk het WAAROM.

 6. Michael van der Galien

  Ben je wel helemaal in orde JackHolland, dat je geweld tegen moskeeën propageert (met mensen ERIN)? Dahaag, ga maar ergens anders reageren.

  1. JanvanEechoud

   Geen tijd gehad om dit te volgen maar vertrouw je in deze zómaar…..

   1. zomaar

    jan als algemeen bekent is dat er ca 85% van de moslims in de wereld tot soennieten behoort , kan je daar zomaar op vertrouwen .

    dat gezien de instroom van moslims binnen onze westerse samenleving , uit ca 90% tot deze tak behoren .

    1. JanvanEechoud

     Hi zomaar, ik had het over de posting van MvdG.
     Mvg.

     1. zomaar

      sorry verkeerd begrepen .

 7. Jantje

  Dat klopt ook precies met die beruchte volkskrant enquete. Dat 83% van de moslims in NL pro-Isis is. De rest is namelijk geen Soenniet.
  Dat maakt ze niet beter, want Iran is al jaren met het plan bezig om Israël van dit ondermaanse weg te vagen.

 8. JanvanEechoud

  Klinkt lullig, maar ik kan me er niet drukker over maken dan het verhaal van de Boze Wolf en de Zeven Geitjes waarin de wolf hun huisje neer blaast, weg blaast.., wat is het? Opblaast?
  Goed, gaat hier om mensen. Waanzin ten top!

  Waar blijf je nou met jouw visie op de koran, Michael?

  Je gooit een stuk vlees in de ring…. en ….., je kent het verhaal!
  Kom, wat zijn de mogelijkheden voor rationeel denkende mensen?
  Wat is JOUW ISLAM?

  Mvg.

  1. zomaar

   jan even op google gekeken , en kwam dit tegen .

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Islam#Soennisme

   dus Michael , hoef jou het verhaal niet te vertellen , je kan het zo lezen , onder de link die ik je aanreikte !.

   doe er wat mee Jan .

   1. JanvanEechoud

    Nee, Zomaar, Michael is een Soefi moslim en ik wil graag weten hoe hij staat in de wereld w.b. de koran / Ahadith, etc…
    Mvg.

 9. NemTudom

  Zij die gaan sterven groeten U. De gladiatoren van deze tijd. De laffe gelovige die, om willen van wat een levens genieter hem heeft wijs gemaakt gaat moorden. Dat er een vergoeding verkregen wordt als je mede neemt mensen in dood. Je kunt als zelf denkende deze ongeneeslijke zieke volwassen kinderen niet aan het verstand brengen dat er niets is, wat prettiger is dan aan de kant van het leven te staan. En dat weet die gene, die jou in het verderf stort met de andere ongelukkigen maar al te goed. Zij staan op grote afstand te genieten, als Allah’s van deze dwaze volwassen kinderen. Hoe hun bezit verdedigt wordt door hun opoffering.

 10. NemTudom

  MS
  13 februari 2015 at 15:33

  Met alle respect voor je uitleg. Maar je vergeet de liefde van onze aller beminde minister president voor geschiedenis. Bestudeerd graag mensen van verafgelegen landen, met bepaalde voorkeuren voor een nieuwe ideologieën. Zo doende stroomt het land vol met goed willende ondernemende die dit land onder hun wetten willen brengen om onze minister president ter willen te zijn.

 11. Ongemakkelijk

  Ik deel de verbazing van Michael niet. Je kan wel aan de gang blijven als je bij iedere gewelddaad in de wereld van soennieten jegens sjiieten (of andersom), je afkeuring zou moeten uitspreken. Ik vind het redelijk dat je het doet als er een verband is met Nederland. daarvan was in dit geval geen sprake. Het blijft natuurlijk verbazingwekkend, die agressie van moslims onderling

 12. Swieber

  De islam in nu eenmaal inherent gewelddadig.

  Mohammed was gewelddadig en dit gedrag word gekopieerd door zijn nazaten.

  Dus niets nieuws onder de zon.

 13. Two Ravens Black Kettle

  Zolang we maar weten dat het allemaal niets met de islam te maken heeft

  Of zoals de Armeense holocaust ontkenner en Erdogan-adept Alexander ‘hadden ze maar geen stoute prentjes moeten tekenen’ Pechtold zou zeggen: ‘weet je wat ik nu zo erg vind aan die nog dampende lijken bij Charlie Hebdo, het ergste vind ik dat de islam onterecht in een kwaad daglicht wordt gesteld. Dat vindt ik het allerergste”

  En vrolijk draait ie weg om de complimenten te ontvangen van de Gutmensch gemeente.

  Buiten dat
  Het valt me op dat in Pakistan de sjiieten altijd de klos zijn (buiten al die andere minderheden natuurlijk zoals de -door de NLse ‘kijk mij eens goed zijn’ weg-met-ons christenen zo gehate Pakistaanse christenen)
  Wordt het niet eens tijd dat die sjiieten zich eens gaan verzetten ? Ook eens wat soennitische moskeeën opblazen.
  In Syrië boeken ze voorzichtig succes.

  Ik ben niet dol op de islam maar weet iemand of sjiieten regelmatig westerlingen afmaken ?
  Bij mijn weten worden 99% van de aanslagen gepleegd door de soennieten.
  Maar wellicht ben ik par blue.

  1. Jacobus

   “zoals de Armeense holocaust ontkenner en Erdogan-adept Alexander”

   Kun je een citaat geven waaruit blijkt dat Pechtold de Armeens genocide ontkent en een adept van Erdogan is?

   Ik veronderstel van niet dus tot nader order houd ik je voor een leugenachtige fantast.

   1. Two Ravens Black Kettle

    De Armeense genocide ontkenner en Erdogan kruipende nep-humanist en beroepswegkijker Pechtold van de Hypocrieten’66 heeft zijn miezerige partij weten te redden over de knekels van Armeense mannen, vrouwen, kinderen.

    Ze stonden op nul zetels maar doordat D’66 de Armeense holocaust omarmde, daarmee de steun verwierf van de Turkse regering die haar Turkse burgers woonachtig in NL sommeerde op de club van de Genocide-ontkenners te stemmen wist de partij totale annihilatie te verkomen.

    Hypocrieten’66 leven nu nog omdat ze toendertijd weigerde 1,5 miljoen afgeslachtte Armeniers, Grieken en Assyriërs te erkennen.

    U -Jacobus- bent trots op dit heerschap
    Het zij zo
    En tussen ons gefluisterd
    Ik had niets anders van U verwacht

    1. Baksteen

     Je bedoelt de moord op 1,5 mln christenen door de moslims, het heeft niets met nationaliteiten te maken. Het laat ook gelijk de huiveringswekkende agenda van D66 zien dat zij dit indirect steunen.

    2. Jacobus

     U ontwijkt de vraag en dat verbaast niet.

     Aandoenlijk.

     1. Ongemakkelijk

      Je vroeg naar de bekende weg. Zaken van algemenen bekendheid hoef je niet te bewijzen.

  2. Gerben

   Iran steunt wereldwijd diverse sjiitische terreurgroepen.
   http://en.wikipedia.org/wiki/Iran_and_state-sponsored_terrorism

 14. Antidotum

  Volgens mijn bescheiden mening heeft deze al 1400 jaar durende vete tussen de soennieten en sjiieten iets te maken met Mohammed en Ali, waardoor ze elkaar als afvalligen beschouwen.

  Hoezo umma?

 15. MS

  Beste Nem Tudom dank voor je reactie, ik vergeet onze geschiedenisleraar niet. Ik veracht de man, evenals de voorgaande mannen, zoals Balkenende, die in hun tomeloze ambities slechts oog hadden voor zichzelf en het volk aan hun laars lapten. Mogelijk niet alleen uit egoïsme, maar ook vanuit naïviteit, ik geef ze het voordeel van de twijfel. Rutte is van hetzelfde laken een pak, een volstrekte nitwit. Het is de fout van ‘de politiek’ dat ze dit soort lichtgewichten MP laten worden. Hij leeft in een schijnwereld en zal op een dag wakker worden, hopen we dan maar.

 16. noordling

  Shiiet of soenit liever helemaal niet.Laat ze lekker elkaars haathutten in de fik steken, en elkaar uit moorden zal er geen traan om laten. Het is hips om haps allebij de stromingen zijn ziek tot op het bot.Als ze onschuldigen vermoorden die een gewoon leven willen,en niet in die mohamed geloven dan zijn Shiiet en Soeniet niet te beroerd om ze af te slachten..Dus laat ze lekker elkaar na hat leven staan ik vindt dat prima.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.