Actieve PvdA’ers: wij willen Asscher als leider, niet Samsom

800px-1_september_-_Op_campagne_in_Amsterdam
Foto: PvdA / Wikimedia Commons

Wij willen Samsom! Op naar de 0 zetels.

Het is inmiddels vaste prik: na iedere verkiezingsuitslag die voor de PvdA slecht uitpakt, wordt binnen de partij geroepen dat Diederik Samsom moet aftreden en dat hij moet plaatsmaken voor de eeuwige kroonprins Lodewijk Asscher. De typische PvdA-reactie, die van het backstabben via de media, kwam al een paar uur na de uitslag van de verkiezingen woensdag.

Nu heeft NRC onderzocht wat lokale en regionale PvdA-politici eigenlijk willen. Zij willen het liefst dat Asscher de plek van Samsom inneemt. De cijfers, via NRC.nl:

Als de partij vandaag een nieuwe leider zou mogen aanwijzen, zou 39 procent voor minister van Sociale Zaken en vicepremier Asscher kiezen.

34 procent ziet in Samsom nog steeds de ideale aanvoerder. De overige 27 procent van de PvdA’ers noemen Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam), Jeroen Dijsselbloem (minister van Financiën) en eurocommissaris Frans Timmermans.

Er is nog wel enige nuance, en daar zijn we bij De Dagelijkse Standaard heel blij mee: Samsom hoeft niet per direct weg volgens de meeste actieve PvdA’ers.

De voorkeur voor Asscher bij een toekomstige leiderschapsstrijd betekent niet dat de actieve leden direct van Samsom af willen. 53 procent van de PvdA’ers ziet in hem nog steeds “de juiste persoon om de partij op dit moment te leiden”. Al mag hij wel wat minder het kabinet verdedigen en “meer het PvdA-geluid” laten horen. 21 procent van de respondenten vindt Samsom niet (meer) geschikt.

Wij zeggen dan ook: laat Samsom lekker zitten waar hij zit. Hij begrijpt niet wat er speelt in het land, en hij wil het ook niet begrijpen. En daar worden de sociaal-democraten keer na keer na keer voor afgestraft door de kiezer. De kiezer trekt de PvdA niet meer, mede dankzij het huidige leiderschap (al heeft het ook te maken met de totale ideologische leegte bij de PvdA). Laat Samsom met rust, zodat hij ook de volgende landelijke verkiezingen kan verliezen. Op naar de 0 zetels!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!