Goed nieuws: coalitie stevent af op minderheid in Eerste Kamer

Geen categoriemrt 10 2015, 19:00
Het schip dat Rutte II heet gaat gegarandeerd stranden.
Met nog een kleine acht dagen te gaan tot de verkiezingen lijkt het erop dat het kabinet inclusief de drie loyale gedoogpartners D66, ChristenUnie en SGP géén meerderheid gaan halen in de Eerste Kamer. Sterker nog, ze komen niet eens een klein beetje in de buurt van een meerderheid.
Volgens De Stemming van EenVandaag halen de vijf partijen samen slechts 33 zetels in de Eerste Kamer, terwijl er 38 nodig zijn voor een meerderheid.
De VVD en de PvdA blijven in vergelijking met drie weken geleden stabiel op respectievelijk 11 en 6 zetels. Dat zijn er 13 minder dan ze nu in de Eerste Kamer hebben. Ook de ChristenUnie (4) en SGP (2) blijven de laatste drie weken stabiel. D66 verliest een zetel en eindigt op 10 - dat is overigens een verdubbeling van het huidige aantal Eerste Kamerzetels.
Zelfs als de coalitie GroenLinks (4 zetels) erbij haalt, is het niet genoeg om het kabinet in het zadel te houden. Als Mark Rutte en Diederik Samsom het kabinet niet willen laten vallen, dan moet er met zeven partijen worden samengewerkt. Dat is niet te doen. En let op: deze peiling is nog gehouden voordat minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven opstapten. Het kan dus nog erger worden voor de VVD.
Drie keer raden welke partij de grootste wordt in de senaat straks. Inderdaad, de PVV met 12 zetels. Vlak daarna volgen de VVD (maar dat valt dus nog te bezien) en het CDA met 11 zetels. Misschien dat de race nog spannend wordt ook, want het CDA is langzaam maar zeker bezig op te krabbelen na het interne gerommel van de afgelopen jaren. Hoe dan ook, het einde van het kabinet is in zicht. Dat is pas fijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten