VVD-draaikonten houden megamoskee Gouda toch niet tegen. ‘VVD-wethouder moet opstappen’

De liberalen hebben geen ruggengraat meer.

Wow, just wow. De VVD in Gouda heeft gisteravond niet met een motie ingestemd van de voltallige oppositie om definitief een streep te halen door de controversiële megamoskee waar extra muren worden gebouwd om de moskeegangers te ‘beschermen’ tegen vrouwen. En dat terwijl de VVD vorig jaar nog gewoon meestemde met precies dezelfde motie en eerder deze maand de steun introk voor de megamoskee.

Kortom, de megadraai van het jaar komt in 2015 op naam van de ruggengraatloze liberalen in Gouda. Via De Telegraaf:

De draai van de VVD werd fractievoorzitter Ronald Verkuijl en zijn collega’s zwaar aangerekend. “Ontzettend jammer dat u draait”, foeterde SGP-fractievoorzitter Arjan Versteeg. Gemeente Belangen Gouda bij minder van Jan de Koning: “Nu 180 graden draaien. Hoe legt u dat nog uit?” De voltallige oppositie heeft het vertrouwen in het college van B&W opgezegd.

De liberale voorman Verkuijl stelt dat zijn partij geen abc-constructie wil met een projectontwikkelaar. Dankzij de VVD kan het stadsbestuur van Gouda nu opnieuw aan een voorstel werken voor gezamenlijke huisvesting van speciale school De Ark, medisch kinderdagverblijf Gemiva én een islamitisch centrum.

Zie ook dit liveverslag van de raadsvergadering gisteren. De voltallige oppositie diende een motie van wantrouwen in tegen de coalitie vanwege deze gang van zaken. De VVD moet zich kapotschamen voor wat er gisteren is gebeurd. De redactie van Jalta roept vandaag VVD-wethouder Laura Werger op af te treden:

Dat lijkt me niet meer dan terecht. In een redactioneel commentaar schrijft Jalta over het compromis van de coalitiepartijen, waarbij de megamoskee stapje voor stapje wordt gerealiseerd zodat bewoners niet te boos worden en de rol van de VVD hierin:

Het feit dat de VVD met dit compromis-dat-helemaal-geen-compromis-is akkoord ging, getuigt behalve van minachting voor de kiezers ook van een tweede slechte eigenschap van de partij anno 2015: een bijna wanhopige gehechtheid aan het pluche en de verworvenheden van de macht. We zagen die dubieuze kwaliteit al in de opstelling van de partij in de affaires Verheijen en Opstelten/Teeven. In het Goudse megamoskeedossier was hij opnieuw volop zichtbaar. In elk stadium van de besluitvorming voorafgaand aan de vergadering van gisteravond maakte men bezwaar tegen het voorstel. Op het moment dat het erom ging, kroop de partij echter in zijn schulp. De eigen bezwaren tegen de megamoskee waren misschien belangrijk, het behoud van de wethouderspost bleek toch net even belangrijker.

En:

De derde slechte kwaliteit van de moderne VVD is dat ruggengraatloosheid het enig overgebleven principe lijkt te zijn. Alle oude idealen zijn de afgelopen jaren overboord gezet – overbodige ballast in de woelige bestuurlijke praktijk. Maar wie wil ‘koers houden’, moet wel een idee hebben over de gewenste eindbestemming. Het kan toch niet kloppen dat een seculier-liberale partij die al sinds Thorbecke campagne voert voor de scheiding van kerk en staat nu het gezicht gaat worden van een bouwproject waarbij de gemeente de komst van een megamoskee gaat faciliteren?

De VVD luistert allang niet meer naar wat de kiezers – in dit geval de bewoners van Gouda – willen. De liberalen zijn zo aan het pluche gehecht geraakt dat ze niet meer weten wat de gemiddelde Nederlander belangrijk vindt. De redactie van De Dagelijkse Standaard sluit zich aan bij de oproep van Jalta. Werger moet opstappen. En met haar het hele collegebestuur. En de VVD? Daar zal keihard mee worden afgerekend op 18 maart.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

30 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  Bizar !
  Net wanneer je denkt dat die ondernemers-hatende griezel-clique niet dieper kan zinken dan doen ze er nog een misselijkmakend schepje bovenop.

  De burgers van Gouda die zich niet willen onderwerpen en niet als collaborateurs te boek willen staan staat nog maar twee wegen open; PVV of SGP.
  De Linkse Islam Kerk waarin ook het Middeleeuwse VVD zetelt versus Vrijheid en de Verlichting!

  1. Wachteres

   @Two Ravens Black Kettle:

   De SGP steunt de huidige regering, blijft dus over, PVV!

   1. Two Ravens Black Kettle

    U hebt gelijk Wachteres.
    PVV dus Gouda !!
    Verzet U !

 2. AdriePVV

  Ook in Almere wil de VVD het pluche niet verlaten. Er komt een grote moskee, maar het college wil niet controleren of er soms sprake is van buitenlandse financiering.

  Men neemt genoegen met de “mondelinge” toezegging dat men pas als er concretre aanwijzingen zijn de boeken mag inzien.

  Dit terwijl er vanuit het Midden Oosten grote budgetten beschikbaar worden gesteld om hun versie van de islam te propageren via het bouwen van moskeeen.

  Als die moskee er eenmaal staat dan is controle achteraf natuurlijk een wassen neus, immers dat zal dan niets veranderen.

  De facto staat de VVD toe dat we hier islamitisch gekolonialiseerd worden vanuit het buitenland.

 3. Mar

  De plannen voor een megamoskee voor 1500 mensen zijn ingetrokken door het moskeebestuur. Men denkt nu aan een kleinere variant.

  “De vereniging had zich verzet tegen de megamoskee, maar is wel ‘bereid om te praten over een wijkmoskeetje’.”

  In dit artikel van westonline wordt duidelijk dat er nog veel meer speelt dan alleen de moskee:

  http://www.omroepwest.nl/nieuws/11-03-2015/goudse-raad-verdeeld-over-hoe-het-verder-moet-met-de-megamoskee

  Miljoenenkrediet voor school en kinderdagverblijf

  Dit in ogenschouw nemende zijn er niet alleen in Gouda draaikonten .Voorstanders van de vrije markt zouden hier minstens ook over moeten struikelen of er een woord aan moeten wijden.

  Zeggen is één ding. In de praktijk brengen is een heel ander geval.

 4. Anna

  VVD die meewerkt met de salafisten om Gouda volledig islamitisch te maken.
  Wie had dat ooit gedacht? Mark Rutte stond altijd al ter linkerzijde van de VVD. Dat is ook de reden dat hij zo goed overweg kan met de islamitische PvdA.

 5. Anna

  Nederland komt vol moskeeën groot, groter, grootst en de allergrootste megamoskeeën. De wil,dwang en eisen van moslims hebben partijen zoals de VVD op de knieën gebracht richting Oosten.

  1. Mart

   The Lost Country !!

 6. Baksteen

  En zo helpt de VVD de kazernes voor Erdogan te bouwen in Nederland.

 7. W.H.J. Reiss

  VVD = PvdA = D’66 = GL = ISIS.
  Ze faciliteren allemaal ISIS middels het verstrekken van uitkeringen, enkelbandjes, immigratie, mosketen enz.
  En de autochtonen, die mogen voor al deze onzin bloeden. Maar diezelfde autochtonen moeten straks niet klagen, want ze hebben steeds willens en wetens op ISIS gestemd bij verkiezingen !
  Nederlanders faciliteren moord en doodslag. Wat is dit land diep gevallen !

  1. arie_jansz

   Zeg rund Reiss,

   Zie ik nu een foto op je professionele site waar je opstaat in je geweldige sportwagen?
   Ook hier zie ik dat Harry en rapunzel de kar voor je mogen trekken….

   En eh…is dezelfde hoge hoed waar al die gore praatjes uit haalt?

   Mijn hemel, wat ben je toch een rare vent.

   1. Jasterke

    nee, ik dacht even dat de VVD met haar draaikonterij het onderwerp van dit draadje was ?

    1. Wachteres

     Dat is links, @Jasterke: warhoofderij en rare praatjes.

 8. Thoth

  (..)De VVD moet zich kapotschamen voor wat er gisteren is gebeurd.(..)
  .
  Aha, ik denk dat de fractie is overgestapt naar het islamisme. Fijn hoor. Geloven in de fantasie en pedofiel mo…
  .

 9. Swieber

  Ik ben enorm teleurgesteld in de VVD; niet alleen nu met dit besluit maar ook met het gedraai van Rutte.

  Gisteren kon er een streep worden gezet onder deze affaire in het voordeel van de burgers van Gouda maar door het gedraai van de VVD komt er toch een moskee.

  Hieruit blijkt dat het politiek establishment (zowel links als rechts!!) niet luisteren naar de burgers en gewoon hun zin doordrijven. Desnoods achter de ruggen om van de burgers van Gouda.

  Het politiek establishment wil dat er een moskee komt ; dan zal die moskee er ook komen al moeten ze de moskee door de strot van de burgers van Gouda duwen.

 10. arie_jansz

  Ach…de VVD is altijd zo geweest, moet Livestro toch weten, net als zijn redactie altijd hardCore VVD geweest.
  Of was de VVD rechtser in de tijden van Voorhoeve en Dijkstal?

  Gelukkig maar dat Jalta politiek niets voorstelt….een roep in de lucht

 11. 4Duwertje3

  Misschien dat Mark Rutte een goede uitleg kan geven. Hij vindt het een goede oplossing dat de ons verachtende en de naar IS vertrokken Jihadgangers beter kunnen sneuvelen dan dat ze terugkomen en nu blijkt, dat de houding van de VVD voor de zoveelste keer armzalig en verraderlijk is. Ondanks alle ophef en onrust onder de Goudse bevolking omtrent de grotendeels door de ons vijandig gezinde salafisten gefinancierde Megamoskee in Goudistan gaat de bouw gewoon door. Eerst wel, dan niet en nu wel weer, maar dan in een iets gewijzigde vorm, verbergend dat het eindresultaat misschien nog groter en slechter zal zijn. Deze opstelling van de VVD was eigenlijk wel te verwachten en nu maar hopen dat de Goudenaren het via hun stem laten blijken. Het verhaal van Mark Rutte staat totaal haaks op de houding van de partijgenoten in Gouda, de autochtone bevolking wordt vernederd en Gouda overgeleverd aan de grillen van de Islamisten. Schande, schande en nog eens schande.

 12. m29

  VVD doet wat Shell wil ,doet wat Saudi Arabië en de Emiraten en Brunei willen.

 13. Pjotter

  Gouda weet nu wat te doen bij de a.s. verkiezingen, massaal naar de stembus en dus voor Geert.

  1. ElHoussain

   Pjotter,

   Volgens m29, boven je, doet VVD wat Shell wil ,wat Saudi Arabië en de Emiraten en Brunei willen. Nu denk ik dat dat wel klopt.

   Nu zeg jij:’massaal naar de stembus en dus voor Geert.’
   Dat zal Greet een sympathieke gedachte vinden, en hij zal je verdienstelijk zijn. Maar moet Greet niet hetzelfde doen als de VVD, wanneer hij aan de macht is ?

  2. arie_jansz

   Zucht…Pjotter toch,

   Wat hebben die PVV’ers toch met het oproepen tot verzet, maar als het puntje bij paaltje komt altijd een ander laten opdraaien om dat te doen?

   Nu moet Gouda het ineens voor je opknappen?

 14. Nicky

  Helemaal met de bovenstaande heren eens!
  Een genoegen om het te lezen. Gelukkig nog wat nuchtere, normale mensen in NL, met de bemoediging om meer Hollands Glorie te gedenken.

  Zou (de hoogte van) naïviteit ook bij vele politici onderschat worden, nog erger; zouden sommigen dat gewoon als een soort deugd zien? Het is slechts een vraag.
  Met een vergelijking, wat niet alleen hierop betrekking kan hebben.

  Want ik weet wel, als een slang een kind ziet vlakbij, zal hij dat kind niet sparen vanwege – ‘aache toche, ach wat sielugh’ – de onschuld of naïviteit van dat kind.

  Zonder onderschied des persoons:
  die slang doodt. I’t a killer. Het ZAL doden.
  Geen discussie meer. Geen extra kopje thee nog.

 15. Nicky

  Sorry, met ‘bovenstaande heren’ bedoelde ik, TwoRavensBlack en AdriePVV… de twee bovenste.
  Ik (en mijn traaage en steeds uitvallende internet in dit basjieboesoekland) was niet zo snel…
  En ben het vast met meerderen hierboven eens ; )

 16. jansje2

  Er gebeurt precies wat ik voorspeld heb! Hij komt er wel, al zal het in fases zijn. Treurig dat het op deze manier gaat. Niets is ook meer betrouwbaar! Zorgelijk, dat wel!

 17. clemens43

  Oh mij hemel, notoire linkse wegkijker arie_Jansz is terug
  van krokus vacantie . Jammer , aan zijn geleuter te oordelen heeft hij helaas niets bijgeleerd!

  1. arie_jansz

   Wie ben jij eigenlijk, kan me niet herinneren ooit iets van je gelezen te hebben.

 18. jack

  Ik ben nu 75 jaar en heb mijn hele leven de politiek gevolgd. Soms was ik het eens met de hoofdlijnen en al jaren niet meer door de wezenloze besluiten die alleen leiden tot een financiele en politieke ondergang van ons eens mooie land. Als ik dit lees, word ik misselijk. Mijn hele leven VVD gestemd, altijd geloofd dat zij het goede met het land voor hadden. In de laatste jaren echter is de hele VVD een misselijk zooitje geworden, en dit spant wel de kroon.Heel Nederland is tegen de aanfluiting van een megamoskee, en het land heeft niets te vertellen. Dus misselijkmakend, de hele politiek, misschien maar toch PVV, de enige met een vastgehouden standpunt.

  1. arie_jansz

   Al die jaren heb je precies op die partij gestemd waar ze voor hebben gestaan.

   De rijken rijker…

   Wellicht oud en Bolkestein als echte liberalen, maar jij hebt dus al die jaren op types als
   Nijpels, Wiegel, Geertsema, Voorhoeve, van Aartsen, Hermans en Dijkstal gestemd.

   En nu pas met Rutte zou het een andere partij geworden zijn?

   Hooguit nog een iets corrupter, maar daar had de VVD altijd al een handje van.

 19. lanex

  Wat mij betreft zou er een onderzoek mogen komen naar de betrouwbaarheid van die VVD wethouders daar in Gouda, dit zaakje stinkt naar corruptie. Het is toch godgeklaagd dat de bewoners als stoorzenders worden gezien, wat zou toch het belang zijn van die VVD kliek daar?

 20. HenryJoseph

  Volgens mij buigt de VVD na bedreiging vanuit Raqqa.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.