VVD trekt keutel alweer in: als PvdA niet wil, hoeven grenzen niet dicht voor asielzoekers

facepalm
Foto:

Principes zijn weer eens ver te zoeken bij de liberalen.

Het klonk zo mooi, en ik was oprecht enthousiast over het plan toen de VVD het aankondigde: de grenzen sluiten voor asielzoekers buiten Europa. Het is en blijft humaner om vluchtelingen op te vangen in de regio in plaats dan in Nederland. Zoals Michael er vanochtend over schreef:

Laten we hopen dat de VVD voor de verandering géén stap terugdoet en doorzet. En dan maar afwachten wat de PvdA doet. Durven ze de boel op te blazen?

Drie keer raden wat er zojuist is gebeurd. Inderdaad, de liberalen hebben het proefballonnetje zelf maar alvast doorgeprikt. Halbe Zijlstra zei vanmiddag tegen RTL Nieuws dat hij niet verwacht dat het kabinet het plan van de VVD gaat uitvoeren, omdat de PvdA het niet wil. Diepe, diepe zucht.

Citaat van Zijlstra:

“Ik heb van de PvdA begrepen dat ze wat minder enthousiast zijn over dit plan, dus als we dit voor elkaar willen krijgen zullen we die meerderheid wel moeten hebben. Maar ik ben ervan overtuigd, dat als het nu niet lukt, het op termijn zeker aan de orde zal zijn.”

Het getuigt van realisme dat Zijlstra zegt dat het kabinet het plan toch niet gaat uitvoeren vanwege de PvdA (dat is feitelijk gezien correct), maar hij moet als fractieleider juist knokken voor zijn zaak. Hij had gewoon moeten zeggen: de PvdA voert ons plan uit, want wij voeren al genoeg PvdA-beleid uit. Punt uit.

Helaas beschikt Zijlstra over de ruggengraat van een, nou ja, slak. ‘Huh, maar slakken hebben toch geen ruggengraat, Frank?’ hoor ik je vragen. Dat klopt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!