VVD trekt keutel alweer in: als PvdA niet wil, hoeven grenzen niet dicht voor asielzoekers

Principes zijn weer eens ver te zoeken bij de liberalen.

Het klonk zo mooi, en ik was oprecht enthousiast over het plan toen de VVD het aankondigde: de grenzen sluiten voor asielzoekers buiten Europa. Het is en blijft humaner om vluchtelingen op te vangen in de regio in plaats dan in Nederland. Zoals Michael er vanochtend over schreef:

Laten we hopen dat de VVD voor de verandering géén stap terugdoet en doorzet. En dan maar afwachten wat de PvdA doet. Durven ze de boel op te blazen?

Drie keer raden wat er zojuist is gebeurd. Inderdaad, de liberalen hebben het proefballonnetje zelf maar alvast doorgeprikt. Halbe Zijlstra zei vanmiddag tegen RTL Nieuws dat hij niet verwacht dat het kabinet het plan van de VVD gaat uitvoeren, omdat de PvdA het niet wil. Diepe, diepe zucht.

Citaat van Zijlstra:

“Ik heb van de PvdA begrepen dat ze wat minder enthousiast zijn over dit plan, dus als we dit voor elkaar willen krijgen zullen we die meerderheid wel moeten hebben. Maar ik ben ervan overtuigd, dat als het nu niet lukt, het op termijn zeker aan de orde zal zijn.”

Het getuigt van realisme dat Zijlstra zegt dat het kabinet het plan toch niet gaat uitvoeren vanwege de PvdA (dat is feitelijk gezien correct), maar hij moet als fractieleider juist knokken voor zijn zaak. Hij had gewoon moeten zeggen: de PvdA voert ons plan uit, want wij voeren al genoeg PvdA-beleid uit. Punt uit.

Helaas beschikt Zijlstra over de ruggengraat van een, nou ja, slak. ‘Huh, maar slakken hebben toch geen ruggengraat, Frank?’ hoor ik je vragen. Dat klopt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

18 reacties

 1. JanvanEechoud

  Haha….., wát een verrassing maar niet heus…….

 2. Primo

  Dit gaat de VVD geloofwaardigheid (zetels) kosten…..

 3. Swieber

  Geen verrassing. Ook in Gouda met de moskee affaire zijn ze 180% gedraaid.

  Ik denk dat de VVD stemmen wil winnen van de PVV.

  Ik heb gisteren al geschreven dat we weten dat Geert Wilders het meent om de immigratie uit moslim landen te stoppen maar dat het bij de VVD niet zeker is of ze het echt menen.

  Het blijkt dus dat ze het niet echt menen.

 4. carthago

  De vvd meent helemaal niets echt, het zijn allemaal would be liberalen.Nooit ruggengraat gehad.

 5. DeManVanIngrid

  Ze worden steeds betrouwbaarder…

 6. rinus

  ”Ik denk dat de VVD stemmen wil winnen van de PVV”.

  Dan zijn het zetels in de peiling, want de verkiezingen zijn nog geen week geleden geweest.

  Ik weet niet wat er achter zit, maar dát er iets achter dit VVD-plan zit weet ik wel zeker! De VVD weet natuurlijk dat dit grote opschudding veroorzaakt bij de rest van de politiek. Ze weten óók dat het nu niet uitvoerbaar is. Het VVD-balonnetje werd opgelaten op zondagavond, ook al zo’n gek moment. Ik denk dat het misschien wel eens met een kasteel te maken kan hebben 🙂

  Persoonlijk vind ik het VVD-plan een erg goed idee! Het absurde is dat een overgrote meerderheid van de bevolking vindt dat de sluizen dicht moeten. Maar in de 2e kamer is behalve de PVV en de VVD de hele politiek tegen.

  Wat mij ook opviel waren de reacties van politici die als door een wesp gestoken binnen 10 minuten compleet over de rooie reageerden. Dieptepunt was de ”Christen” Gert-Jan Segers die het de hele campagne, net als Slob, razend druk had met (kerk)bezoekjes, gesprekken, aandacht en inzet voor zielige asielzoekers. Nederlanders zijn voor de CU alleen interessant om er hun belastinggeld aan te betalen! Deze Segers zei over het VVD-plan op twitter: ”Even tellen. Zo, klaar. Geen meerderheid”. Tja, als het om zielige asielzoekers gaat hebben ze totale schijt aan de autochtone Nederlander. Als zij maar in de hemel komen.

  Het CDA was als enige partij muisstil, tot vanmiddag de reactie ineens binnenkwam. “Niet realiseerbaar” en ”opvang in de regio”, enzovoorts. Een duidelijk JA of NEE op de vraag of het CDA het VVD-plan zou willen steunen (bv als dit wèl uitvoerbaar zou zijn) hoorde ik niet. Bij JA zou waarschijnlijk de hele linkse CDA-kliek uit zijn (en haar) stekker gaan.

 7. Ongemakkelijk

  Niet zo negatief. Dit plan gaat als een splijtzwam werken. De bloedhonden van de vreemdelingenindustrie gaan voluit om dit plan te bestrijden. Terwijl dit plan de enige reële aanpak is. Met dit plan kunnen we links vragen wat dan wel? En de antwoorden zullen wazig zijn. Kortom, de discussie kan beginnen. Het ligt voor de hand dat dit kabinet dit verse plan niet zo maar kan oppakken, echter de teerling is geworpen.

 8. van Urk

  Als ze de rotzooi die er van komt dan ook maar opruimen! Er zijn zelfs gekken die het zelfs nog een hartstikke leuk idee vinden dat ieder Nederlands gezin maar zo,n asielzoeker in huis moeten gaan adopteren. In Noorwegen is nog ruimte zat, hier in ons landje berekend op maximaal 10 miljoen inwoners zal de bom nog een keer verder barsten!

 9. yoko oen

  Walgelijke theedrinkers dat hele regeringszooitje. Maar ja wat wil je, de VVD wilde alleen maar even laten weten, dat ze liever mierzoete thee drinken dan wat anders, en ze staan al klaar met koffer en al op een enkele reis Brussel. “Who cares for the Dutch” zingen ze in koor.
  Ben blij dat ik al enige uren geleden gegeten heb, dat scheelt wat aan overgeven in de wc.
  Laten ze vandaag maar even de BBC beluisteren betreffende terroristen enz., ’t zijn wel conservatie-ven, maar een 1e stap is gezet…!!

 10. Two Ravens Black Kettle

  Maar l zouden ze over ‘rechts’ gaan
  D’66 en CDA zijn net zo erg, zoniet nog erger dan de PvdA inzake de uitverkoop van Nederland aan de barbarij.
  Nederland moet -in alle redelijkheid- als verloren gebied beschouwd worden.

 11. W.H.J. Reiss

  Het uitzuigen, doden, naar de afrond helpen van Nederlanders, het boeit niet ! Leve de gratis telefoon, de 500,– Euro bij aankomst, de eeuwigdurende uitkering, de gratis wasmachine, maar niet voor de Nederlander ! Ik wil ook best verkassen naar een zonnig oord met een uitkering van Euro 700,– per maand ! Helaas meneer U bent niet uitverkoren, want U bent geen allochtoon !!!

 12. halo1

  Toch viel ik gisteren bijna van mn stoel. bij het horen van dit sensatiom\nele bericht.. het vuurtje is nu aangestoken…zelfs al trekken ze het nu weer in om tactische redenen..het taboe is doorbroken. Maar ja.. rechts moet sowieso een veel grotere “bek”\krijgen en zich ontdoen van die nazi-angel..en consequent de kachel aanmaken met links als zijnde het ergste en op de duur destructiefste van alles…en hameren op een ton per jaar onkosten “”per geval””.

 13. Marion

  Goh die halo…

 14. Nog1

  Het blijft wonderbaarlijk dat deze partij nog stemmen weet te krijgen. Een clubje nepotisten die als campagnestrategie het doen van ongeloofwaardige beloftes heeft.

 15. H.Vaes

  Als een overgrote meerderheid van de Nederlanders er voor is om de asielstroom te stoppen, dan is er voor mij maar 1 conclusie, dat de meeste tweedekamerleden er voor zich zelf zitten… en persoonlijke keuzes maken….ipv rekening houden met de wensen van hun achterban.

  1. Giny

   Dat is toch geen nieuws!

   Aan ons wordt niets gevraagd!!!

 16. Seneca

  @van Urk
  u denkt echt dat de bom gaat barsten? dat stadium ben ik allang voorbij. de nederlander stikt nog liever dan dat hij voor zijn/haar recht opkomt.

 17. Jan B

  De VVD heeft ruim 24 uur een verstandig standpunt gehad over de asiel industrie. Kansloze idioten om dit al weer los te laten. Hierbij maken ze zich net zo schuldig aan mensenhandel en de verdrinkingsdood van vluchtelingen als links. Grenzen sluiten en opvang in de eigen regio blijft de enige oplossing om het vluchtelingen drama te voorkomen.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.