Asielzoekers bezorgen VVD en PvdA slapeloze nachten, maar ze houden nog wel van elkaar

Geen categorieapr 16 2015, 19:00
VVD en PvdA hebben de hele dag koortsachtig overleg gevoerd over illegalen en of de overheid hen moet verzorgen. Nog steeds zonder resultaat, en dat roept vragen op.
Gisteravond zijn coalitiepartijen tot diep in de nacht bij elkaar geweest om te onderhandelen over het zogenaamde 'bed, bad en brood'-debacle. Moet de overheid uitgeprocedeerde asielzoekers nu wel of niet van voeding en onderdak voorzien? Is dat een taak van de Nederlandse staat, of is dat een eigen verantwoordelijkheid van de asielzoekers? De liberalen en de sociaal-democraten geraken het maar niet eens. Ondanks dat ze tot diep in de nacht hebben dooronderhandeld, en ook vandaag de hele ochtend en middag weer zijn samengeweest. Allemaal zonder resultaat.
De vraag werpt zich op: komt er nog wel een oplossing?
De VVD toont zich strijdbaar - fractievoorzitter Halbe Zijlstra liet zich zelfs ontvallen dat de liberalen 'niet zwichten voor de druk' - en is kennelijk niet van plan akkoord te gaan met alle eisen van coalitiepartner PvdA. Tekenen dat de VVD toch het naadje wil gaan om de huid zo duur mogelijk te verkopen.
Toch zal ten minste één van de twee uiteindelijk moeten buigen. Het woord kabinetscrisis hangt al een dag in de lucht, en ondanks dat beide partijen actief ontkennen dat daar sprake van is - ook PvdA-minister Asscher deed er erg luchtig over vandaag - zal dat beruchte woord steeds nadrukkkelijker naar de voorgrond treden, en wordt het een zelf-vervullende waarheid.
Maar hoe dan ook lijkt het daar nog niet op. Men kijkt hoe men kan buigen, want anders wordt het barsten. En daags na de Provinciale Statenverkiezingen hebben beide partijen vooral behoefte aan rust in de tent, en niet aan een nieuwe verkiezingen.
Dus, hoe loopt dit af? Mijn voorspelling: uiteindelijk krijgt de PvdA iets van een regeling waarbij de overheid tóch de zorg gaat dragen voor. Uiteindelijk is de VVD toch de partij van de grote hervormingen op de arbeidsmarkt, en is als puntje bij paaltje komt het hele immigratie-issue een sideshow. Het wordt dus gewoon een ordinaire uitruil. We gaan dus binnenkort iets minder nivelleren, maar iets meer slaapzakken en opwarmmaaltijden aan uitgeprocedeerde asielzoekers uitdelen. De prijs die Nederland betaalt om het kabinet Rutte II nog iets langer in het zadel te laten zitten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten