VVD en PVV samen op één in peiling EenVandaag

Geen categorieapr 28 2015, 15:00
Kan dit een tweestrijd worden?
En we hebben weer een uitslag van een nieuwe peiling van EenVandaag, die op twee belangrijke punten verschilt met de uitslag van de peiling van Maurice de Hond afgelopen zondag. De PVV doet het veel beter in deze peiling (5 zetels meer dan in die van De Hond), en het CDA juist flink slechter (4 zetels minder).
In De Stemming van EenVandaag staan VVD en PVV gezamenlijk bovenaan met ieder 25 zetels. Daarna volgen SP (22), D66 (20), CDA (19), PvdA (12), ChristenUnie (8), 50Plus (5), Partij voor de Dieren (5), GroenLinks (4), SGP (3), VNL (1) en Piratenpartij (1). Als je het in een infographic uitbeeldt, ziet dat er zo uit:
eenvandaag_destemming
Deze peiling is om twee redenen interessant.
Allereerst laat het zien dat een rechtse coalitie van VVD, PVV en CDA helemaal niet zo ver is verwijderd van een meerderheid. Samen krijgen ze in deze peiling 69 zetels, 7 verwijderd van een meerderheid in de Tweede Kamer. Ten tweede kan dit betekenen dat er in de toekomst een tweestrijd komt tussen premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders.
Die kans lijkt misschien niet groot, maar zowel Rutte als Wilders kunnen daar flink van profiteren. Oh, en dan nog iets interessants: ook in deze peiling krijgt VNL van Bram Moszkowicz en Joram van Klaveren één zetel. Het is niet veel, maar het is een begin. Je zou bijna denken dat de komende jaren erg succesvol kunnen gaan worden voor rechtse partijen. We gaan het zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten