ISIS-bondgenoot Boko Haram bestookt dorpen in Niger

Geen categoriejun 18 2015, 21:00
Niet alleen in Syrië en Irak probeert een radicaal-islamitische terroristenorganisatie het land te veroveren.
Met alle berichten over ISIS in Syrië en Irak zou men haast vergeten dat er nog meer plekken op de wereld zijn waar een agressieve en totalitaire ideologie terrein probeert te winnen. In Centraal-Afrika is al tijden Boko Haram actief, die net als ISIS zichzelf niet aan één land gebonden voelen. Oorspronkelijk komt Boko Haram (vertaald: 'de Westese educatie is een schande') uit Nigeria, maar is inmiddels ook actief in Burundi. En, zo blijkt, ook Niger:
Zeker dertig burgers zijn donderdag om het leven gekomen toen strijders van Boko Haram twee dorpen aanvielen in Niger.
Het was de tweede keer deze week dat de Nigeriaanse terreurbeweging de grens overstak. Maandag kwamen in de hoofdstad van Tsjaad 34 mensen om door twee zelfmoordaanslagen.
De aanvallers omsingelden het dorp Lamana en doodden 27 mensen, zei een getuige.
In een ander dorp heeft Boko Haram vervolgens nog tien mensen van het leven beroofd en de daken van rieten huizen in brand gestoken.
Volgens de autoriteiten in het Afrikaanse land zal het uiteindelijke dodental vermoedelijk nog hoger liggen, omdat enkele slachtoffers nog in het ziekenhuis liggen met zware brandwonden.
Boko Haram is al jaren actief in Centraal-Afrika, maar pas sinds ze zich opzichtig met ISIS affilieerden - eerst door de 'Islamitische Staat' te erkennen als rechtmatig land, en later door zelfs trouw te zweren aan ze - weten ze met hun gruweldaden ook de internationale pers te halen. De legers van de landen waar ze actief zijn hebben de grootst mogelijke moeite om de terreurbeweging aan te pakken, aangezien ze slecht bewapend en slecht getraind zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten