Mosul vandaag één jaar onder ISIS-bewind: het kostte aan 944 inwoners het leven

Geen categoriejun 10 2015, 20:00
Het is vandaag precies één jaar geleden dat de terreurorganisatie ISIS de Irakese stad Mosul overnam.
Vandaag is het exact één jaar geleden dat de Syrisch-Irakese terroristenclub ISIS de macht overnam in de Noord-Irakese stad Mosul. Dat heeft vele mensen het leven gekost, want waarnemers hebben becijferd dat bijna duizend inwoners ter dood zijn veroordeeld en gebracht in dat tijdsbestek:
Shariarechtbanken van Islamitische Staat (IS) hebben in een jaar tijd in het Iraakse Mosul bijna duizend mensen ter dood veroordeeld. Waarnemers verklaarden tegenover het Duitse persbureau DPA dat 944 mensen na bekrachtiging door hoge geestelijken zijn terechtgesteld. Onder de geëxecuteerden zijn zeker 98 vrouwen.
Mosul is één van de belangrijkste centra voor ISIS en is in de afgelopen maanden dan ook meermaals in het nieuws geweest. Zo was het de locatie die de jihadisten hadden uitgezocht om een soort reisprogramma op te nemen. Ook werden er filmpjes opgenomen waarin te zien is hoe moslimextremisten eeuwenoud cultureel erfgoed slopen. Zonder draaiende camera's werden daarnaast ook nog duizenden oude manuscripten verbrand.
De internationale coalitie tegen de terreurorganisatie heeft meermaals geprobeerd om de stad te heroveren. De situatie leek afgelopen februari zo dreigend voor ISIS dat men destijds alle hoge figuren uit de stad heeft ontruimd. Sindsdien is de greep van het Irakese leger, ondersteund door Amerikaanse bombardementen, op de stad weer wat verzwakt en lijkt de kans dat Mosul binnenkort bevrijd wordt niet heel groot.
Ondertussen gaan de executies aldaar gewoon door, zoals we op De Dagelijkse Standaard al meermaals met foto's en filmmateriaal hebben laten zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten