Reizen met het ov wordt op zijn kop gezet: voortaan achteraf betalen

Geen categoriejun 03 2015, 8:00
Als het experiment een succes blijkt te zijn betalen we de trein-, metro- en busrekening voortaan achteraf.
De ANWB en de vervoerders beschouwen deze reizen-op-rekening methode als een potentiële doorbraak voor het openbaar vervoer.
Passagiers hoeven in de toekomst niet meer vooraf te betalen voor hun reis in trein, tram, metro of bus. Dat gebeurt als een proef, die de ANWB deze maand start met zestien grote openbaarvervoerbedrijven, een succes wordt. Een jaar lang wordt een systeem uitgetest waarbij reizigers iedere maand achteraf de rekening krijgen voor de uitstapjes die ze maken.
Alle grote vervoersbedrijven doen mee aan het experiment. Denk daarbij aan NS, GVB, Connexxion, RET en Violia. Woordvoerder Markus van Tol van de ANWB legt uit:
"Deelnemers ontvangen een ov-chipkaart met kortingsabonnement waarmee voor gemaakte reizen achteraf wordt betaald. Saldo laden op een ov-chipkaart is dus niet meer nodig."
Hij gaat verder:
"Mensen zien nu vaak door de bomen het bos niet meer. Staan niet zelden voor een dicht toegangspoortje omdat er onvoldoende saldo op hun kaart staat. Bijzonder gebruiksonvriendelijk, waar nu met dit systeem een oplossing voor is."
Van Tol merkt verder op dat Nederlanders niet de enigen zijn die af en toe problemen hebben met ons ov-systeem. Buitenlandse toeristen zeggen, aldus de ANWB-woordvoerder, ook dat ze het systeem lastig vinden. Als de proef slaagt krijgen zij voortaan óók achteraf een rekening die gekoppeld is aan hun creditcard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten