Salafisten in Gaza zoeken toenadering tot Hamas

Geen categoriejul 07 2015, 19:22
Een prominente salafistische sjeik in Gaza wil meer samenwerken met Hamas.
De radicaal-islamitische Palestijnse Hamasbeweging, die de dienst uitmaakt in de Gazastrook, ligt al tijden overhoop met bewegingen die nóg radicaler zijn. Meerdere salafistische groepen in Gaza, die vaak nauw verwant zijn aan ISIS, vinden dat Hamas niet ver genoeg gaat.
Zo streven de salafisten naar een internationaal kalifaat, waarin nationale grenzen niets meer uitmaken, terwijl Hamas "slechts" streeft naar de vernietiging van de Joodse staat Israël en een Palestijnse staat waar de sharia heerst.
Op 30 mei dit jaar kwam de concurrentie tussen Hamas en de Gaza-afdeling van ISIS tot een uitbarsting toen ISIS een aanslag pleegde op een hoge commandant van Hamas. Hamas reageerde hierop door een bekende ISIS-aanhanger te arresteren en dood te schieten. Naar verluidt zou Hamas doodsbang zijn dat ISIS de boel wil overnemen in Gaza.
[caption id="attachment_114564" align="aligncenter" width="500"]ISIS-strijders in Gaza ISIS-strijders in Gaza[/caption]
Maar slechts een maand later zoeken de salafisten toenadering tot Hamas: Sjeik Issam Saleh, leider van de groep Jaish al Islam, vindt dat salafisten en Hamas elkaar niet moeten bestrijden, maar samenwerken. De prediker roept op tot de vrijlating van salafisten uit Hamas-gevangenissen, en stelt voor om gezamenlijke jihad-trainingskampen op te zetten waar Hamas en nog extremere groepen samen kunnen oefenen in de strijd.
[caption id="attachment_114563" align="aligncenter" width="803" class=" "]Sjeik Saleh Sjeik Saleh[/caption]
Sjeik Saleh zegt dat zijn beweging geen banden heeft met de ISIS-strijders in de Sinai-woestijn, die continu aanslagen plegen op het Egyptische leger:
"De meeste strijders in Gaza hebben geen banden met de Sinai. De broeders in de Sinai hebben problemen met de Egyptische regering, terwijl hier in Gaza salafistische jihadisten zich bezighouden met de strijd tegen de Joden"
Hoe Hamas zal reageren op de toenaderingspoging van de salafisten is nog onduidelijk. Aan de ene kant vormen salafisten een concurrent voor Hamas, omdat veel Hamasstrijders de beweging verlaten en lid worden van de (nog) extremere organisaties. Dat is een potentieel gevaar voor Hamas omdat de salafisten Hamas wellicht willen omverwerpen. Aan de andere kant zou Hamas met salafisten kunnen samenwerken in hun strijd tegen Israël.
Uiteraard zal De Dagelijkse Standaard u op de hoogte houden van de ontwikkelingen in het gebied.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten