150 miljoen dollar voor slimme ramen

Geen categorieaug 19 2015, 13:12
Het Nieuw-Zeelandse bedrijf View heeft 150 miljoen dollar aan investeringen binnengehaald voor zijn slimme ramen. Deze ramen maken raamdecoratie overbodig omdat ze van tint kunnen veranderen. Investeerders zien er duidelijk brood in, want eerder wist het bedrijf al 500 miljoen bij elkaar te harken voor hun revolutionaire ramen die sinds 2013 verkrijgbaar zijn.
Hoe werken deze slimme ramen?
De slimme ramen bestaan uit twee ruiten met daartussen een laag van metaaloxide. Met een kleine hoeveelheid stroom kan deze laag geactiveerd worden waardoor het raam van tint verandert. Het aansturen van deze ramen kan via een app op een smartphone.
Energiezuinig
Volgens View levert het gebruik van de slimme ramen een energiebesparing van twintig procent op. Doordat de ruiten het zonlicht tegenhouden is er bijvoorbeeld minder airconditioning nodig. De slimme ramen zijn daardoor goed voor het milieu en geven bedrijven een mooie kostenbesparing. Een ziekenhuis in de Verenigde Staten maakt gebruik van de slimme ramen en zegt daarmee jaarlijks 22.000 dollar te besparen.
Alleen verkrijgbaar voor bedrijven
Wil je ook slimme ramen in je huis? Dat wordt een beetje lastig, want de fabrikant richt zich vooralsnog alleen op bedrijven. Tot nu toe zijn er bij zo’n honderd gebouwen slimme ramen geïnstalleerd, waaronder scholen, kantoren, ziekenhuizen en hotels. View richt zich voor nu voornamelijk op de Noord-Amerikaanse markt.
De productie is echter zeer duur, vandaar dat er investeringen nodig waren. View liet eerder al voor 100 miljoen dollar een fabriek bouwen in Mississippi. Met de nieuwe investeringen kunnen ze de productie flink opschroeven om de Amerikaanse markt te bedienen.
Wanneer dit soort ruiten in Nederland te zien zullen zijn is niet bekend. Op de website van View zijn ze al wel te bewonderen in een video. Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten