VNL: 'Schrap voorrang asielzoekers bij het toewijzen van woonruimte'

Geen categoriesep 02 2015, 9:14
Joram van Klaveren, Louis Bontes en Bram Moszkowicz vinden het niet verstandig dat vluchtelingen prioriteit hebben over Nederlandse burgers.
Tijdens een debat in de Tweede Kamer zal de fractie van VNL (Voor Nederland) een initiatiefwetsvoorstel aankondigen om de gemeentelijke plicht om zorg te dragen vHoewoor de opvang van asielzoekers te laten vervallen. Dit betekent dat - als de wet wordt aangenomen - vluchtelingen plaats moeten nemen op de gewone wachtlijsten en dus geen voorrang krijgen. Op dit moment is dat wél het geval; gewone Nederlandse burgers moeten lang wachten voordat ze een nieuwe woning kunnen krijgen, terwijl asielzoekers bijna helemaal geen moeite hoeven te doen.
Van Klaveren legt uit dat zijn partij dit niet vindt kunnen:
"Het mag niet zo zijn dat mensen die al jaren op een wachtlijst staan voor een sociale woning achtergesteld worden bij net binnengekomen asielzoekers. Het systeem is oneerlijk, ondermijnt het draagvlak en is tevens onhoudbaar bij 1.700 nieuwe asielzoekers per week."
Hoewel veel Nederlanders het belangrijk vinden dat ons land vluchtelingen opvangt zijn veel mensen er niet blij mee dat die vluchtelingen vervolgens een speciale behandeling krijgen terwijl Nederlanders worden achtergesteld. In sommige gemeenten moet je letterlijk jaren op een woning wachten. Het is dan erg frappant en mogelijk zelfs irritant om te zien dat een asielzoeker ineens naar voren geschoven wordt en 'jouw' woning krijgt... waardoor je nóg langer moet wachten. Zo ervaren veel mensen dat, tenminste.
In de aankondiging van hun wetsvoorstel laat VNL weten:
Nu worden asielzoekers per definitie aangemerkt als urgent. VNL spreekt van een onevenwichtigheid in het systeem en stelt dat de noodzaak van nieuwe woonruimte voor deze groep niet per definitie groter is dan die van reguliere woningzoekenden. Opnieuw deze groep bevoordelen, zoals VVD en PvdA willen, door voor hen aparte woonruimten op te tuigen of vrij te maken, terwijl reguliere woningzoekenden op een jarenlange wachtlijst moeten blijven staan is niet de oplossing.
Het is vooralsnog niet duidelijk of VNL's voorstel op steun kan rekenen van andere partijen, hoewel het natuurlijk zeer wel mogelijk is dat met name de PVV het ermee eens is. Het heeft er echter alle schijn van dat de regeringspartijen - VVD en PvdA - vluchtelingen nog steeds willen bevooroordelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten