GeenPeil-referendum is voor de rechter gedaagd

De roze bloggers verschijnen binnenkort in het beklaagdenbankje van de Raad van State.

Vorige week kondigde de Kiesraad een voor GeenPeil heuglijk feit aan: het actiecomité van het weblog GeenStijl slaagde erin om een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne definitief te laten inroosteren.

Maar vandaag werd duidelijk dat het initiatief wellicht toch in de kiem gesmoord wordt. Aanstaande donderdag dient een beroep tegen het uitroepen van het referendum bij de Afdeling Bestuursrecht van de Raad van State. Als het appel wordt toegewezen, dan gaat het referendum alsnog van de baan. De Raad van State geldt namelijk als het hoogste juridische college op het gebied van staatsrecht, en schrijft vandaag:

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State houdt op donderdag 22 oktober a.s. om 14.00 uur een rechtszitting over het besluit van de Kiesraad om een referendum te houden over de Associatieovereenkomst met Oekraïne. Tegen dit besluit is een beroepschrift ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

De zaak is begonnen door Jeroen de Kreek, een anti-Israël-activist die probeert te ‘bewijzen’ dat de nazi’s en de Joden eigenlijk één en dezelfde beweging zijn. In september 2013 kondigde De Kreek ook al aan om DDS juridisch aan te pakken, maar daar is sindsdien nooit meer iets van vernomen.

Ditmaal beweert De Kreek dat GeenPeil de handtekeningen voor de actie nooit online had mogen verzamelen; volgens de juridische activist hadden Jan Roos en consorten uitsluitend mensen handtekeningen mogen laten zetten op papieren formulieren, en is elke vorm van automatisering verboden. Daarom heeft hij een beroepschrift ingediend bij de Raad van State.

In een reactie laat GeenStijl weten het verloop de zaak dan ook zonnig in te zien:

GeenStijl/GeenPeil betreurt de actie van De Kreek, die in het verleden door een rechter ontoerekeningsvatbaar is verklaard, maar voelt zich gesterkt in de wetenschap dat de Kiesraad zwart op wit aan ons verklaard heeft dat het verzamelen van handtekeningen op digitale wijze is toegestaan, mits we deze steunbetuigingen voor een referendum uiteindelijk op papier zouden aanleveren. Dat is als zodanig gebeurd. GeenPeil ziet de behandeling van deze zaak door de Raad van State derhalve met vertrouwen tegemoet.

Donderdag meer informatie, dus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Gielah

  Woehóe…!
  De Kreek!
  Ach… Héére toch!

  Die van haat vervulde Voll-idiot neemt toch niemand serieus?

 2. Terzo

  Jeroen de Kreek, hier ga je toch geen aandacht aan besteden kansloze sukkel?

 3. Bart

  Ik vind het wel goed dat dit gebeurd, die Jeroen Kreek is een zwakzinnige maar speelt het referendum nu in de kaart. Er is 0,0% kans dat het referendum nu nog gestopt gaat worden, zeker aangezien de kiesraad de officiële instantie die erover gaat de methode die geenpeil heeft gebruikt expliciet op papier goed heeft gekeurd.
  Dus we krijgen een referendum dat nog eens extra bekrachtigd en geldig is verklaard door de raad van state.

 4. Niek Verheyen

  Off topic, echter kijken!!!!!

  Kijk in bijgaand bericht naar de enorm ophitsende linkse bende richting vertrekkende Pegida aanhangers op dit moment in Dresden. Het is een grote schande wat dit links crapule allemaal de lucht inslingert. Daartoe aangezet door de uitlatingen van de ministers van BZ (de Maziere) en van Justitie (Maas) vandaag. Ongelooflijk! Dit gaat niet meer lang goed.

  Kijk vanaf plus minus 21.15 uur: https://www.youtube.com/watch?v=0EUCG3mj2h8

 5. Svetlana

  Ik heb gemengde gevoelens hierover. Hoezeer ik GS haat heb ik dit initiatief met enig tegenzin ondertekend omdat ik de Oekraïne niet wil zien bedwijnen in de klauwen van de EU. Toch moet ik die man ook gelijk geven als hij meent dat de nazi’s en zionisten eigenlijk de zelfde zijn. Daar heeft hij 100% gelijk in. Dat hij dit referendum aan wil pakken is mijn inziens niet logisch.

 6. V.K.

  -Zwetsnazi,
  ——-
  Toch moet ik die man ook gelijk geven als hij meent dat de nazi’s en zionisten eigenlijk de zelfde zijn. Daar heeft hij 100% gelijk in
  —–
  -Daar dacht de rechter anders over, daar waar jij de Kreek gelijk geeft, heeft de rechter hem ontoerekeningsvatbaar verklaart.

 7. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=XrO4D24iwhU

  Wilders proces-27-05-11-De Kreek.

  Lachen in de rechtzaal met Jeroen de Kreek.. 😀
  Inleiding, hij wilde Gert Wielders laten aanhouden, dat ging de rechters wat te ver. Na ca 10 waarschuwingen van de rechter werd hem uiteindelijk het woord ontnomen
  [reactie onder het filmpje].

  1. toetssteen

   @Wachteres
   Ik heb indertijd opgestuurd naar Nederlanders in het buitenland. Die dachten dat ze naar een klucht zaten te kijken. Waar ze in zekere zin gelijk in hadden.

  2. toetssteen

   @Wachteres

   http://goedenieuws.nl/vandaag/israelisch-schuldigen-auschwitz-1

   Kun je lezen hoe geschift die gast is. Is zijn eigen website.

 8. Wim Vreeswijk

  Enerzijds was het even schrikken met die aangekondigde RvS-procedure. Anderzijds staat deze juridische masochist nu voor de zoveelste maal voor schut voor heel Nederland. Wellicht zal dit referendum dan ook weer alle media halen en extra naambekendheid die van groot belang is voor een minimaal vereiste opkomst van 30%. Uitgaande van het feit dat alleen al de anti europartij PVV goed is voor 25% of 37/38 virtuele zetels, moet dit dan ook ruimschoots gaan lukken.

 9. poldi

  xxxxx

 10. Mart

  Een echt dwarsliggertje dus….deze kriekende Kreek.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.