Moeder ligt in coma. Dan redt haar één week oude dochter haar leven

Elke baby is een klein wonder, maar deze baby is wel heel wonderbaarlijk.

Iedere bevalling heeft een bijzonder verhaal. Maar het verhaal van deze jonge moeder is wel heel speciaal. Zó speciaal, dat zij en haar man geloven dat er sprake is van een wonder.

Screen Shot 2015-10-02 at 13.43.47

 

Toen Shelly haar eerste dochtertje kreeg, waren er complicaties bij de bevalling. Ze moest daarom onder narcose zodat de dokters een keizersnee konden verrichten. Tijdens de operatie schoot er ergens in Shelly’s aderen een bloedpropje los, dat in haar hersenen terecht kwam. Terwijl haar baby gezond en wel ter wereld kwam, belandde Shelly in een levensgevaarlijke coma. Haar man Jeremy had gemengde gevoelens: Enerzijds enorme blijdschap, omdat zijn eerste kind gezond ter wereld was gekomen, anderzijds groot verdriet om zijn vrouw die in coma lag.

Het medische personeel vreesde dat Shelly het niet zou halen. Haar toestand verslechterde steeds en leek niet op te knappen. In het beste geval zou Shelly jarenlang in coma liggen, in het slechtste geval zou ze sterven. Er zat niets anders op dan te wachten of er misschien positieve verandering kwam in haar situatie.

Screen Shot 2015-10-02 at 13.43.01

Toen had een verpleegster een idee. Ze had veel gelezen over de positieve effecten van aanraking voor baby’s. Baby’s die veel door hun moeder worden aangeraakt en geknuffeld, ondervinden daar niet alleen positieve mentale gevolgen van, maar het is ook goed voor hun fysieke gezondheid. Dat is zelfs zo, als de baby slaapt.

Ze kwamen op het idee om de pasgeboren baby – die Rylan was genoemd – op Shelly te leggen. Bovenop haar moeder viel Rylan rustig in slaap. Vader Jeremy vertelt:

“Rylan viel direct in slaap. Maar dat is niet wat we wilden. We wilden dat ze zou huilen, want dat hadden de verpleegsters gezegd. Dus we kietelden Rylan een beetje om haar wat geluid te laten maken, maar ze was zo rustig dat dat niet direct gebeurde. Maar toen ze eenmaal begon… toen ze begon te huilen, denk ik echt dat het Shelly ergens raakte, waardoor ze wakker werd.”

Screen Shot 2015-10-02 at 13.43.35

Kort nadat Rylan op haar moeder was gaan liggen, begon het weer beter te gaan met Shelly’s gezondheid. Waar haar toestand eerst dramatisch verslechterde, ging het veel beter nadat ze contact had met haar kindje. Langzaam maar zeker verbeterde haar gezondheid en raakte ze uit haar coma. Inmiddels is Shelly weer helemaal gezond. Ze vertelt:

“Ik vind het echt ongelooflijk. Het verwondert me dat zo’n klein baby’tje zo’n grote impact kan hebben. Ze zijn zo hulpeloos en klein.. Ze kunnen eigenlijk niets, maar zij wel… Haar gehuil gaf me iets om voor te vechten.”

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.