VS slaan aanbod van Rusland af om samen te werken in Syrië

Geen categorieokt 17 2015, 10:00
President Poetin heeft zijn Amerikaanse ambtgenoot uitgenodigd om gezamenlijk terrorisme te bestrijden in Syrië, maar laatstgenoemden voelen daar niet bijster veel voor.
In Syrië zijn momenteel verschillende strijdende partijen actief. Naast het regeringsleger van Assad, ISIS, Al Qaeda-afdeling Al Nusra en het Vrije Syrische Leger zijn ook verschillende buitenlandse partijen actief. Waaronder Rusland en de Verenigde Staten. En als het aan Moskou ligt, werken die twee binnenkort samen. Amerika moet daar echter helemaal niets van weten:

Rusland heeft de Verenigde Staten aangeboden nauwer te samenwerken in Syrië, maar de Verenigde Staten zouden daar niet op ingegaan zijn.

Dat zei de Russische onderminister Anatoli Antonov van Defensie zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in Peking.

De Amerikanen beschuldigen de Russen er zelfs van de situatie te verergeren door de bombardementen niet op ISIS, maar op andere rebellengroeperingen te focussen. Bovendien voelt Amerika er weinig voor om de Russische strategische doelen te bevorderen: als het aan Poetin ligt, dan blijft president Bashar al-Assad in het zadel, maar de Amerikanen willen hem juist zo spoedig mogelijk weg hebben.
Daarnaast zit Rusland met enkele zeer twijfelachtige groeperingen in een coalitie. Niet alleen maakt Iran deel uit van de Russische pro-Assadcoalitie, maar ook de terroristische organisatie Hezbollah vecht mee aan de kant van Damasus in de Syrische burgeroorlog. De Amerikanen voelen zich niet erg geroepen om zich bij die groep partijen aan te sluiten.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten