Eet jij twee bananen per dag? Dit is wat er dan met je lichaam gebeurt…

Het eten van bananen kan een flinke invloed hebben op je gezondheid, zo hebben voedingsdeskundigen en wetenschappers inmiddels uitgevonden.

Het lijkt gewoon een stuk geel fruit dat je af en toe eet als je er trek in hebt, maar vergis je niet: de banaan is zoveel meer dan dat. Onlangs werd aangetoond dat bananen een behoorlijk grote invloed op je lichaam kunnen hebben.. en meer dan je wellicht ooit voor mogelijk hebt gehouden.

Bananen zitten namelijk tjokvol natuurlijke energie-oppeppers. Fructose, glucose, vezels… om er maar eens een paar te noemen. Een banaan is zo’n energiebom, dat wanneer je er twee eet je genoeg energie verzameld hebt om anderhalf uur vol te sporten. Veel atleten preferen dit langwerpige stuk fruit daarom boven ieder ander lid van de fruitmand.

banana-614090_640

Zet de banaan bijvoorbeeld maar eens af tegen de appel. Men zegt dat je appels en peren niet kunt vergelijken, maar bij bananen en appels wordt het verschil toch al snel duidelijk: bananen bevatten tweemaal meer mineralen en koolhydraten, driemaal meer fosfor, viermaal meer proteïne en zelfs vijf keer meer vitamine A en ijzer. Al die voedingsstoffen heb je elke dag nodig om te overleven, en de banaan heeft ze in veel grotere hoeveelheden in huis.

Maar de banaan kan méér behalve je energiepeil een grote opkikker geven: ze helpen bijvoorbeeld ook tegen katers. Een bananenmilkshake met honing kalmeert de maag, verhoogt de bloedsuikerspiegel om de alcohol sneller af te breken en hydrateert het uitgedroogde lichaam ook nog eens.

De banaan helpt je echter ook met mentale kwalen. Depressieve mensen zijn gebaat bij de tryptofaan die in deze gele fruitstukken zit. Deze stof werkt direct op de hersenen, waardoor je eenvoudiger zal ontspannen waardoor je stemming direct verbetert. De vitamine B6 van bananen helpt ook bij vrouwen die lijden aan de maandelijkse depressie PMS – oftewel het ‘premenstrueel syndroom‘.

bananen1

In de zomermaanden ben je daarnaast extra gebaat bij bananen, want ze zijn je eerste hulp bij die irritante muggenbeten. Het enige wat je moet doen is de binnenkant van bananenschillen over de muggenbulten wrijven, en je zal direct zien dat de zwellingen en gigantische jeuk een flink stuk minder worden.

En de lijst gaat door: stoelgang, zenuwen, zweren en temperatuurcontrole… de banaan biedt uitkomst voor een hoop uiteenlopende kwalen!

Maar het allermooiste? In tegenstelling tot dure medicijnen is de banaan overal verkrijgbaar. Gewoon bij de groenteman of de supermarkt. Waar wacht je dus nog op? Het is tijd die fruitmand geel te laten kleuren!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. toetssteen

  In een banaan zit ook tryptofaan , prima om een depressie mee te bestrijden. Wel blijven bewegen.

 2. Daniel

  Gaan met die banaan is geen loze kreet.

 3. spartafan

  In bananen zit maar 0,009 gram tryptofaan per 100 gram. Da’s echt heel weinig. In sojabonen zit 0,59 per 100 gram, dus 65 x meer.

 4. francois963

  een zeer gezond fruit ,en een vervanger voor zeer veel pillen

 5. jfneve

  2 bananen bevatten 300 calorieën daar kan ik geen 1.5 uur op sporten, het kost mij namelijk zo’n1000-1200 calorieën. Een verhoogde bloedsuiker helpt niet om de alcohol af te breken. dat doet de lever zonder zich met suiker bezig te houden. Een nog groengele banaan zit vol met zetmeel. maar een rijpe, bruine banaan zit vol met glucose. dat brengt andere processen teweeg. desalniettemin past een banaan uitstekend in een verantwoorde voeding, dit geld ook voor de appel. Maar er zijn wel grenzen aan de goede eigenschappen van deze vruchten. Het is helaas geen Haarlemmer olie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.