Hoogleraar sociologie: Syriëgangers nemen buitensporig geweld mee naar Europa

Geen categorienov 15 2015, 20:00
Hoogleraar sociologie Jan Willem Duyvendak zegt het volkomen logisch te vinden dat geradicaliseerde jongeren die gevochten hebben in Syrië het buitensporige geweld meenemen naar Europa.
"Wie in Syrië begint aan dit barbaarse gedrag, radicaliseert alleen maar verder," aldus Duyvendak vandaag in het NOS Radio 1 Journaal. Hij gaat verder:

"Veel jongens die uit Syrië terugkomen, zijn niet meer te redden. Ze zijn compleet vervreemd geraakt van de samenleving en bereid om hun eigen leven op te geven."

Ook is hij niet verrast dat er nog een gewelddadige aanslag is gepleegd in Parijs:

"Een kwart van de Syriëgangers komt uit Frankrijk. Er zijn nu eenmaal heel veel moslims in dat land en er zijn veel achterstandswijken, waar jongeren relatief makkelijk vervreemd kunnen raken."

Met andere woorden: veel moslims, veel moslimjongeren die in achterstandswijken, en dus een groter risico op radicalisering én aanslagen.
Opmerkelijk genoeg voegt Duyvendak daar aan toe dat de kans klein is dat we binnenkort ook dit soort aanslagen zullen meemaken in Nederland. Ook ons land kent namelijk teruggekeerde Syriëgangers: mensen die in Syrië zij aan zij gevochten hebben met ISIS en Al Nusra. Ook zij komen vaak bepaald niet uit de beste wijken.
Daarom voegt hij daar aan toe dat hij dergelijke aanslagen ook weer niet kan uitsluiten:

"Maar het is te optimistisch om te zeggen dat dit nooit kan gebeuren in Nederland. Er komen ook Syriëgangers terug naar Nederland en daar hebben we weinig grip op."

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten