Jongerenafdeling roept CDA op: stem tegen belastingverlaging, geld moet naar veiligheid

“Vrijheid en veiligheid gaan vóór lastenverlichting”

Het CDJA, de jongerenafdeling van het CDA, heeft hun moederpartij opgeroepen om tegen het belastingplan van de coalitie te stemmen. Het belastingplan voorziet in een belastingverlaging van 5 miljard euro, maar het CDJA ziet dat geld liever gaan naar investeringen in veiligheid.

De steun voor het plan van de coalitie komt hiermee nog meer op losse schroeven te staan. Eerder slaagde het kabinet er al niet in om de steun te krijgen van de ChristenUnie en de SGP. Doorgaans zijn die partijen bereid om samen te werken met het kabinet, maar de christelijke partijen menen dat het huidige belastingplan alleenverdieners op oneerlijke wijze benadeelt. Ook D66 trok zijn steun aan het plan in. De partij van Alexander Pechtold meent dat het belastingvoorstel te weinig banen creëert.

Het gebrek aan steun is een groot probleem voor het kabinet, dat de oppositiepartijen nodig heeft om een meerderheid voor het voorstel in de Eerste Kamer te krijgen. Het CDA is blij met de 200 miljoen extra voor kinderbijslag waar het plan voor zorgt, en steunt het als enige oppositiepartij. Daarmee zou het voorstel 33 van de 38 benodigde stemmen in de Eerste Kamer hebben – niet genoeg dus.

Nu keert ook de eigen jongerenorganisatie van het CDA zich tegen het plan. In de woorden van CDJA-voorzitter Julius Terpstra:

Nu een volledige herziening van het belastingstelsel door het ontbreken van politieke daadkracht onmogelijk is gebleken is het politieke pikken uit de ruif van vijf miljard begonnen. Meer banen, lastenverlichting, verbetering van de positie van senioren en alleenverdieners; het zijn allemaal prima zaken. Maar veiligheid verdient een véél prominentere plek dan nu het geval is.

De christendemocratische jongeren willen meer geld voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, omdat de AIVD en de MIVD volgens Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op de rand van de afgrond zouden balanceren. Ook de politie krijgt meer geld als het aan het CDJA ligt. Zeker gezien de aanslagen in de Parijs vindt het CDJA extra geld voor veiligheid belangrijker dan belastingverlagingen.

Nu het plan onvoldoende steun heeft in het parlement, moeten de kabinetspartijen hoe dan ook weer om de tafel met de oppositie om een compromis te smeden. Op die manier zouden de CDJA’ers best weleens hun zin kunnen krijgen:

Nu het belastingplan wederom ter bespreking voorligt door de weigerachtige houding van D66 is wellicht het moment de kaarten opnieuw te schudden en veiligheid in de meest brede zin van het woord een meer prominente rol te geven.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. toetssteen

  5 miljard geleend geld…… Mjah. Geschiedenis student gaat zich bemoeien met economie, lijkt me een verdraaid goed idee!!!
  Veiligheid knul, krijg je door belastingen te verlagen waardoor het simpel is om ook voor het rijk meer mensen in te huren. Maar in uw simpele brein spookt rond: als we de mensen minder afromen, komen er minder inkomsten, maar dat is nou net de misleiding van Leninisten. Want als mensen wèl geld hebben, zullen ze het gaan investeren, helemaal niemand ziet wat in een matras met geld. Investeren betekent voor het rijk ondanks lagere loonbelasting toch meer inkomsten omdat er meer wordt geïnvesteerd.

  Nou hup jij, terug naar de slag bij Waterloo en de banksters, Warburg en Rothschild.

  1. Mart

   Zou deze jeugd het tòch wat benauwd krijgen..tja zeventig jaar vrede en welvaart maakt slappe burgers.

 2. J.C.

  De inmiddels bekende politieke tweespalt-truc. Deze keer weer, en niet voor de eerste keer, binnen het CDA.

  Andere varianten zijn, zo is in de geschiedenis gebleken, ook mogelijk.

  Geef mij maar een partij, die voor mij duidelijk zichtbaar recht door zee is. Ik blijf PVV stemmen.

 3. Ali Yas

  “Parijs” heeft duidelijk gemaakt dat de beste investering in veiligheid op dit moment het sluiten van de grenzen voor “vluchtelingen” uit Syrië/Irak is. Het sluiten van salafistische moskeeën is een goede tweede, en het berechten van alle jihadistische haatpredikers kan dat beleid mooi flankeren. Laat die vijf miljard lastenverlichting maar komen, daar worden de belastingbetalers blij van.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.