Meer dan tienduizend Russen geëvacueerd uit Egypte na mogelijke aanslag

Al 11.000 toeristen zijn teruggehaald naar Rusland, en dit weekend zullen er nog veel meer bijkomen.

Vice-premier Arkady Dvorkovitsj meldt dat duizenden Russen zijn teruggehaald uit Egypte. President Poetin besloot vrijdag dat Russische vliegmaatschappijen voorlopig niet naar Egypte vliegen, zolang er geen opheldering is over de toedracht van het ongeluk van het Russische vliegtuig van Metrojet dat 31 oktober neerstortte in de Sinaï-woestijn. Alle 224 inzittenden, voornamelijk Russen, kwamen daarbij om het leven.

Terreurgroep ISIS claimde direct na de crash de verantwoordelijkheid voor het neerstorten van de vlucht, maar het is onduidelijk of zij het ook daadwerkelijk op hun geweten hebben. Wel is het bekend dat ISIS en aanverwante groeperingen haast vrij spel hebben in de Sinaï, waar de controle van de Egyptische regering zwak is. Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn er aanwijzingen dat er een bom is gebruikt om het vliegtuig op te blazen. Intussen wordt de kwestie nog onderzocht door zowel de Egyptische als de Russische autoriteiten, die ook rekening houden met een terroristisch scenario.

Omdat de Russische vluchten van en naar Egypte na de mogelijke aanslag werden opgeschort, zaten zo’n 80.000 Russen vast in het land. De Russische regering heeft daarom zelf vliegtuigen gestuurd om Russische burgers terug te halen. Die hebben behoorlijke pech, want in de meeste gevallen mogen zij alleen handbagage meenemen.

Bovendien zijn er geruchten dat de controles op Egyptische luchthavens ernstig te wensen overlaat. De scanapparatuur zou verouderd zijn, en het luchthavenpersoneel omkoopbaar. Of dit de manier is waarop mogelijk een bom het Metrojet-toestel is ingesmokkeld, is nog niet duidelijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

2 reacties

  1. toetssteen

    Naar wat ik zo hoorde, gaat het niet alleen om Russische toeristen die terug worden gehaald.
    Ik heb dit vanuit Singapore zitten volgen en ik had er zo mijn bedenkingen over. Niet dat dat toestel omlaag is gekomen, daar bestaat geen twijfel over. Nee, ik doel op de prompte reacties van de USA en GB, ze wisten direct dat het een bom moest zijn geweest terwijl Rusland maande toch maar even het officiële rapport af te wachten. Men tetterde over dat het een Russisch team zou gaan en dan wist u het wel….. Shanghai daily meldde de lijst onderzoeker, ay, ze kwamen uit verschillende landen waaronder de States.
    Het enige wat nu keihard getroffen zal gaan worden is de economie van Egypte, en die zat toch al in het dal.

    Mijn vermoeden, en die van een aantal andere mensen, is dat men president Al Sisi wil straffen voor zijn samenwerking met Rusland. Het gaat niet zozeer om waarheidsvinding.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.