Het Front National breekt door. Marine Le Pens club nu de grootste partij van Frankrijk

Marine Le Pen zal dolgelukkig zijn met de verkiezingsuitslag van gisteren: haar partij, het Front National, werd namelijk de grootste partij van het land.

Het is voor het eerst dat het Front National zich de grootste mag noemen, en dat heeft dan ook een enorme impact, zowel in Frankrijk zelf als daarbuiten. Voor veel mensen is het namelijk een teken dat Europa verrechtst en steeds nationalistischer, of misschien beter gezegd: patriottischer, wordt. En dat op het moment dat Europese leiders meer Europa en minder nationale soevereiniteit willen, en op enorme schaal mensen uit het Midden-Oosten naar West-Europa halen.

Het establishment en de kiezers hebben dus tegenovergestelde ideeën.

Hoewel het om regionale en niet om landelijke verkiezingen gaan is de impact gigantisch. Niet zo gek dus dat Le Pen bijzonder blij is:

Le Pen noemde de uitslag ‘een geweldig resultaat’. ‘Wij zijn geroepen de nationale eenheid te bereiken die het land nodig heeft,’ zei 47-jarige leider van de nationalistische partij in een reactie op de resultaten.

 

Al met al kreeg het Front National maar liefst 6 miljoen stemmen. Dat komt neer op ongeveer 30%. Het FN bleek vooral populair te zijn in Lille, Calais en Marseille – steden waar de werkloosheid groot is – maar deed het eigenlijk gewoon overal behoorlijk goed.

De centrumrechtse coalitie van Nicolas Sarkozy deed het ondertussen ook heel aardig. De oud-president kreeg 27% van de stemmen. Daarmee is hij niet de grootste van het land, maar het verschil met het Front National is vrij minimaal te noemen. Hij kan dus hopen op een nieuwe ambt als president bij de volgende landelijke verkiezingen.

Alleen zal hij Le Pen dan wel moeten verslaan. En dat wordt moeilijker dan menigeen tot voor kort voor mogelijk hield.

Tenslotte zijn er de socialisten. Anders dan Sarkozy en Le Pen kreeg de linkse partij van president Francois Hollande een flinke klap te verwerken. De Socialistische Partij moest genoegen nemen met slechts 23% van de stemmen.

Ondertussen lijken Hollande en Sarkozy de handen enigszins ineen te slaan. De laatste zei gisteren:

“Front National zal de toestand in Frankrijk alleen maar verergeren.”

Terwijl de eerste liet weten dat zijn partij zich bij de tweede ronde terug zal trekken uit twee districten. Hij hoopt er daarmee voor te zorgen dat zijn kiezers overstappen naar Sarkozy, waardoor het Front National daar alsnog verslagen kan worden als Fransen voor de tweede keer in deze verkiezingen naar de stembus moeten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

36 reacties

 1. JanKorneeldeWit

  Geweldig ik ben blij toe! Frankrijk is een land geteisterd door een niet aflatende stroom van ellende uit islamitische hoek. ik kan alleen maar hopen dat de nederlander ook nog eens uit zijn stompzinnige winter, zomer, whatever-slaapje ontwaakt…

  1. Spleen

   “ik kan alleen maar hopen dat de nederlander ook nog eens uit zijn stompzinnige winter, zomer, whatever-slaapje ontwaakt…

   Niemand zegt dat Nederlands een gemakkelijk te leren taal is, Jan Korneel.

 2. poldi

  De grote winst van Front National is een voorbode van de verrechtsing van geheel Europa. Bij verkiezingen in diverse landen zal een verschuiving plaatsvinden naar rechts t.g.v. de terreurdreiging en massa-immigratiepolitiek. In Nederland zien we inmiddels eenzelfde trend met een record aantal zetels voor de PVV.
  De EU is vooral een troetelkind van socialistische en christendemocratische politieke partijen. We zien langzaamaan een tegenbeweging op gang komen in geheel Europa met sluiten van landsgrenzen, het opnieuw herwaarderen van Natiestaten en nationale gevoelens…

  Een terreurdaad of aanslag in Nederland zal ook een aantal anti-terreurmaatregelen in Nederland versnellen: herinvoering grenscontroles, etc…

 3. Spleen

  De PVV is de grootste partij in de peilingen en Le Pen haalde in de eerste ronde ruim een kwart van de stemmen. Dat wordt in de tweede ronde zonder enige twijfel een stuk minder.

  Een extreem-rechtse kinderhand is gauw gevuld.

  1. Wim

   De hand van Extreem links is nooit genoeg gevuld ,men duld geen andere handen..

   http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/12/spkhmer_uit_nl_wil_knokploegen.html#comments

   1. Spleen

    Je begint het te snappen, Wim.

  2. toetssteen

   @Spleen
   Sarkozy wordt in socialistische kringen weggezet als ‘neo-liberaal’. De kans dat men daar op zal stemmen is gering. Ik vermoed dat men niet zal gaan stemmen. Of dan toch maar F.N. die best een sociale agenda heeft, hoewel anders dan die van Hollande, immers die denkt dat als je de werkende alles afpakt en de staat het herverdeelt, de economie aan zal trekken. De afgelopen jaren bewezen dat het tegendeel waar is.

   1. Spleen

    FN heeft, evenals de PVV en de NSDAP, een linkse economische agenda.
    Eeen grotere invloed van dit soort partijen leidt altoos tot een grotere overheid, meer staatszorg en niet zelden enorme overheidsinvesteringen.

    Niet fijn voor rechtse mensen.

    1. toetssteen

     @Spleen
     Hou toch op met dat oerdomme gezeur! Een partij die gaat voor de vrije markt, kleine overheid,lage belasting, is niet socialistisch! Dat was de NSDAP wel, maar ja, lezen was niet uw favoriete bezigheid heb ik mogen constateren.

     PVV/VVD zijn stem genomen het meest overeenstemmend:

     http://www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.php

     Hoe kunt u dan met droge ogen en na het lezen van het partijprogramma blijven beweren dat die beruchte partij die ontsproot nota bene uit de arbeiderspartij, socialistisch is.
     Sorry Spleen, maar u raaskalt!

     1. CJD

      Vraag maar als libertarier maar aan de dames en heren van de libertarische partij of ze jouw opvattingen delen over de PVV (dat ze voor een kleine overheid zijn) 🙂

     2. Niek Verheyen

      Nou Spleen, benieuwd naar je antwoord:-) Gaat je niet lukken.

     3. nick

      Bedank toets! Zo moe van die man!

     4. toetssteen

      @Nick
      PVV is gewoon een liberale partij die nota bene via de vrije markt en lage belasting waardoor er meer geïnvesteerd kan worden (en zal worden) wil zorgen voor een veel beter sociaal klimaat.
      Ik ken zulks uit Singapore en het werkt!

      Socialisme (opgedrongen gedrag) is gedoemd altijd ten onder te gaan aan de totale onhaalbaarheid. Een cent kan maar een maal uit worden gegeven. Ja met de drukt ze per maandelijks per miljarden bij van de ECB, gaan we het echt redden….

      Sommigen zitten tussen gekheid en krankzinnigheid.

 4. Daniel

  Blij zijn met een dode mus is niet nieuw. De PVV komt op voor de arrebeier, de zielige bejaarden en de armen van geest. Vanmorgen las ik echter in het zeer betrouwbare AD het volgende:

  ‘Ja iedereen de schuld geven aan PvdA en VVD maar wat stemde PVV. Hogere eigen bedragen in de zorg PVV stemde voor. Bezuinigen op PGB PVV stemde voor, bezuinigen ouderen dag begeleiding PVV stemde voor, inkomens afhankelijke premie PVV stemde tegen, winst uitkering in de zorg PVV stemde voor. Bevriezing lonen in de zorg PVV voor, leenstelsel onderwijs PVV voor, PVV stemde in met het sneller bouwen van grootschalige asielzoekerscentra, TTIP PVV is voor, PPV roep iets anders dan ze stemmen’.

  De reageerder die dit schreef maakte een betrouwbare indruk, hij eindigde met:

  ‘Ieder van ons moet driften, wensen, misschien zelfs delen van zichzelf, onderdrukken om sociaal geaccepteerd te worden’.

  Dat vind ik mooi gezegd, die man schreef daar even een mooie zin, met diepgang en een fijnzinnigheid die ook menig reageerder van deze site zo goed beheerst.
  Chapeau voor de reageerders van DDS.

  1. toetssteen

   @Daniel
   Onzinnig comment, onzinnig artikel in het AD. Waarom, omdat zowel u als het AD slechts de onderbuik leeg laat lopen. Immers zowel u als het AD vergeet te refereren naar hoe de PVV e.e.a. dan wel wil verwezenlijken. Tja en dat is met lage belastingen, uitdunnen van de overheid, echte vrije markt (dus niet gewoon nog 100% overheid en roepen dat het vrije markt is), ontlasten van de middenstanders en de kleine zelfstandige en nog zo het een en ander.

   1. Daniel

    @toetssteen
    Ik begrijp best wel dat de mensen die nu komen vrijwel allemaal economische vluchtelingen zijn. Gelukszoekers, zoals wij allemaal.
    Niet op de vlucht voor oorlog?

    Nee. Het zijn de geprivilegieerden die de sprong als eersten wagen. Het zijn allemaal jonge mannen. Als er geld in de familie is wordt Mohammed naar Europa gestuurd. De deal is dat hij op een dag geld terugstuurt. Als hij in zijn missie slaagt tenminste. En geef ze ’ns ongelijk. Dat zou jij ook doen als je in een uitzichtloze situatie zat. Het is a fact of life dat water naar het laagste punt stroomt.

    Dus je moet dammen opwerpen?

    „Nee, je moet ze daar opvangen. Opvang in de regio is het best. Maar als je ziet hoe het ze daar over de schoenen loopt, dan is het alleszins redelijk dat Europa nu ook opvang biedt. En we moeten blijven werken aan draagvlak onder de bevolking. Je kunt in een democratie gebrek aan draagvlak niet blijven negeren.

    Maar je moet dus niet zoals wat Wilders doet – bewust olie op het vuur gooien – dat is totaal onverantwoord. Het is gevaarlijk om mensen systematisch weg te zetten met buitengewoon denigrerende bewoordingen. Dat heeft de geschiedenis ons geleerd. Kijk naar wat er in Bosnië gebeurde of in Rwanda.

    1. toetssteen

     @Daniel
     Laat maar, als u niet in staat bent te antwoorden, maar gewoon verder gaat met uw blablabla, is elk commentaar van mijn zijde zinloos.
     Beginnen over Bosnië……, en Rwanda….. en er Wilders bij betrekken. Ik zou maar eens die sokpop van mijn hand doen Jan Klaassen.

  2. CJD

   Uhhm Pvda en VVD worden terecht ook verantwoordelijk gehouden voor het wanbeleid die ze voeren. Deze partijen vormen immers het kabinet. Duuuh

  3. toetssteen

   @Daniel
   Hoe gevuld is een domme kopieerder zijn hand. Kras toch op man met die domme slogans.

 5. CJD

  Dit is een zeer zorgelijk maar uiteraard logische ontwikkeling dat iedereen heeft kunnen voorspellen. In Nederland zal het zelfde gebeuren met Wilders en zijn PVV ondanks politieke struisvogels onder ons zoals Simon die zijn intelligente strategie op chenante wijze onderschatten.

  Dit krijg je ervan als links predenterende partijen als de Pvda aan de macht zijn en intussen een keiharde rechts neoliberale afbraak beleid voeren. Deze situatie is volledig te verwijten aan sociaal democraten die vrijwel overal in Europa aan de macht zijn en een zeer kapitalistisch beleid voeren overal.

  Tja, wanneer er te kiezen valt tussen rechts en nep links dan kun je net zo goed voor het origineel gaan. Links is dood

  1. toetssteen

   @CJD
   Socialisme/communisme heeft nog helemaal nooit ergens gewerkt. Het zal een hard gelag zijn voor sommigen.
   Wat ik ernstiger vind, is dat deze club tracht via religie (wat men ooit zo verguisde) toch hun machtsbasis te continueren. Van Mierlo dient nu als ventilator in het niet bestaande hiernamaals!

 6. V.K.

  -Mooi foto van Marine Le Pen,

  Zou Diederik Samsom in de Tweede Kamer zeggen hij wakker had gelegen van het beeld van deze Franse vrouw, dan zou iedereen hem geloven.

  .

  1. toetssteen

   @V.K.
   Ik dacht al dat het aan mij lag. Je mag niet meer pro Piet zijn, mooie vrouwen op leeftijd kunnen niet, jonge vrouwen ook niet tenzij.
   Voor mij (65) is dit een mooie foto van een best mooie vrouw. Intelligent ook nog eens, love it!

   1. V.K.

    -Mis Toets,

    niks geen Zwarte Piet, gewoon een variatie op onderstaand bericht betreffende de oprechte emoties van Samsom.

    http://goo.gl/xTfBYC

    🙂

    1. toetssteen

     @V.K.
     Samson heeft weer nieuw voer. Weet je VK, ik hoorde, en ik vind het echt gruwelijk, dat smokkelaars gestolen kinderen misbruiken om in te werken op onze emoties. Ik ken dit gedrag uit de apenwereld, (lees kind gappen en gebruiken), dus lijkt me hoe grof het ook mag klinken een DNA test geen luxe
     .

     1. V.K.

      -@Toets,

      —–
      Spleen 4 dagen ago Beantwoorden

      De liefde van Putin voor hard bewijs bleek wel duidelijk bij het onderzoek naar de MH 17.
      Wie gelooft deze schurk?
      ————-

      ————Spleen—————-
      Nou, bedoel eigenlijks het commentaar waarbij hij plotsklaps iedereen de maat neemt door te refereren naar de MH-17

      http://goo.gl/cUzXNT

      voor de volledigheid de volgende bijdrage’s
      ————-2–me—
      -Dat jij er voor je de geloofwaardigheid van je stelling niet zonder de lijken van de MH17 kan, dat siert jou, die liefde van jou ,je liefde voor lijken. Herinner jij je dat fotootje nog, dat van dat dode kind op het Turkse strand, man man, heb jij dat nog boven je bed hangen?
      ——–3—Spleen—–
      Elk woord dat ik er aan besteed is teveel.

      En let een beetje op je taal. We kunnen niet allemaal MBO+ op de mat leggen maar jouw taalbrouwsels leiden zelfs op de basisschool tot onvoldoendes.
      ——-4 me—
      Spleen 4 dagen ago

      U zou een voorbeeld aan mij kunnen nemen, heer Toetssteen als het gaat om het beargumenteren en onderbouwen van mijn standpunten.
      —-

      -Na Toets, je ziet Spleen staat iedereen om de oren met MH-17 om zijn persoonlijke punt te maken, wat mijn inziens zeer onbeschoft is.
      gaat wanneer je hem erop wijst, verhaal bij jou halen dat ik op m’n woorden moet letten.

      -Weet op mijn bijdrage alhier betreffende de foto van Marine, niets anders te melden dat ik stom ben.

      -Maar waarom ik stom ben?….tsja, ga dat maar eens onderbouwen wanneer je iedereen de maat neemt met foto’s van kinderlijkjes of vliegtuigongelukken.

      -Overigens vraag ik hem ook altijd heel vriendelijk of het apart labelen van Turkse olie uit betwiste gebieden door de EU al succesvol verloopt. na,ja Simon is de laatste tijd nogal kortaf en heeft zich toegelegd op het verbeteren van taalfouten.

     2. toetssteen

      @V.K.
      Dat komt omdat de argumenten op zijn. Maar ja, volgend onderwerp worden dezelfde ‘argumenten’ gepresenteerd.

  2. Spleen

   Dom vent, die V.K.

   1. V.K.

    -Kan je me ook uitleggen waarom je dit dom vindt,Slpeen.

    -Jouw korte commentaar lezende, heb ik de indruk dat je even niet uit je woorden komt.

    -Oh ja, wel netjes houden he.

    1. toetssteen

     @V.K.
     Hij moet toch iets zeggen om bijdehand te zijn en de aandacht af te leiden. Nee Marine is geen Kim die haar gezicht vol laat spuiten.
     Je takelt in je gezicht wat af als je ouder wordt, nou en??? Liever naakt dan namaak was in mijn tijd de slogan. En gelijk had men!

     Ik hou van vrouwen met een gezicht dat past bij hun leeftijd, en ja ik weet dat ik een vrouw heb die minder plooitjes heeft dan Marine. Ies racisme/ xenobie, niet over grenzen kunnen kijken.
     Hup Marine!

     1. Spleen

      Als wordt opgemerkt dat Wilders met een gebleekte dode marmot op zijn hoofd loopt wordt hier moord en brand geschreeuwd dat we het niet over zijn uiterlijk mogelijk hebben.
      De rimpeltjes van Marine zijn kennelijk wel politiek relevant voor de heer Toetssteen, alsmede de rimpels van zijn vrouw die ook niet aan verouderingsproces zal kunnen ontsnappen.

    2. Spleen

     Omdat je kennelijk, naast veel waar je geen benul van hebt, kennelijk ook niet weet dat ‘foto’ niet een onzijdig woord is, net zoals dat geldt voor woorden als vent, domoor en zwetsmeier.

     1. V.K.

      -Tsja Speen, wat moet ik weer met zo’n commentaar, blijkbaar ben je niet in staat om een fatsoenlijk antwoord op mijn vragen te formuleren, uit frustratie weer eens mijn spelling gecheckt?
      -Aardig mind-mapje (ik neem aan dat je weer wat een mind-map is, anders moet je het even opzoeken) heb je neergepeurt. Ik zie dat ik bij jou enige woede oproep waarbij de woorden geen benul, domoor en zwetsmeier spontaan bij jou opkomen om mij te duiden..
      -Zwetsmeier, dat hoor je niet zo vaak, da’s een soort Jiddisch welke vooral gebezigd wordt (schrijf ik het goed) binnen een kring van vak mensen welke Israel een (kuch) warm hart toedragen. Zwetsmeier, dat hoor ik wel vaker van boze mensen welke niet helemaal goed in hun vel zitten. Ja, boze mensen met een cognitieve dissonantie, dan zijn ze een beetje boos op iemand, dan gebruiken ze woorden als dom en geen benul, maar ja , van mensen met een kritische blik op Israel uitgerust met een cognitieve dissonantie gaan al snel denken aan een complot tegen hun, ja een complot van de zwetsmeiers.

      -Ha, las toevallig, en ik moest aan jou denken, dat de door jou zo verafschuwde IS, haar trouwe burgers in het belegerde Homs gebruiken als menselijk schild, afschuwelijk he, dat bericht, gelukkig zorgt Hamas beter voor haar burgers, of niet Spleen?
      -Denk jij ook dat het bovenstaande bericht betreffende het lot van de burgers uit Homs gewoon uit de propaganda machine van Assad komt en de wereld wordt in geslingerd om Assad zwart te maken? Ach, eigenlijks ben ik wel blij dat Assad gebruik maakt van de Hezbollah, je weet wel die soldaten welke even tijd hebben vrijgemaakt voor de bevrijding van Israel, stel je voor dat het op een slachting uitloopt, ja het is maar goed dat de jouw zo op de prijs gestelde Hezbollah meedoet, die houd Assad wel af van een slachting.

      -Overigens,verloopt het apart labelen van Turkse olie uit betwiste gebieden door de EU al een beetje succesvol ?…ik hoor jou daar niet over

 7. Daniel

  ‘En dat op het moment dat Europese leiders meer Europa en minder nationale soevereiniteit willen, en op enorme schaal mensen uit het Midden-Oosten naar West-Europa halen’. schrijft Michael Van Der Gallen.
  Waarom zouden de Europese leiders dat doen, vraag ik me af. Zoiets weet ik dan niet terwijl veel reageerders precies weten hoe die vork aan de steel steekt. Maar hebben die gelijk?
  Ze schrijven tegenwoordig ook me als ze mijn bedoelen, het volk doet maar wat.

  Samantha van der Plas-de Jong (Scheveningen, 28 juli 1989[1]), beter bekend onder haar bijnaam Barbie schrijft ook me als ze mijn bedoeld. Ze stemt ook PVV maar dat heeft niets met elkaar te maken.

  Marine Le Pen ziet er voor haar 47 jaar best wel oud uit eigenlijk, komt vast door het leven met haar vader,

 8. Daniel

  De Franse bladen……de linkse bladen natuurlijk:

  Columnist Tabard rekent ook af met de gedachte dat FN-kiezers de gevestigde partijen willen ‘waarschuwen’ door een proteststem uit te brengen. ‘Ze willen, op een weloverwogen manier, een radicaal andere optie proberen’, aldus Tabard.

  Met Le Pen zijn ze tegen immigratie en Europa, maar ook voor orde, veiligheid en vooral een natiestaat waar de Franse identiteit kan worden gecelebreerd, onbedreigd door indringers van buitenaf. ‘In het nationalisme zit een kant van ‘zij, de anderen’, maar ook een ‘wij’ dat bewaard moet worden’, zei historicus Nicolas Lebourg in Libération.

  Er zit veel nostalgie in het Front National. Naar de naoorlogse trente glorieuses, die met terugwerkende kracht een steeds grotere glans krijgen. De tijd van president De Gaulle, toen de lonen stegen en de Fransen gelukkig waren met zichzelf, beschermd door een machtige staat.

  Die naoorlogse wereld is de afgelopen decennia ondermijnd, door immigratie, scherpere internationale concurrentie, bezuinigingen op de verzorgingsstaat, een toegenomen vrijheid die ten koste ging van orde. De woede hierover komt nu tot uitbarsting, meent Le Figaro: ‘Een wind van woede die dertig jaar heeft staan stoven op het vuur van de publieke onmacht.’

  Het programma van het FN is demagogisch en onrealistisch, zeggen economen. Le Pen belooft de pensioenleeftijd weer te verlagen tot 60 jaar. Le Monde spreekt van een gevaarlijke, reactionaire en xenofobe partij. Maar Marine Le Pen verkondigt een ideaal dat haar aanhangers aanspreekt en waarbij het discours van de gevestigde partijen bleek afsteekt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.