Frankrijk chanteert Britten: als jullie uit de EU gaan, sturen we alle asielzoekers jullie kant op

Geen categoriemrt 03 2016, 12:00
De Britten zijn gewaarschuwd: bij een Brexit zadelt Frankrijk ze op met extra migranten.
De Franse minister van Economische Zaken Emmanuel Macron gedraagt zich als een ware maffiabaas. De bewindsman zegt dat zijn land de migranten die zich massaal ophouden bij Calais om het kanaal over te steken, niet meer kan tegenhouden zodra het Verenigd Koninkrijk de EU verlaat:

"De dag dat deze relatie ten einde komt, zullen er geen migranten meer zijn in Calais"

Met andere woorden: bij een Brexit stuurt Frankrijk voor straf extra migranten het kanaal over. Nu is het zo dat de Britten aan de Franse kant van het kanaal grenscontroles mogen uitvoeren. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, hoeven ze daar niet meer op te rekenen. En dat is niet de enige maatregel waar Frankrijk mee dreigt: minister Macron kondigde ook aan dat hij "de rode loper wil uitrollen" voor bedrijven die na een Brexit van het Verenigd Koninkrijk naar Frankrijk willen verhuizen.
Als de Britten de EU verlaten, kunnen ze geen aanspraak meer maken op de vrijhandelsakkoorden die in de EU gelden. Daar moeten dan opnieuw afspraken over worden gemaakt, en wat Frankrijk betreft zullen die afspraken niet gunstig uitpakken. Overigens lijkt de daadwerkelijke kans dat bedrijven zich in Frankrijk zullen vestigen behoorlijk klein: door de socialistische politiek van president Hollande ontvluchten bedrijven Frankrijk juist massaal.
Het is de vraag of de dreigementen van Frankrijk zin hebben. Misschien dat sommige Britse kiezers hierdoor tegen een Brexit zullen stemmen, maar anderen zullen júíst voor het verlaten van de EU stemmen nu Frankrijk zich zo arrogant gedraagt.
De Fransen denken altijd al dat ze de baas zijn in de EU, terwijl hun eigen land op instorten staat. De Franse economie zit in het slop, en de veiligheidsdiensten hebben de situatie in de buitenwijken – die uitgegroeid zijn tot broeinesten van criminaliteit en terrorisme – nog altijd niet onder controle. Laat ze dus eerst maar de problemen in Frankrijk zelf oplossen voordat ze zich bemoeien met de rest van Europa.
Het is nu natuurlijk hopen dat het echt op een Brexit aankomt. Dan zullen we nog weleens zien wat er overblijft van de stoere taal van de Franse regering.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten