#FreeEbru! Turkije pakt kritische Nederlands-Turkse journaliste Ebru Umar op

Afgelopen nacht heeft de Turkse regering de in Turkije woonachtige Nederlandse columniste Ebru Umar laten oppakken. Vanochtend wordt ze voorgeleid bij een rechter. Aanleiding? Tweets en columns die Erdogan, de autoritaire president van Turkije, zouden beledigen.

Velen vreesden ervoor vanwege de immer verslechterende vrijheid van meningsuiting in Turkije, maar dat waar men bang voor was is dan toch gebeurd: Turkije heeft de Nederlandse columniste Ebru Umar van haar bed gelicht en gearresteerd vanwege haar kritische houding jegens Erdogan:

“Ebru Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, is gisteravond door de Turkse politie uit haar huis in Kusadasi gehaald. Dat was kort nadat ze op Twitter schreef: ‘Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap.” Ze heeft een nacht in een cel doorgebracht en wordt inmiddels voorgeleid.

Volgens Umar is ze opgepakt vanwege kritische tweets aan het adres van de Turkse premier Recep Erdogan.”

Het nieuws is nog vers, maar Ebru krijgt een hoop steun uit Nederland. Kamerleden van VVD, CDA en PVV hebben de vrouw hun volle steun al toegezegd, terwijl ook de Nederlandse ambassade in Ankara meldt hun ‘volle aandacht’ bij deze zaak te hebben.

Maar ondanks al die steun zijn twee dingen toch enorm teleurstellend. Het eerste is de wijze waarop zogeheten Nederturken reageren op het nieuws…

Maar ook de houding van Europese autoriteiten is bedroevend. Gisteren heeft EU-president Donald Tusk zich in niets minder dan lovende woorden uitgelaten over Turkije: “Today Turkey is the best example in the entire world of how to treat refugees. I am proud that we are partners. There is no other way.” Die houding is niet alleen slaafs, maar de woorden zijn zelfs lyrisch. Turkije wil nog altijd in de Europese Unie, dus Brussel heeft nog altijd één bargaining chip tegen het regime van Erdogan. En men is kennelijk te slap om die op tafel te smijten.

Het is echt onverteerbaar dat beschaafde, Westerse landen een oogje dichtknijpen terwijl we in real time kunnen zien hoe Turkije langzaam afglijdt naar de status van land zonder burgerlijke vrijheden. Ebru Umar is slechts één van de velen die ten prooi zullen vallen aan Erdogan als we niet ingrijpen. De tijd van knikkende knieën moet dus maar eens voorbij zijn.

Oh, en: let Ebru go! Deze vrouw heeft, net als de vele Erdogan-fanboys en -girls op Twitter, het recht om haar mening te uiten over het autoritaire beleid van de president zonder dat ze zich vervolgens tegenover een rechter moet verdedigen omdat meneer de president zich in zijn wiek geschoten voelt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. Vigo

  Ja die vijfde colonne is helaas geen sprookje….

 2. Ni28

  Ik zou mij niet veilig voelen als ik haar was want zij heeft ook nog de Turkse passpoort. Rutte zal haar daardoor net zo hard laten vallen als Merkel die Duitse komiek. Gisteren zagen wij hoe de EU top met Merkel aan de leiding in een slaven houding de kont van de Turken likt. Het gaat niets boven de Turken, fantastische mensen waar de wereld niet omheen kan. De ruzie hangt wel in de lucht want de EU wilt de Turken uiteindelijk niet te dichtbij laten komen. Des te meer zullen de Turken eisen en dit soort vervolgingen van mensen met kritiek zal de stok achter de deur zijn. Daar kunnen zij de EU met haar vrijheid van meningsuiting mee lekker chanteren. En dus wordt die vrijheid uiteindelijk hier beperkt. De EU top heeft hun ziel aan de duivel verkocht.

  1. van Urk

   Daarom moet Rutte juist wat gaan doen om zichzelf te bewijzen als volksvertegenwoordiger en staatsman, beste Ni28! Anders zijn die multicultieverhaaltjes dat Nederlandse Turken of Marokkanen tot echte Nederlanders behoren en onderdanen van onze koninkrijk zijn, allemaal maar een wassen neus.

 3. Wim

  Maar wat zou er gebeuren in dit land met een cartoon waar Willem Alexander een geit neukt of maxima in een gang bang.

 4. cmsuijkerbuijk

  Het is zelfs nog misselijker, wat Trump heeft gezegd en wat door de media naar buiten is gebracht: https://twitter.com/damomac/status/723977404893540352/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

  1. van Urk

   Wordt ze nu berecht als Turkse of Nederlandse? De reacties van onze NederTurken liegen er niet om waar hun sympathie en pijlen het meest naar richten. Ebru wordt gewoon als Turkse landverrader gezien terwijl ze in eerste geval een Nederlandse onderdaan is die onze grondwet en de normen en waarden die daar aan gekoppeld zijn, belangrijker vindt dan die van Turkije. Onze landverraders zijn de Turken met Nederlands paspoort die om haar arrestatie staan te juichen en nog veel moeten gaan leren wat nou de betekenis van een vrij democratisch land eigenlijk inhoudt.

   1. Ni28

    Wordt ze nu berecht als Turkse of Nederlandse?@ Dat is het probleem nu juist voor Ebru Umar. Zij kan als Turkse berecht worden maar wordt uitgebuit door Erdogan als Nederlandse. Een schop tegen de EU dus waar wij zich mogen niet mee moeten bemoeien want zij is voor hun primair een Turkse.

 5. poldi

  Er stromen op Facebook honderden hatelijke reacties van onze Turkse Nederlanders aan het adres van Umar binnen. “Nu kunnen we lekker feesten!”, “Gelijk naar de dierentuin, dat is waar ze thuis hoort!”, “Levenslang opsluiten in een paardenstal. Wat ben ik blij zeg.” en “Als je de turkse president beledigt dan mag je gemarteld worden en wegrotten in een cel als een dode rat”.

  Wat zijn ze toch een “VERRIJKING” al die tweede en derde generatie Turkse en Marokkaanse “Nederlanders”..

  En toch krijgt Wilders een door en door politiek proces vanwege zijn “minder, minder, minder” uitspraak !
  Wat een gotspe !

  1. van Urk

   Inderdaad Poldi! We moeten “minder” van deze landverraders, die niet opkomen voor hun eigen landgenote.

 6. cmsuijkerbuijk

  Het wordt tijd, dat voor buitenlanders het Nederlanderschap weer wordt verdiend, i.p.v. gegeven, of nog erger, een automatisme is! En áltijd als bijkomende eis: Oude nationaliteit opgeven. En indien men dat niet wil, dan ook geen Nederlanderschap!

  1. Mar

   @cmsuijkerbuijk

   Weet u nu nog niet dat het Nederlanderschap niet zo maar aan buitenlanders wordt gegeven?

   Om voor naturalisatie in aanmerking te komen moet men 5 jaar onafgebroken in Nederland gewoond hebben met een verblijfsvergunning, moet men voor het Inburgeringsexamen op A2 niveau zijn geslaagd, geen strafblad hebben en voor een enkelvoudige naturalisatie mag men 840 euro aftikken.

   U en ik hebben niets voor het Nederlanderschap hoeven te doen. Gratis en zonder iets te hoeven doen gekregen bij de geboorte.

  2. Mar

   @cmsuijkerbuijk

   Weet u nu nog niet dat het Nederlanderschap niet zomaar meer aan buitenlanders wordt gegeven en dat ze er wel degelijk iets voor moeten doen?

   Overzicht voorwaarden

   U moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

   U bent meerderjarig, dat wil zeggen 18 jaar of ouder.
   U woont minimaal 5 jaar onafgebroken met een geldige verblijfsvergunning in Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Maarten of Sint Eustatius. U hebt steeds op tijd uw verblijfsvergunning verlengd. Op deze regel zijn enkele uitzonderingen bijvoorbeeld voor EU-onderdanen in het algemeen en Kroaten in het bijzonder. Uw verblijfsvergunning moet ook tijdens de procedure geldig zijn.
   U hebt direct voorafgaand aan het verzoek tot en met de naturalisatieceremonie een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd of voor bepaalde tijd voor een niet-tijdelijk doel.
   U bent voldoende ingeburgerd. Dit betekent dat u behoorlijk Nederlands kunt lezen, schrijven, spreken en verstaan. U moet dit aantonen door een inburgeringsexamen te behalen op A2-niveau. Als u bepaalde diploma’s of certificaten hebt, hoeft u het inburgeringsexamen niet te doen.
   U hebt de laatste 4 jaar geen gevangenisstraf uitgezeten, leer- of taakstraf uitgevoerd of hoge geldboete betaald of opgelegd gekregen. Er staat geen strafzaak tegen u open.
   U moet afstand doen van uw huidige nationaliteit. Op deze regel zijn enkele uitzonderingen (zie uitzonderingen afstand). [externe link]Regelgeving per land voor het doen van afstand van uw huidige nationaliteit. Doet u geen afstand van uw huidige nationaliteit terwijl dat wel zou moeten, dan kan het Nederlanderschap weer worden ingetrokken.
   U moet de verklaring van verbondenheid afleggen.

   https://kdw.ind.nl/Dialog.aspx?knowledge_id=%2fdialoogvreemdeling%3finit%3dtrue%26prefill%3dtrue%26WensKlant%3dNederlanderWorden

   U en ik hebben het Nederlanderschap gekregen bij de geboorte, helemaal gratis en zonder er iets voor te hoeven doen.

 7. Ruud562

  Suikerbuik, je hebt helemaal gelijk! Het verkrijgen van Nederlanderschap moet inderdaad geen automatisme zijn, maar helaas is het al veel, veelst te laat! Want nu zijn er al te veel lui, als koningen binnengehaald, die het Nederlands paspoort hebben louter uit parasitaire overwegingen en onze westerse samenleving totaal verwerpen. Met dank aan allen die volkomen blind, doof en naief waren en zijn!

 8. Wachteres

  Ik blijf het herhalen: en deze islamitische dictator wil de EU bij Europa halen.

  Als hij in Duitsland komt, wordt hij toegejuicht door duizenden moslims, die allemaal in Duitsland/Europa wonen.

  De EU: levensgevaarlijk!

 9. zomaar

  hier lezen wij ,

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/25661922/__Blijdschap_om_arrestatie_Umar__.html

  hoe kritiek op de islam , of islamietisch instelling , veroordeeld word door de hier aanwezige derde of vierde generatie islamieten , en dan te bedenken dat juist deze import van ontelorante moslims straks een grootdeel van onze westerse populatie uitmaken .
  terug in de tijd , vol van racisme en fascisme weer gecreëerd door de linkse pacifist, en weer zijn (of zullen) er groepen binnen onze samenleving het gelag moeten betalen , met hun leven .

  vervolging door de islamieten , omdat je niet in de islam geloofd ,of er kritiek op hebt

  dat is onze toekomst , en deze van onze kindskinderen .

 10. Ni28

  De om de arrestatie van Ebru Umar juichende Nederlandse Turken zijn het voorbeeld voor het falen van multiculturele samenleving. Het is zij en wij en wat hun betreft blijft het zo. Leuke voorbeeld vandaag in het Buitenhof waar de nieuwbakken “politicus” Azarkan geen mening kon vormen in deze kwestie en beriep zich op de aanwezige wet uit het jaar nul over majesteitschennis. Tegen haar D66 opponent van dezelfde allochtone afkomst schoot ie meteen te kort met het nut van partij DENK te verheerlijken i.p.v. gewoon te integreren zoals de D66 mevrouw deed. Voor hem is het ook Zij en Wij. Zij de Amen in het Calimero hoek gedreven door ons de Slechten. Hij bewees heel goed in deze uitzending waarom de multiculturele samenwerking niet kan.

 11. Mar

  Het is al een tijdje, cmsuijkerbuijk, dat het Nederlanderschap niet zo wordt gegeven.

  Men moet er wel wat doen alvorens men zich Nederlander mag noemen.

 12. ceteris paribus

  Als je in Rotterdam Zuid op straat roept dat Feyenoordsupporters vieze pedo’s zijn loop je grote kans op een pak slaag.

  Wat leren we hier uit?

  1. Ali Yas

   Daaruit kunnen we leren dat Ceteris in herhaling valt zonder zijn denkfout de eerste keer al in te zien.

  2. Michel69

   @CP de vergelijking met Feyenoord supporters is natuurlijk complete waanzin….jij als Ajax aanhanger zou toch moeten weten dat het niet (en dan druk ik me nog netjes uit) de aanhang is met een klein beetje gezond verstand laat staan dat ze kunnen nadenken….en dat mag je toch wel verwachten van een staatshoofd of heeft Erdogan volgens jouw het denk vermogen van een Feyenoord supporter….

   1. ceteris paribus

    Het punt dat ik wilde maken had ik ook kunnen aanduiden met het spreekwoord ‘wie kaatst kan de bal verwachten’. Ik kan niet het nut zien van het nodeloos provoceren. Je bereikt er niets mee en je toont je een puber.

    1. Michel69

     @cp dat met dat balletje dat kunnen we natuurlijk ook op Erdogan spiegelen….Erdogan is net zo’n misselijk ventje als Paul de Leeuw…..overal en iedereen in de maling nemen maar oh wee als Paul Erdogan in de maling wordt genomen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.