Erdogan druk bezig om visumvrij reizen-deal op te blazen

Geen categoriemei 10 2016, 11:00
In het Europees Parlement is onrust ontstaan over uitspraken van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in zijn parlement.
Erdogan zei namelijk dat hij niet van plan is om de Turkse terreurwetgeving aan te passen aan de Europese standaarden, terwijl dit wél deel uitmaakt van de deal die Turkije en de EU eerder met elkaar sloten. Eerder deze maand kwam de EU tot de conclusie dat Turkije aan de helft van de 72 voorwaarden voor visumvrij reizen had voldaan, maar dat die andere helft ook nog even geregeld moesten worden.
Erdogan zei dat dit natuurlijk zou gebeuren. Nu dus niet meer.
Kortom, Erdogan loog keihard toen hij akkoord ging met de deal. Hij was helemaal nooit van plan om de Turkse wetgeving aan te passen, wat niet zo vreemd is omdat hij diezelfde wetgeving stelselmatig gebruikt om tegenstanders achter slot en grendel te zetten.
En dat is nog niet alles. Erdogan zei namelijk ook in het parlement dat hij mogelijk geen teruggestuurde immigranten meer accepteert. En ja, dat was ook onderdeel van de deal met Europa: Turkije zou uitgezette 'vluchtelingen' terugnemen, Europa zou daarvoor in ruil zelf vluchtelingen mogen 'kiezen' uit Turkse kampen. Erdogan legt daar nu dus een bommetje onder.
Het is ongelooflijk dat de Europese Unie hier voor de zoveelste keer intrapte. Nu kijken of Brussel volgende maand de moed heeft om Erdogan duidelijk te maken: 'Graag of niet, als jij je niet aan de afspraken houdt, dan wij ook niet.'
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten