Laat me niet lachen: Samsom wil dat de PvdA gaat ‘genieten’ van de successen

Komt-ie hoor jongens: de PvdA heeft zogenaamd een ‘winnende’ strategie bedacht om het tij te keren. Als het aan hun leider Diederik Samsom ligt, moeten de sociaal-democraten gewoon wat triomfantelijker gaan doen over hun eigen prestaties. Proest!

Als je je ooit afvroeg hoe het Ei van Columbus eruit moet hebben gezien, dan heb ik het antwoord. Heel eenvoudig: zo ongeveer als de kale biljartbal die het hoofd van Diederik Samsom heet te zijn. De PvdA-fractievoorzitter heeft namelijk dé manier gevonden om zijn partij er weer bovenop te krijgen. Nou ja, dat vindt hij zelf dan:

De PvdA moet ophouden met zichzelf zo vreselijk te geselen binnen de coalitie en meer gaan genieten van wat de partij allemaal bereikt. Dat zegt partijleider Samsom tijdens de viering van het 70-jarig bestaan van zijn partij in Utrecht.

De sociaaldemocratische voorman kijkt soms met jaloezie naar coalitiegenoot VVD die dat compleet anders aanpakt en successen beter uitvent. „Als we in de coalitie samen iets hebben opgelost, dan zit de VVD allang in de kroeg om dat te vieren, terwijl wij nog aan tafel zitten om te kijken wat er nog meer bij had gekund. Misschien moeten we dat maar eens anders gaan doen.”

Daarnaast is de politiek geen plek om te genieten. De hele notie dat er ooit een moment komt dat je als bestuurder met de benen over elkaar kan gaan zitten in een tuinstoel is bespottelijk. Er is namelijk altijd wel wat te doen. De tijden veranderen, en zullen blijven veranderen. En daar moet je permanent op blijven inspelen door wetgeving te schrappen, aan te passen of zelfs nieuwe wetgeving te maken. Genieten van successen? Nee, als partij moet je jezelf nooit op de borst kloppen en vertellen dat het moeilijke werk nu is gedaan. Richt die blik niet naar achteren, maar naar voren. Want dáár liggen de uitdagingen van de toekomst.

Maar goed, als Samsom er op staat: laat hem lekker ‘genieten’ van het idee dat de PvdA meer moet ‘genieten’. De Tweede Kamerverkiezingen van 2017 dienen zich over 10 maanden aan, en ik kan iedere zichzelf feliciterende sociaal-democraat die met een grote grijns over straat gaat meegeven, dat hij of zij niet herkozen zal gaan worden. Dé manier om de huidige malaise bij de PvdA (actueel gepeild zetelaantal: 8 Kamerstoeltjes. Lol) te verergeren is door naar goed voorbeeld van Keizer Nero vervuld van trots te kijken naar de tot as gereduceerde stad, en deze vervolgens te bezingen. Vraag vervolgens Nero maar hoe het destijds afliep met zijn bewind.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Vigo

  Het is toch vandaag 1 mei en geen 1 april?

 2. H.Vaes

  Nederland ten gronde richten….is alles…behalve een prestatie…….
  Maar ik weet wel wat Samsom bedoelt……..Hij vindt het een prestatie dat hij met zijn beleid Nederland heeft kunnen volproppen met nog meer moslims en gelukszoekers…..wat dat betreft heeft hij inderdaad wat bewerkstelligd.
  Ik zou me geen andere prestatie kunnen bedenken.

 3. ceteris paribus

  Samsom heeft volledig gelijk. Het Kabinet Rutte II is een van de meest succesvolle Kabinetten ooit: het sleepte Nederland door een akelige economische crisis, realiseerde ingrijpende en noodzakelijke economische en sociale hervormingen, zette beslissende stappen in de richting van een duurzame economie en deed dat samen met maatschappelijke groeperingen (waardoor er ongekende rust in de polder bleef) en oppositiepartijen.
  Een enorme politieke prestatie. De PvdA en de VVD verdienen er groot respect en een electorale beloning voor.

  1. LantR.fant

   Grappige bijdrage. Vooral die rust in de polder. Terwijl de PVV dankzij die “rust” zo ongeveer door kan groeien naar een kwart van alle kiezers.
   Er lijkt eerder sprake te zijn van een stilte voor de storm, in de polder.

 4. Ni28

  In tijden van verliezen gaan de directe betrokkenen elkaar medailles uitdelen en virtuele successen voor echte verkopen om fouten toe te dekken. Eigenlijk het tegenovergestelde van wat je zou moeten doen, fouten erkennen, voor de spiegel gaan staan(niet met de rug) en desnoods als consequentie ophoepelen. Daarmee zou je de gekromde rug toch een beetje recht kunnen krijgen.

 5. Wim

  Hier hebben de leden trouwens ook heel wat te kiezen.

  Emile Roemer is de gedoodverfde lijsttrekker van de Socialistische Partij bij de volgende parlementsverkiezingen. Hij meldde zich als enige voor die functie.

  1. ceteris paribus

   Ik las dat de kans groot is dat de PvdA een lijsttrekkersverkiezing gaat houden tussen Asscher en Samsom. Dat wordt een boeiende strijd en electoraal ook verstandig: het trekt positieve aandacht naar je toe en de kiezer krijgt meer zicht op hetgeen er te kiezen valt. Relevant lijkt me ook dat de rest van het speelveld bestat uit saaie oude gezxichten: Roemer, Pechtold, Wilders, Rutte, Buma. Alleen bij GL is er sprake van een fris nieuw gezicht. Het is duidelijk waar de nieuwe verhalen worden verteld.

 6. sarko

  Mooie dag – 1 mei de dag van de arbeid.
  Tis dat het op een zondag valt ….

  1. cmsuijkerbuijk

   Dag van de arbeid. Is dat niet een dag, dat alle arbeiders gratis een dag gaan werken voor de baas?
   Totále flauwe kul, dat 1 mei!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.