Laat me niet lachen: Samsom wil dat de PvdA gaat 'genieten' van de successen

Geen categoriemei 01 2016, 13:00
Komt-ie hoor jongens: de PvdA heeft zogenaamd een 'winnende' strategie bedacht om het tij te keren. Als het aan hun leider Diederik Samsom ligt, moeten de sociaal-democraten gewoon wat triomfantelijker gaan doen over hun eigen prestaties. Proest!
Als je je ooit afvroeg hoe het Ei van Columbus eruit moet hebben gezien, dan heb ik het antwoord. Heel eenvoudig: zo ongeveer als de kale biljartbal die het hoofd van Diederik Samsom heet te zijn. De PvdA-fractievoorzitter heeft namelijk dé manier gevonden om zijn partij er weer bovenop te krijgen. Nou ja, dat vindt hij zelf dan:

De PvdA moet ophouden met zichzelf zo vreselijk te geselen binnen de coalitie en meer gaan genieten van wat de partij allemaal bereikt. Dat zegt partijleider Samsom tijdens de viering van het 70-jarig bestaan van zijn partij in Utrecht.

De sociaaldemocratische voorman kijkt soms met jaloezie naar coalitiegenoot VVD die dat compleet anders aanpakt en successen beter uitvent. „Als we in de coalitie samen iets hebben opgelost, dan zit de VVD allang in de kroeg om dat te vieren, terwijl wij nog aan tafel zitten om te kijken wat er nog meer bij had gekund. Misschien moeten we dat maar eens anders gaan doen.”

Daarnaast is de politiek geen plek om te genieten. De hele notie dat er ooit een moment komt dat je als bestuurder met de benen over elkaar kan gaan zitten in een tuinstoel is bespottelijk. Er is namelijk altijd wel wat te doen. De tijden veranderen, en zullen blijven veranderen. En daar moet je permanent op blijven inspelen door wetgeving te schrappen, aan te passen of zelfs nieuwe wetgeving te maken. Genieten van successen? Nee, als partij moet je jezelf nooit op de borst kloppen en vertellen dat het moeilijke werk nu is gedaan. Richt die blik niet naar achteren, maar naar voren. Want dáár liggen de uitdagingen van de toekomst.
Maar goed, als Samsom er op staat: laat hem lekker 'genieten' van het idee dat de PvdA meer moet 'genieten'. De Tweede Kamerverkiezingen van 2017 dienen zich over 10 maanden aan, en ik kan iedere zichzelf feliciterende sociaal-democraat die met een grote grijns over straat gaat meegeven, dat hij of zij niet herkozen zal gaan worden. Dé manier om de huidige malaise bij de PvdA (actueel gepeild zetelaantal: 8 Kamerstoeltjes. Lol) te verergeren is door naar goed voorbeeld van Keizer Nero vervuld van trots te kijken naar de tot as gereduceerde stad, en deze vervolgens te bezingen. Vraag vervolgens Nero maar hoe het destijds afliep met zijn bewind.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten