Andrea Leadsom trekt zich terug: Theresa May nu zeker de nieuwe minister-president van het VK

Geen categoriejul 11 2016, 15:00
Na Boris Johnson, Nigel Farage en Michael Gove is nu ook de Leave-politica Andrea Leadsom vertrokken van het toneel!
David Cameron heeft z'n opvolger: de rebelse kandidate Andrea Leadsom trekt zich terug en stelt zich nu als één vrouw op achter haar rivale Theresa May. Die hiermee het partijleiderschap van de Conservatieven heeft binnengehaald én zich mag gaan warmlopen voor haar volgende maan: minister-president van het Verenigd Koninkrijk.
Niemand hield er rekening mee dat het ging gebeuren, maar in de vroege middag trok Andrea Leadsom de stekker uit haar campagne om partijleider te worden:

"Leadsom zei dat de partij snel een nieuwe premier nodig heeft om het land uit de Europese Unie te loodsen (brexit) en dat ze May steunt.

De partij moet de kandidatuur van May voor het premierschap enkel nog formaliseren. Sommige Britse media suggereren dat premier David Cameron maandag al of hooguit binnen enkele weken zijn ontslag indient bij koningin Elizabeth II. May kan de resterende regeerperiode van haar voorganger tot in 2020 aanblijven."

Maar voordat het 2020 is moet er nog een hoop werk verzet worden. Allereerst moet de vorige maand aangenomen Brexit worden geëffectueerd. Alhoewel het Britse publiek zich namelijk heeft uitgesproken voor het verlaten van de Europese Unie, is er nog geen juridisch of diplomatiek werk verzet om dat ook echt voor elkaar te krijgen. Aan May de gelegenheid hiermee te beginnen, op een dergelijke manier dat de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk voor zowel de voormalige Leavers als Remainers acceptabel is. Gebeurt dat niet, dan dreigt politieke chaos.
Ondertussen wil oppositiepartij Labour er allemaal niks van weten. Zij vinden dat er nu zo spoedig mogelijk parlementaire verkiezingen moeten worden uitgeschreven. Dat willen ze natuurlijk niet echt, want zelf zitten ze in de grootste existentiële crisis die ze wellicht ooit hebben meegemaakt. Ze proberen alleen May te beschadigen hiermee, maar ik zou toch aan de linkse rakkers in Londen willen zeggen: be careful what you wish for. De Tories zullen gehakt maken van Labour, in de staat waarin ze nu zijn.
Ik ben in ieder geval blij met de uitkomst: David Cameron is één van de meest getalenteerde politici van het Verenigd Koninkrijk - en zelfs van Europa. Theresa May is een stuk stiller, maar wel iemand die qua politieke lijn heel dicht bij de vertrekkende premier zit.
May durf ik wel te vertrouwen met de toekomst van een land: rustig doch besluitvaardig. Voor het eerst sinds de Brexit durf ik dat ook openlijk toe te geven: de Britten gaan de EU nog missen, maar met iemand als May aan het roer ziet de toekomst er desalniettemin zonnig uit!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten