Boris Johnson bijna in tranen: ‘Ik had Michael Gove nooit moeten vertrouwen’

Boris Johnson was er kapot van toen hij begreep dat Michael Gove hem verraden had.

Het is dieptriest, maar de poging van Boris Johnson om de nieuwe leider te worden van de Tories is over en voorbij. Dat komt eerst en vooral door een verraderlijke actie van Michael Gove, de minister van Justitie. Gove steunde Johnson tijdens de Leave campagne, maar stak hem opeens met een dolk in de rug door zich kandidaat te stellen voor het leiderschap van de Conservatives. Daardoor verloor Johnson in één klap de helft van zijn steun in het Britse parlement.

Er komen nu langzamerhand verhalen naar buiten over de manier waarop dat ging. Het meest opvallende: Johnson was er echt kapot van. Hij vertrouwde Gove echt en begreep na diens verraad dat dit een enorme fout was:

A shattered Boris Johnson was close to tears as he told his Tory leadership campaign staff he bitterly regretted ever having trusted political assassin Michael Gove.

Shortly after Gove’s shock decision to stand in the race to succeed David Cameron forced Johnson to withdraw, the former London Mayor, with wife Marina at his side, told his supporters: ‘I was a fool to trust him. Some of you told me I should never have done so and I am sorry I didn’t listen.’

Less than two hours after he quit the contest, Johnson sent a text to a friend who had warned him Gove was a ‘duplicitous b******’ reading: ‘So sorry for being naïve about Gove. Now there’ll be a Remain leader.’

Door Gove’s verraad is de kans groot dat Theresa May de nieuwe leider wordt van de Tories. May was een tegenstander van de Brexit en een voorstander van Remain.

Toen Gove zijn kandidatuur voor het leiderschap en dus het premierschap bekend maakte zeiden supporters van Johnson dat hij de handdoek niet in de ring moest gooien. Op zijn allerminst was hij in staat om een serieus offensief te openen, of hij nou won of verloor.

Johnson besloot daartegen omdat hij bang was dat Gove’s team een smeercampagne tegen hem zou beginnen.

De reden dat Gove zich tegen Johnson keerde is simpel: Gove wilde alle macht in handen krijgen in een Johnson-kabinet. Hij wilde bepalen wie de minister van Financiën zou worden, wie de vice-premier, en wie de onderhandelingen over de Brexit zou leiden. Een parlementariër die Johnson steunt legt uit:

“Het zou ervoor zorgen dat Gove zijn handen om Johnson’s nek zou hebben. Er was geen enkele manier voor Boris om deze eis in te willigen.”

Johnson supporters zeggen nu dat ze ervan overtuigd zijn dat de voormalige burgemeester van Londen uiteindelijk een comeback zal maken. Maar die comeback kon nog weleens op zich laten wachten. Op het moment staat Johnson natuurlijk gewoon buitenspel. De Tories zullen een nieuwe leider krijgen; iemand die waarschijnlijk voor Remain was.

En dat betekent dat we nog maar even moeten afwachten of Groot-Brittannië uiteindelijk inderdaad uit de EU stapt. Leave heeft de campagne weliswaar gewonnen, maar wat gebeurt er als May voor de verkiezingen zegt dat ze, als ze wint, toch in de EU blijft? En wat als ze dan inderdaad wint?

Of wat als dat haar stemmen kost, maar Labour wint, en Labour feitelijk hetzelfde zegt? In dat geval is de kans groot dat het hele referendum nutteloos is geweest.

En dat allemaal dankzij Michael Gove, de man die zich niet kon inhouden en besloot om voor eigen gewin te gaan op het moment dat kamp-Leave nagenoeg onverslaanbaar was.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Seneca

  Jammer, heel jammer! Een troost, een dergelijke stommiteit zal Boris nooit meer uithalen.

 2. Ni28

  In de politiek heb je geen vrienden alleen parasieten die zich als vriend gedragen totdat zij kunnen toeslaan. Maar misschien komen er nog meer verhalen los.

 3. ceteris paribus

  Het enig dat duidelijk wordt in deze onverkwikkelijke affaire is dat het de heren niet om een Brexit ging maar om het partijleiderschap. Ze pokerden voor hun persoonlijke ambitie met de belangen van het Britse volk.

  Schokkend.

  Laten we hopen dat het Theresa May lukt om deze onvergeeflijke fout te herstellen door de Brexit terug te draaien.

  1. Ali Yas

   Kleine correctie, Ceteris: voor die Brexit is gekozen door de meerderheid van de stemmende Britten. Als May die beslissing terugdraait, is ze geen echte democraat.

   1. ceteris paribus

    Ik drukte me niet zorgvuldig uit, beste Houtlijm: May zal die beslissing niet kunnen terugdraaien maar mogelijk wel een basis kunnen scheppen voor een nieuw referendum. Dan kan de Brexit keurig democratisch worden teruggedraaid.

   2. Beukman

    Politiek is een raar ding. May is weliswaar tegen Brexit, maar is tegelijk een Euroscepticus. Mocht zij de nieuwe PM worden, dan is het in theorie mogelijk dat zij per referendum een mandaat aan het Britse volk vraagt om Artikel 50 in te laten gaan. Democratischer kan het niet.
    Stel dat hier geen meerderheid voor blijkt te zijn, dan wordt Artikel 50 krachteloos, en gaat de Brexit niet door.

    Of dat wenselijk is? Ik denk alleen als een groot deel van de Britten van gedachten is veranderd, en bij nader inzien toch geen Brexit wil. Zo niet, dan is het logisch dat die 52 procent pro-stemmers zich bekocht voelt, hoe democratisch alles ook is verlopen.

    Vorige week in NRC zeven vergelijkbare scenario’s waarbij een Brexit niet doorgaat. Paar dagen terug heb ik er al een geplaatst. Hier nog een:

    “2 Van uitstel komt afstel
    Een nieuwe Britse premier laat na de artikel-50-procedure, waarmee de officiële scheiding van de EU wordt ingezet, te beginnen. Of zegt dit pas te zullen doen als de tijd rijp is en de economie geen schade ondervindt.

    Voorwaarden: De rest van de EU houdt zich stil, ook als de Britten in Brussel bij nieuwe voorstellen en verdragen dwarsliggen. De Britse kiezer keert terug naar zijn Europese apathie van voor de referendumcampagne. De UK Independence Party (UKIP) en eurosceptische Conservatieven leggen zich erbij neer dat er geen Brexit plaatsvindt. Immigratie is geen thema meer, hetzij doordat de economische chaos zo groot wordt dat de immigratie afneemt en de kwestie vanzelf verdwijnt, hetzij doordat de nieuwe regering een oplossing vindt voor de zorgen van de kiezer.”

  1. ceteris paribus

   Xandernieuws. Je moet maar durven.

  2. Beukman

   Erg leuk weer, @Wim.
   Ikzelf lever sinds kort ook (sporadisch) bijdragen aan Xandershit. Het was niet bijster moeilijk om daar binnen te komen. Het is een beetje: “U vraagt, wij draaien.” Ik geloof inmiddels dat ik niet de enige ben.

   1. Wim

    Maak me niet uit wat jij er van geloof en er van denkt. Vaak komt de werkelijkheid bij mensen ongelovig over.

    1. Beukman

     En andersom, @Wim.

 4. Marieke

  Ach gossie, arme jongen….tja, de politiek is hard.

 5. Wim

  Of wel waar gaan uw pensioen centjes naar toe. Het gaat goed in de EU.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2016/07/04/eu-und-ezb-bereiten-banken-rettung-in-italien-vor/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.