Nigel Farage treedt af als leider van UKIP

Geen categoriejul 04 2016, 10:00
Een zwarte dag voor UKIP.
Nigel Farage, de bekendste EU-scepticus in Brussel, heeft laten weten dat hij is afgetreden als leider van UKIP, de UK Independence Party. Tijdens een persconferentie vandaag zei Farage dat hij als partijleider zijn doel bereikt heeft met het winnen van het Brexit-referendum. Groot-Brittannië heeft zijn soevereiniteit terug, "nu wil ik mijn leven terug," aldus de flamboyante politicus.

"Ik ben nooit een carrière-politicus geweest, en dat heb ik ook nooit willen zijn. Mijn doel in de politiek was om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te krijgen", zei hij. "Dus het voelt goed om nu een stap opzij te doen als partijleider van UKIP."

Farage, die vorig jaar ook al eens zijn vertrek aankondigde maar zich toen bedacht, verzekerde dat hij niet op zijn besluit terugkomt.

Daarbij zei Farage dat hij het belangrijk vindt dat er een premier komt die pro-Brexit is en die een groot team kan samenstellen van mensen die met de EU kunnen onderhandelen over de uittreding en over een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.
Hoewel ik Farage's beslissing zeker begrijp -- ook omdat het enige UKIP-parlementslid Douglas Carswell hem continu ondermijnt -- ben ik hier absoluut niet blij mee. Hij zou wat mij betreft in ieder geval moeten aanblijven tot de Brexit een feit is. Hij was immers één van de grote leiders van die partij en weet wat er nu moet gebeuren.
Het is nog maar een vraag of zijn opvolger net zo verstandig en slim is als hij. Op de één of andere manier waag ik dat te betwijfelen.
Dat gezegd hebbende: UKIP staat er verder natuurlijk wel bijzonder goed voor. De partij is groot en sterk, en heeft tegenwoordig een enorm leger aan burger-activisten. Met een beetje geluk is Farage's opvolger wel degelijk in staat om de partij verder uit te bouwen. Maar gemakkelijk wordt dat niet als Farage het zelf rustiger aan gaat doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten