Palestijnen proberen Arabierenangst weg te nemen – door mensen bang te maken met tassen

Arabisch_1
Foto: Nader al-Sarras / Facebook

Een grappig initiatief of pure bangmakerij?

Europa wordt veroverd.. deze keer niet door de plofbaarden, maar door tassen met hun taal erop. Twee Palestijnse ontwerpers vonden het leuk om tassen te ontwerpen met een Arabische tekst erop. Op Facebook worden foto’s van zulke tassen inmiddels massaal gedeeld, – uiteraard – vooral door Arabieren zelf.

Maar wat staat er nu precies op die tassen dat ze zo bijzonder maakt? Het gaat om een flauwe tekst, die vertaald het volgende betekent:

Deze tekst heeft alleen de betekenis mensen die hem niet begrijpen, bang te maken.

Oftewel, het gaat de makers ervan puur erom dat mensen die Arabische teksten eng vinden, bang te maken, terwijl kenners van het Arabisch zich kapot lachen als ze de tekst lezen. Volgens de twee Palestijnen, die een comfortabel leven leiden in het Israëlische Haifa, willen ze hiermee bewerkstelligen dat mensen zich niet meer zo bedreigd voelen door Arabisch en Arabieren in het algemeen. Een ordinaire statement richting islamofobie dus, al ontkennen ze zelf dat dat het doel was.

Nee, hun doel was vooral om de mensen van het land waar ze leven – het enige land in het Midden-Oosten dat haar inwoners enige kansen op een degelijk bestaan biedt – de stuipen op het lijf te jagen. Ja, op zich is er niets engs aan de tas, als je weet wat er staat. Toch associëren steeds meer mensen, niet onterecht, deze taal met de gruwelijke gebeurtenissen die straten in zoveel landen de afgelopen jaren met bloed gevuld hebben. Is het zo raar dat de gemiddelde westerling toch wantrouwig wordt bij het zien van deze tas? Zeker niet.

Ergens kan ik de lol er ook wel weer van inzien, bezien vanuit de ontwerpers. Natuurlijk zijn er genoeg moslims die er stevig van balen dat hun religie, taal en cultuur steeds meer geassocieerd worden met terrorisme, en ik geloof graag dat deze twee Palestijnen bij de groep horen. Helaas kiezen zij, net als vele van hun geloofsgenoten, voor een onjuiste manier om dat ongenoegen met extremisten te uiten. De wereld zou er veel meer aan hebben als dit soort mensen een statement zouden maken waarin ze zich duidelijk distantiëren van dat soort gekken. Deze ontwerpers hadden dat ongetwijfeld met een net zo creatieve boodschap kunnen brengen, maar helaas kozen ze voor bangmakerij in plaats van verzoening. En dat is nou juist het probleem: zolang die 99% die zegt niets met terrorisme te hebben dit niet duidelijk aangeeft, zal de zogenaamde ‘progressieve islam’ nooit een werkelijkheid worden.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

3 reacties

 1.   

  Hey Sybren, graag “Palestijnen” altijd tussen aanhalingtekens, hadden we afgesproken toch, voor een niet bestaande groep.

  Die ‘Palestijnense’ ontwerpers hebben w.s. ook een ‘palestijnse’ zeefdrukkerij deze order gegeven ergens in het vrije en blije Haifa, waar meer muslims dan joden wonen.

  De bedoeling was natuurlijk het een – voor muzelmannen heilige – kleur groen te geven. Het sluitwerk van de twee kleuren zeefdrukken lukte niet zo erg, zodat je een cyan tekst en een gele tekst daarnaast kreeg.
  Overigens, met zeefdruk kon je meteen de kleur groen in één kleuren gang maken. Ik zou me groen en geel schamen voor zo’n drukwerk, al was het alleen maar om dat schrift; hét symbool van agressieve, duistere en vernietigende oorlogs communicatie.

 2.   

  Zijn er ook tasjes met Gotische teksten erop om een gelijksoortige angst van het linkse publiek en de overheid weg te nemen? Moet je eens opletten hoe snel de politie ter plaatse is als ik met zo,n tas door de winkelstraat loop.

 3.   

  Op die tassen moeten verplicht bloedige plaatjes komen van vermoorde mensen. Behandelen net als een pakje sigaretten.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!