Hilarisch: Rellende Nederturken DENK vechten Turkse kwesties uit in Nederlands parlement

De heer Tunahan Kuzu vindt het onbegrijpelijk en onbevattelijk dat Geert Wilders de couppoging in Turkije steunde. Nu zijn wij van DDS niet van de coups, maar het is wel erg interessant dat Kuzu deze politieke problemen lekker naar Nederland importeert.

Turken beslissen hoe de toekomst van Turkije eruitziet. Als de heerser van dat land zich een autocraat toont is het aan Nederland en de EU om hem de wacht aan te zetten en geen zaken meer met hem te doen. Dat lijkt me vrij voor de hand liggend. Wat we echter niet moeten doen — in ieder geval niet in de Nederlandse Tweede Kamer — is Turkse politieke kwesties bespreken in het parlement en net doen alsof onze volksvertegenwoordigers daarover gaan.

Toch is dat precies wat DENK doet. In het debat eerder deze week (waarschuwing: YouTube filmpje) over de situatie in Turkije viel Kuzu Geert Wilders namelijk hard aan omdat die zijn steun uitsprak voor de mislukte couppoging. Ja, zei Wilders, “normaliter” moet het leger zich ver buiten de politiek houden, maar in dit geval waren de omstandigheden extreem. Daar komt bij, zei hij, dat het leger historisch gezien al een eeuwlang de grote verdediger van het secularisme is in Turkije: van de scheiding tussen moskee en staat. Het werkt daar dus anders dan in Nederland.

Of je de coup nou steunde of niet (en ik heb publiekelijk laten weten dat ik dat niet deed), historisch gezien klopt Wilders’ punt natuurlijk wel degelijk. Het Turkse leger heeft al vaker islamisten eruit gegooid, en dat verdedigden ze keer op keer door uit te leggen dat ze laïcité beschermden: het secularisme. Die opdracht hadden ze luid en duidelijk meegekregen van de grondlegger van de Turkse Republiek, Mustafa Kemal Atatürk, een naam die Wilders dan ook verschillende keren noemde.

Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag!
Vind jij het belangrijk dat DDS ook nieuws linea recta uit Den Haag haalt? Steun onze actie dan en doneer vandaag!

Via bankoverboeking:
Liberty Media
Bank: Rabobank
Stad: Leeuwarden
IBAN: NL95RABO0159098327
OVV: ‘Stuur DDS naar Den Haag’

Opmerkelijk genoeg had de PVV-leider alleen maar positieve, lovende woorden voor de grondlegger van het moderne Turkije, terwijl Kuzu letterlijk niets over hem zei. Het bewijst maar weer eens dat Erdogan-fanaten, of ze nu in Nederland of Turkije wonen, niets op hebben met de denkbeelden van de man die hun land uit de as deed herrijzen, en van wie er overal, in elke stad, grote standbeelden staan. Voor al te veel Erdoganisten is Atatürk geen held, maar een vijand, omdat hij — anders dan de huidige president Recep Tayyip Erdogan — sterk in secularisme geloofde en ervoor zorgde dat de politieke islam op geen enkele manier een rol kon en mocht spelen in Turkije.

Belangrijke punten, maar het belangrijkste is natuurlijk dat DENK het blijkbaar volstrekt normaal vindt om dit soort (inderdaad: interessante!) Turkse politieke debatten in onze Tweede Kamer te voeren. Heel gek, meneer Kuzu — misschien dat u het niet weet omdat u al jaren in Nederland woont — maar het gros van de Nederlanders vindt dat dit debat gevoerd moet worden in het Turkse parlement. Ja, daar schrikt Kuzu ongetwijfeld even van, maar het is echt waar: Turkije heeft ook een parlement. En het is daar waar Turkse politici over de toekomst en politiek van hun land debatteren.

Waar het in Nederland om gaat is de relatie met Turkije en de maatregelen die op wangedrag van de Turkse regering moeten volgen; wangedrag als grootschalige zuiveringen, inname van paspoorten van journalisten, en de massa-arrestaties van critici.

Kijk de clash tussen Wilders en Kuzu. De twee gaan elkaar vanaf minuut 5:42 te lijf. Het spektakel eindigt bij 9:44.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

  1. Sarko

   Wat dacht je Wim, ik doe ff een Peter Selietje ?

   1. Wim

    Wat dacht jij ,ik kom even met een onbenullige reactie

 1. van Urk

  Ik heb nu al verschillende artikelen op DDS voorbij zien gaan over linkse burgemeesters en Turkse journalisten en politici waarin alles zo duidelijk naar voren is gekomen wat voor hen altijd verzwegen en nooit waar was geweest. Ze hebben beiden flink in hun eigen voet geschoten en daarmee de ware linkse en islamitische allochtone aap uit de Nederlandse mouw is gekropen.

  1. van Urk

   is gekropen moet zijn: laten kruipen

 2. Peter Selie

  VIDEO: De opkomst van de islam – Geert Wilders´ waarschuwing aan het Westen

  https://youtu.be/bvUiNGBNVSk

 3. poldi

  Parool: ‘Geert Wilders krijgt geen eerlijk proces’.

  PVV-leider Geert Wilders maakt goede kans bij het Europese Hof in Straatsburg een eventuele veroordeling in Nederland ongedaan te maken.
  Zeer lezenswaardig en geeft aan dat het proces alle kenmerken bevat van een politiek proces.
  Ook zijn advocaat Geert Jan Knoops stelde al eerder dat Geert Wilders geen eerlijk proces krijgt.

  http://www.parool.nl/opinie/-geert-wilders-krijgt-geen-eerlijk-proces~a4377309/

 4. HdK

  DE LOYALITEIT VAN KUZU
  Zij die mijn stukjes kennen weten hoe ik denk over Dubbele Paspoorten, Dubbele Nationaliteit en Loyaliteit.
  Als een kamerlid met 2 paspoorten ‘moet kunnen’ en lid mag zijn vd Commissie Stiekem, kan dat dan ook voor een voorzitter van een 1ste of 2de kamer? Kan dat dan ook met dubbele nationaliteit een minister van Defensie en zelfs een MinPres?
  Voor hen die de riscico’s van dubbele nationaliteiten en loyalitieiten maar niet kunnen snappen, heeft Kuzu deze casus deze week wel heel duidelijk uit de doeken gedaan. Erdogan kan te vreden zijn met zijn ‘ínside man’ in het NL parlement. Wij zien wel wie Kuzu’s loyaliteit gaat krijgen.
  zijn vd Commissie Stiekem, kan dan ook een voorzitter van een 1ste of 2de kamer? Kan dan ook met dubbele nationaliteit een minister van Defensie en zelfs een MinPres?
  Voor hen die de riscico’s van dubbele nationaliteiten en loyalitieiten maar niet kunnen snappen, heeft Kuzu deze casus deze week wel heel duidelijk uit de doeken gedaan. Erdogan kan te vreden zijn met zijn ‘ínside man’ in het NL parlement. Wij zien wel wie Kuzu’s loyaliteit gaat krijgen.

 5. Ali Yas

  “Turkije heeft ook een parlement.”

  Het is alleen de vraag wat dat nog kan. De parlementaire onschendbaarheid werd in mei door een meerderheid in dat parlement afgeschaft, wat betekent dat de oppositie voortaan op zijn tellen moet passen. We weten inmiddels allemaal wat Erdo doet met mensen met enige macht die het (misschien) niet met hem eens zijn.

 6. Ni28

  DENK moet het parlement uit geschopt worden. En het moet ophouden dat nieuwe splinterpartijen ontstaan uit leden die een partij verlaten. Zo zitten wij met steeds meer troep.

  1. Ali Yas

   “En het moet ophouden dat nieuwe splinterpartijen ontstaan uit leden die een partij verlaten.”

   Maar dat is nou juist de ideale manier om nieuwe partijen te laten ontstaan! De Kamerleden in kwestie zijn vaak al enigszins bekend en kunnen, voordat de kiezer er wat van mag vinden, laten zien wat ze waard zijn. Soms ontstaat daaruit een nieuwe, grote partij en een andere keer verdwijnen de dissidenten van het toneel. Prima.

 7. Seneca

  Wat mij vooral boeide was hoe de huichelaar in optima forma ene Buma, fijntjes op zijn hypocrisie werd gewezen. Ook Pechtold liet weer zijn ‘democratische’ kant weer zien. Wat een stelletje huichelaars. Rutte had het te druk met zijn telefoon om enig aandacht aan dit debat te geven.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.