NOS: waakhond van de Europese Commissie, Neelie Kroes, was actief lid van crony kapitalistische incestbende

Geen categoriesep 22 2016, 13:00
Schokkend, ik weet het.
Dit is toch wel even schrikken. Ahem. Uit onderzoek van de NOS, Trouw, het FD en een aantal gelekte documenten blijkt namelijk dat Neelie Kroes -- de voormalige Eurocommissaris Mededinging tijdens haar ambtstermijn stiekem bestuurder was van een bedrijf... op de Bahama's. U weet wel, dat belastingparadijs.
De socialistische staatstelevisie legt uit:

Het bedrijf Mint Holdings Ltd werd in 2000 opgericht door een aantal Arabische ondernemers om voor zes miljard dollar aandelen van het Amerikaanse energiebedrijf Enron op te kopen. Kroes werd gevraagd medebestuurder te zijn. De overname mislukte, maar de holding bleef bestaan.

Dat is om meerdere redenen opmerkelijk. De belangrijkste: toen ze aantrad was er veel aandacht voor haar banden met het grote bedrijfsleven. Volgens haar viel dat allemaal wel mee, en als er wél banden waren zou ze dat melden.
Gek genoeg werd haar betrokkenheid bij deze holding niet gemeld.
Ah.
'Administratief foutje!' roepen Kroes en haar advocaat Oscar Hammerstein nu. Ze konden er niets aan doen! Zoals GeenStijl het verwoordt:

Het zal dus wel weer zo'n emailtje zijn geweest dan zeven jaar lang in 'concepten' is blijven hangen, de verantwoordelijke secretaresse was zeven jaar met zwangerschapsverlof, en de postduif had er zeven jaar geen zin in.

Kan gebeuren natuurlijk. Foutje, bedankt!
Hilarisch genoeg zegt Kroes tegen het FD dat ze desondanks (zo, zo, wat een enorm offer!) bereid is om verantwoordelijkheid te nemen voor haar daden:

Kroes zegt de volledige verantwoordelijkheid voor de overtredingen te nemen en de gevolgen ervan te accepteren. In theorie zou ze bij wijze van sanctie een deel van haar pensioenaanspraken kunnen verliezen.

Dat hakt er wel even in! Mevrouw moet het straks zomaar zonder pensioennetje doen. Nou, nou. Kan ze zo wel rondkomen?
Ah, waar heb ik het over? Kroes heeft er natuurlijk voor gezorgd dat ze zich in financieel opzicht sowieso geen zorgen hoeft te maken. Dit met dank aan haar warme banden met multinationals en andersoortige grote bedrijven.
Pardon, aan haar ondernemerschap en innoverende kwaliteiten bedoel ik natuurlijk.
Maar dat geheel terzijde.
We zullen maar zeggen: gelukkig dat we nu eindelijk van haar af zijn. De komende maanden en jaren zullen er vrijwel zeker meer lijken uit haar kast rollen, maar de kans dat ze daardoor nog in de problemen komt is nagenoeg nihil. Mevrouw is immers al heel blij twee jaar aan het rentenieren. Niemand die haar nog iets kan doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten