Afzetterij! Pensioenfonds verhoogt premie flink, maar pensioen wordt niet hoger

Er worden vuile spelletjes gespeeld met ons pensioen.

Bij De Dagelijkse Standaard zitten we al lange tijd bovenop het pensioendossier, en dan met name op de Europese pensioenrichtlijn die enorme gevolgen gaat hebben voor ons pensioenstelsel. Zoals wij eerder deze week schreven: we worden gewoon gepiepeld.

Nu blijkt dat niet alleen Brussel en het kabinet spelletjes spelen met ons pensioen, maar pensioenfonds ABP óók:

Pensioenfonds ABP voert de premie in één klap fors op. Volgend jaar betalen de deelnemers aan het fonds 21,1% premie; dit jaar is de premie nog 18,8%. Bovendien worden de pensioenen van het ABP komend jaar niet opgehoogd.

ABP is het grootste pensioenfonds van ons land. ‘Klanten’ zijn onder meer ambtenaren, onderwijzers en, jawel, militairen. Zoals altijd het geval is in Nederland moeten die laatsten het dus wéér ontgelden.

Oh, en dan zijn we er nog niet eens. Omdat ABP al een tijdlang in de financiële problemen zit (de dekkingsgraad is onder de 100) kunnen we ervan uitgaan dat de aangekondigde maatregelen niet voldoende zullen zijn. De kans is dus groot dat de premies in 2018 verder verhoogd worden.

En nu komt het: dat heeft niet alleen een grote impact op werknemers, maar ook op hun werkgevers. De pensioenpremie wordt immers voor 30% betaald door de werknemer zelf, en voor 70% door zijn werkgever. Raad eens wat dit betekent als de premies omhoog gaan? Juist: minder draagkracht voor de werknemer én hogere loonkosten voor de werkgever. Kijk nu nog eens naar de voornaamste klanten van ABP: ambtenaren, onderwijzers, militair personeel. Waar worden die uit betaald? Juist: uit belastinggeld.

Bij ‘gewone’ werkgevers geldt natuurlijk dat als de loonkosten stijgen (wat het geval is bij een hogere pensioenpremie) er mogelijk mensen ontslaan moeten worden. De kosten moeten immers in de hand gehouden worden.

Het begint steeds meer te rammelen rond het pensioensysteem. Is er nog iemand in Den Haag die hier iets aan wil doen of zijn de dames en heren boven-ons-gestelden te druk met de voorbereidingen voor het kerstreces?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ni28

  Onze pensioenen worden stelselmatig onder druk gezet. Men ziet een grote pot met in basis gespaarde geld en dat lonkt. Er worden wetten bijgesteld, eisen verhoogd met een doel, niet uitbetalen waarvoor men recht heeft. Er zijn andere doelen die de overheid op het oog heeft en het is zonde dat het geld naar rechtmatige eigenaars gaat. Het stiekeme gedoe rond de overlevering van onze pensioenstelsel aan Brussel laat zien dat de vieze spelletje zich niet tot het landelijke perikelen beperkt maar nu aan Europa overgeleverd is. En het houdt niet op totdat wij het niveau van Bulgarije bereikt hebben. Ouderen en jongeren worden stelselmatig kapot gemaakt door onze zieke overheid die met haar daden al zoveel vernield heeft. Deze mensen horen in de beklaagden bankje te zitten.

  1. Sarko

   Zo dat is nogal een aanklacht, heb je ook bewijzen.

   1. Sniper666

    @ Sarko

    Lees eens terug wat de roverheid uit de pensioenpotten heeft gestolen man. Dan weet je wat de bedoeling is. Faaltomaat.

    >> https://marketupdate.nl/dossiers/pensioenen-dossiers/het-abp-en-de-verdwenen-miljarden/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.