De technologie staat voor niets: helft Nederlanders gebruikt telefoon als camera op vakantie, fotocamera blijft thuis

Steeds meer Nederlanders nemen geen digitale camera meer met zich mee op vakantie. In plaats daarvan gebruikt 48,3% van de Nederlandse vakantiegangers tegenwoordig alleen een smartphone om vakantiekiekjes mee te schieten.

Dat blijkt allemaal uit onderzoek van de website Fotocadeau.nl.

Uit het onderzoek blijkt verder dat verreweg de meeste deelnemers hun gemaakte foto’s vervolgens alleen digitaal bekijken, wat dus wil zeggen op de telefoon zelf of op een computer. Slechts 18% van de respondenten zegt losse foto’s te laten afdrukken. Daarmee behoren ‘papieren foto’s’ binnenkort dus eigenlijk definitief tot het verleden.

Of toch niet? Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk ook dat 44% van de respondenten het afgelopen jaar minimaal één fotoalbum besteld heeft en dat (maar liefst!) tweederde van de mensen het fantastisch leuk vinden om een foto cadeau te krijgen… of te geven. Opmerkelijk genoeg bracht slechts eenderde van de mensen dat idee ook daadwerkelijk in de praktijk afgelopen jaar.

De top drie bekendste fotoproducten zijn de fotomok (een mok met daarop een foto), de foto op canvas (spreekt voor zich) en de foto op hout (idem). Volgens Fotocadeau-CEO Halbe Boersma worden deze onderzoeksresultaten gestaafd door verkoopresultaten:

“Als ik zie welke producten wij het meest verkopen, dan sluit dat precies op deze uitslag aan.

“Ik had wel verwacht,” gaat hij verder, “dat meer mensen zouden kiezen voor een foto op aluminium of op glas. Bij die producten zien we de laatste jaren een sterke groei in de verkoop. Het zijn goede en stijlvolle alternatieven voor de bekende wanddecoratie.”

Natuurlijk is het dan de vraag welke foto’s mensen daarvoor gebruiken. Welnu, dat is ongetwijfeld gelinkt aan de meest populaire onderwerpen. Die zijn, aldus het onderzoek: kinderen (33%), vrienden en familie (23%), vakantiefoto’s (20%), huisdieren, en natuurfoto’s.

Een vraag aan onze lezers: hoe maak jij tegenwoordig vakantiefoto’s? Gebruik je nog een ouderwetse (of moderne) camera, of gebruik je puur en alleen je smartphone? En bestel jij weleens fotoproducten? Zo ja, wat is je favoriet?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Sniper666

    De komst van digitale fotografie heeft alles verandert. Bijv. reuzen als Kodak en Polaroid gingen ten gronde omdat ze niet meekwamen met de verandering.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.