Schaam je! Grote steden schaffen Zwarte Piet massaal af, kiezen voor Roetveegpiet

Zullen we de Nederlandse cultuur maar helemaal afschaffen? Wat hebben we er nog eigenlijk aan?

De ene na de andere grote gemeente geeft professionele racismeroepers als Sylvana Simons hun zin: Roetveegpiet is in opkomst terwijl Zwarte Piet massaal aan de kant worden gezet. Volgens de Volkskrant maken Maastricht, Leiden, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht dit jaar allemaal gebruik van de Roetveegpiet: een blanke Piet met zwarte vegen op zijn gezicht.

Woordvoerder Pam Evenhuis van de Stichting Sint in Amsterdam zegt dat het volledig vervangen van zwarte pieten door roetveegpieten versneld plaatsvindt. De afbouw van het percentage zwarte pieten was in Amsterdam al sinds 2014 aan de gang.

Diezelfde Evenhuis zegt dat de verandering sneller doorgevoerd wordt in Amsterdam dan elders omdat die stad ‘progressiever’ is. Dat is natuurlijk niet de ware reden: de echte reden is dat het politieke establishment van de hoofdstad politiekcorrect tot op het bot is. De gemiddelde Amsterdammer zal het met mij eens zijn dat Zwarte Piet gewoon bij de Nederlandse cultuur hoort. Maar ja, ze hebben daar helaas decennialang macht gegeven aan linkse activisten van de PvdA (en nu D66). En die zijn zo politiekcorrect dat ze Zwarte Piet gewoon de oorlog verklaren, ongeacht wat de gemiddelde kiezer daarvan vindt.

Ironisch genoeg zegt Evenhuis ook nog het volgende:

“Je kunt nooit iedereen tevreden stellen, maar dat proberen we toch zo veel mogelijk te doen.”

Dat is natuurlijk een lachwekkende opmerking. De overgrote meerderheid van de Nederlanders staat pal achter Zwarte Piet. Als het je doel was om de meeste mensen tevreden te stellen zou je Piet dus beschermen. In plaats daarvan geven Evenhuis en zijn mede-politiekcorrecte mafketels een ultraklein deel van de bevolking van hun zin. Ja, ook als dit inhoudt dat meer dan tweederde van de Nederlanders woedend reageert.

Is er dan helemaal geen goed nieuws? Jawel. In Groningen houden ze hun rug namelijk gewoon kaarsrecht. Harrie van Ham van de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken wrijft het er zelfs nog even lekker in:

“Piet is hier intens zwart. Zo zwart komt het in de natuur niet voor.”

Ha, die zit! Zoals er tijdens mijn studentenjaren regelmatig geroepen werd: ‘Er gaat niets boven Groningen!’

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Norman Corinth

  Er is geen reden voor schaamte, dit is een geweldige stap vooruit: racisme behoort niet tot onze cultuur.

  1. Sniper666

   @ N.C.

   Haa, daar is weg-met-ons figuur weer aan het trollen.

  2. Gustaafff

   Voor u sprak de lange arm van Sylvana Simons.

  3. van Urk

   Inderdaad racisme hoort ook niet in onze cultuur. Maar dit onderwerp gaat over een legende dat niet gebaseerd is op racisme en het verhaal of geschiedenis van deze duo heeft ook niks met het slavernijverleden te maken. U verheugt zich eigenlijk om niks naarmate ik zelfs lees dat kinderen uit zwarte scholen er ook niet aan willen denken dat zwarte piet moet gaan verdwijnen. http://www.seniorplaza.nl/Sinterklaas_zwarte_piet_discussie.htm

  4. Wachteres

   Inderdaad, racisme hoort niet bij onze cultuur.

   Jammer dat politiek-correcte simpeltonnen dat woord voortdurend misbruiken.

 2. ikweetwatikwil

  Wat voor racisme bedoel je Norma? En wie zijn cultuur? Bij mijn cultuur, de Nederlandse is Geen racisme te bekennen ,dus waar heb je het over.
  Ben je ook zo benieuwt hoe de Gouden koets er straks uitziet. Ik wel

 3. tq1991

  Schoorsteenpiet past beter bij het sinterklaasverhaal. Want als je door de schoorsteen komt dan heb je nu eenmaal wat roet of wat zwart op je gezicht. Maar ook op de kleding dus daar mag men ook naar kijken. Wat men niet krijgt: rode (dikke) lippen, een bruine kop (het was toch zwarte piet jongens of mis ik hier iets), oorbellen (dat zou anders interessant zijn voor goudzoekers) en een kroese kop. En nee er is geen verband aangetroffen tussen schoorstenen en een Surinaams accent.

  1. Ni28

   De ware kenner aan het woord.

  2. van Urk

   Over oorbellen gesproken; Sint Nicolaas is de schutspatroon van zeevaarders en zwarte piet bemant de stoomboot. Vroeger droegen zeelui namelijk gouden oorbellen als betaalmiddel voor hun begrafenis mochten zij ooit als onbekende zeeman ergens gaan aanspoelen. Maar onze tegenstanders maken er weer een mooi verhaal van om het als slavenoorbellen. Ik geloof nooit dat een slaaf rondliep met waarde als goud aan hun oren.

  3. Norman Corinth

   Pro-Pieters zijn geen voorstander van schoorsteenpieten omdat je in één oogopslag kunt zien dat het geen echte negers zijn. Dat zijn nou juist de mensen die ze graag in deze karikaturale knechtrol willen zien.

   1. tq1991

    Ik vrees het ook.

   2. van Urk

    En een zwart geschminkte blanke ziet er absoluut ook nog niet uit als een neger. Zwart staat gewoon egaal mooier en maakt het plaatje af met het bijhorende mooie kostuum zoals op de foto van deze mooie jonge dame hierboven dan een paar half gebakken roetvegen over het gezicht. Maar als men in de grote steden het zo nu willen is het mij best. Ik geniet voorlopig nog van onze echte Zwarte Piet.

 4. Ni28

  De ouders hebben in deze alle macht. Het is aan hun om door te drukken hun eigen wil. En de media en politici kunnen barsten. Als zij het verbieden dan maar helemaal geen feest. Als geen hond komt zal er misschien een normale discussie ontstaan. Helaas zijn er altijd genoeg mensen die alles goed vinden. Makkelijke prooien voor de ophitsers.

 5. Gustaafff

  De cultuurverraders van links weer in de bocht. Hebben zij geen geweten?

 6. nienke

  Gustaaf.

  Nee die hebben geen geweten en ook geen gevoel, als ze dat hadden was deze onnozele discussie nooit zo ver gekomen en hadden ze dit leuke gezellige kinderfeest gezellig gehouden zoals het Sinterklaas feest al jaren en jaren wordt gevierd in ons land.
  Het erge is dat een stelletje volwassenen het zo willen en kunnen verpesten voor KINDEREN, waar zit jullie verstand?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.